Επικλήσεις στον κοινοτικό κανονισμό για το βαμβάκι έκανε χτες ο υπουργός Γεωργίας, όταν ρωτήθηκε για το πότε θα παραδοθούν τα υπόλοιπα βαμβάκια στα εκκοκκιστήρια.
Ο Γ. Δρυς, μετά από ερώτημα δημοσιογράφου, ανέφερε πως θα γίνει χρήση των σχετικών διατάξεων του κανονισμού. Οταν του επισημάνθηκε πως στην προκειμένη περίπτωση ο κανονισμός ορίζει ότι τα εκκοκκιστήρια μπορούν να ανοίξουν τις πέντε τελευταίες μέρες του Μάρτη, ο υπουργός Γεωργίας επανέλαβε πως θα γίνει ό,τι ορίζει ο κανονισμός. Ο υπουργός ρωτήθηκε, αν θα ζητηθεί από την ΕΕ να ανοίξουν τα εκκοκκιστήρια νωρίτερα από τα τέλη Μάρτη και είπε πάλι πως θα γίνει ό,τι ορίζει ο κανονισμός. Φάνηκε, για άλλη μια φορά, πως ο κανονισμός για το βαμβάκι έγινε «λάστιχο» κατά πώς βολεύει την κυβέρνηση και τον υπουργό Γεωργίας.
Ομως, το θέμα είναι πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας συνεχίζει και φέτος την ίδια πολιτική κωλυσιεργίας και κουκουλώματος των οδυνηρών επιπτώσεων, που δημιουργεί ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός, καθώς και των όσων επιβλήθηκαν με εθνικά μέτρα, σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών και του εισοδήματός τους. Εκτιμάται πως περισσότεροι από 100.000 τόνοι βαμβακιού παραμένουν στα χέρια των βαμβακοπαραγωγών και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δε λέει κουβέντα τι θα γίνει τελικά. Πόσες είναι ακριβώς οι ποσότητες που έμειναν στα χέρια των παραγωγών, επειδή έκλεισαν εσπευσμένα τα εκκοκκιστήρια στις 31/12/2002, πότε θα παραδοθούν οι ποσότητες αυτές και ποιες θα είναι επιλέξιμες; Αυτό που γίνεται εδώ και βδομάδες είναι να διαδίδεται στις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές πως η Ισπανία θα έχει μικρότερη παραγωγή και θα μείνει περίσσευμα για την Ελλάδα... Αλλά μπορεί να πιστέψει κανείς τέτοιες κυβερνητικές διαδόσεις, όταν οι Ισπανοί δεν έχουν δηλώσει το τελικό ύψος της παραγωγής τους; Και οι βαμβακοπαραγωγοί θα περιμένουν να δούνε πώς θα διαμορφωθεί φέτος η κυβερνητική πολιτική κοροϊδίας, ή θα απαιτήσουν αγωνιστικά εδώ και τώρα λύση στα προβλήματά τους, τιμές επιβίωσης και ανατροπή αυτού του καταστροφικού κανονισμού, σε όφελός τους;