Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Ο ήσυχος Αμερικάνος»

Κοινωνική περιπέτεια σε σκηνοθεσία Φίλιπ Νόις, με τους Μάικλ Κέιν, Μπρένταν Φρέιζερ, Ντο Χάι Γιέν.

Η ιστορία της ταινίας ξετυλίγει το μύθο της στο Βιετνάμ του 1952, κατά τη διάρκεια του πολέμου για την απελευθέρωση της χώρας από τη γαλλική κυριαρχία.

Το αντάρτικο κίνημα έχει πάρει την κατάσταση στα χέρια του και προσπαθεί με κάθε μέσο να διώξει τους Γάλλους από τη χώρα.

Ο Αγγλος ρεπόρτερ Φόουελερ (Μάικλ Κέιν) καλύπτει τα γεγονότα της εξέγερσης για λογαριασμό της πατρίδας του. Είναι εθισμένος στο όπιο και ερωτευμένος με μια νεαρή Βιετναμέζα. Η ζωή του κυνικού Βρετανού ανταποκριτή θα πάρει περίεργη τροπή, όταν θα γνωρίσει έναν νεαρό Αμερικάνο πράκτορα, τον Πάιλ (Μπρένταν Φρέιζερ), ο οποίος με τη σειρά του θα ερωτευτεί την ερωμένη του Φόουελερ και θα τη διεκδικήσει μέχρι θανάτου. Ενώ παράλληλα εμπλέκεται σε τρομοκρατικές ενέργειες και προσπαθεί να σώσει τη ζωή του.

Η ταινία του Φίλιπ Νόις δεν είναι μόνο ένα πράγμα, κανείς από τους πρωταγωνιστές δεν είναι αυτό που φαίνεται. Ολοι και όλα έχουν ένα δεύτερο επίπεδο και μπερδεύουν γλυκά το παρελθόν τους και τις επιθυμίες τους με το παράδοξο παρόν.

Κανείς δεν παρακολουθεί τα γεγονότα αμέτοχος. Παίρνει μέρος σ' αυτά και προσπαθεί με τα δικά του μέσα να αλλάξει τη ροή των γεγονότων. Ολοι έχουν κάποιο σκοτεινό ρόλο να υποδυθούν σ' ένα παιχνίδι που δεν έχουν επιλέξει οι ίδιοι. «Ο ήσυχος Αμερικάνος» κάνει πολιτικά σχόλια για την ανάμειξη των Αμερικάνων στο Βιετνάμ, χωρίς να θέλει να καλύψει και να δικαιολογήσει καταστάσεις. Είναι αιχμηρός και προκλητικός σε μια περίοδο μάλιστα που τα αμερικανικά «ποταμόπλοια» έχουν αράξει στον κόλπο του πολέμου και ετοιμάζουν τις ρουκέτες τους για άλλη μια αναμέτρηση με τον Σαντάμ.

Σκηνοθετικά η ταινία του Φίλιπ Νόις δεν έχει κανένα ψεγάδι. Με μαγικές κινήσεις της κάμερας και με έξοχη φωτογραφία. Θίγει καταστάσεις χωρίς να προσβάλει και να προκαλεί εμετό από το αίμα. Ο Μάικλ Κέιν δίνει εξαιρετική ερμηνεία και απογειώνει το ρόλο του.

«Ο ήσυχος Αμερικάνος» προκαλεί ήσυχες εγκεφαλικές διεγέρσεις και αξίζει τον κόπο να τη δείτε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ