Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πολεμική εμπλοκή

Αν κάποιος ζούσε σε άλλον πλανήτη και άκουγε την ελληνική κυβέρνηση θα πίστευε πραγματικά πως η Ελλάδα όχι μόνο δε συμμετέχει στην πολεμική προετοιμασία των Αμερικανών για την επικείμενη επίθεση κατά του Ιράκ, αλλά και ότι τάσσεται ενεργά ενάντια στον πόλεμο και τις επιδιώξεις των Αμερικανών και των άλλων ισχυρών ιμπεριαλιστών. Ομως, ζούμε όλοι σε αυτή τη χώρα και η εντύπωση που έχουμε σχηματίσει, δηλαδή αυτό που βιώνουμε καθημερινά, που βλέπουν τα μάτια μας και ακούνε τα αυτιά μας, ανατρέπει την κυβερνητική προπαγάνδα. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολεμικής προετοιμασίας.

Ολη η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο. Στη Σούδα, σε λιμάνι και αεροδρόμιο, επικρατεί πολεμικός πυρετός και επειδή πια δε χωράνε εκεί επεκτάθηκαν και στο Ηράκλειο. Στο Ακτιο πηγαινοέρχονται τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ. Δυο ΝΑΤΟικές αρμάδες μέσα στο Φλεβάρη θα καταπλεύσουν σε ελληνικά λιμάνια. Στον Πειραιά, το διάστημα 19-24 Φλεβάρη θα καταπλεύσει η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου του ΝΑΤΟ, 6 φρεγάτες και άλλα πλοία. Στην Πάτρα, το διάστημα 28 Φλεβάρη - 8 Μάρτη θα καταπλεύσουν 8 πλοία της ΝΑΤΟικής δύναμης ναρκαλιευτικών της Μεσογείου. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Η ελληνική εμπλοκή στην πολεμική προετοιμασία των Αμερικανών κλιμακώνεται και μαζί κλιμακώνεται και η προπαγάνδα της κυβέρνησης, για να θολώσει τα νερά.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι η συμμετοχή σε μια πολεμική προετοιμασία είναι ο προθάλαμος της συμμετοχής στον πόλεμο. Ως εκ τούτου το αποφασιστικό βήμα προς την πολεμική εμπλοκή της χώρας μας έχει ήδη γίνει. Οσο για τον ορισμό της πολεμικής εμπλοκής, εδώ δεν μπορεί να γίνονται παιχνίδια, ορισμένα ζητήματα είναι λυμένα από την ιστορία. Μια χώρα νοείται ότι συμμετέχει σε έναν πόλεμο, όταν προσφέρει το έδαφός της (λιμάνια, αεροδρόμια, στρατιωτικές βάσεις, κλπ.) σε έναν από τους εμπλεκόμενους.

Η Ελλάδα, βέβαια, δε συμμετέχει μόνο με «διευκολύνσεις», αλλά και με πλοία και με επιτελείς στα πολεμικά στρατηγεία που έχουν στήσει οι Αμερικανοί. Και δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης στα διάφορα όργανα του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ έχει στοιχιστεί πίσω από τους Αμερικανούς. Ειδικότερα, πέντε ελληνικά πολεμικά πλοία που έχουν ενταχτεί σε διάφορες αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και της Ανατολικής Μεσογείου έχουν ήδη αναλάβει ρόλους στα πλαίσια της περικύκλωσης του Ιράκ και εν γένει της πολεμικής προετοιμασίας.

Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο καθορίζεται από τη διαπλοκή των συμφερόντων της άρχουσας τάξης μ' αυτά των ιμπεριαλιστών συμμάχων της. Ωστόσο, μπορούν και πρέπει να μπουν φραγμοί και εμπόδια από την αντίσταση του λαϊκού παράγοντα, από το αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, μπορεί και πρέπει να ηττηθεί η ιμπεριαλιστική πολεμοκάπηλη πολιτική και οι δυνάμεις της Ελλάδας που την προωθούν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ