Παρασκευή 31 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Μεθαύριο η αγροτική κινητοποίηση

Κατά των κινητοποιήσεων οι ηγεσίες ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ

Αποψη από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις των Θεσσαλών αγροτών

ICON

Αποψη από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις των Θεσσαλών αγροτών
Την ώρα που οι αγρότες της Μακεδονίας ετοιμάζονται να δώσουν το μαχητικό τους «παρών» στη Θεσσαλονίκη στο παναγροτικό συλλαλητήριο, την Κυριακή το πρωί στη ΔΕΘ, προκειμένου να βροντοφωνάξουν ενωμένοι ότι δε θα δεχτούν τον αφανισμό τους, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, με δηλώσεις των ηγεσιών τους, στρέφονται κατά των κινητοποιήσεων, αρκούμενες, ως συνήθως, σε απλές διαπιστώσεις για την τραγική κατάσταση της αγροτιάς.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, Γ. Γωνιωτάκης, μιλώντας χτες σε συνέντευξη Τύπου στα πλαίσια της «Αγρότικα», δήλωσε ότι η οργάνωσή του είναι κατά της κινητοποίησης της Κυριακής γιατί αυτή αποφασίστηκε από μερίδα μόνον αγροτών και μάλιστα τη χαρακτήρισε υποκινούμενη!

Την απάντηση όμως στις προκλητικές αυτές δηλώσεις τη δίνουν σήμερα οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Επαρχίας Λαγκαδά, που αποφάσισαν να αποκλείσουν το μεσημέρι το δρόμο Θεσσαλονίκης-Σερρών στο 30ό χιλιόμετρο στη διασταύρωση προς Δορκάδα. Από την αρχή της βδομάδας οι παραγωγοί της περιοχής έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους κατά μήκος του δρόμου μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αγροτών και κτηνοτρόφων των Δήμων Λαχανά, Βερτίσκου και Κρουσσών. Αίτημά τους είναι η άμεση καταβολή των επιδοτήσεων και ενισχύσεων για τα σκληρά σιτηρά και τα αιγοπρόβατα της περιόδου 2001-2002. Δηλώνουν ότι κλιμακώνουν τον αγώνα τους γιατί με την πολιτική τους κυβέρνηση και ΕΕ τους έχουν οδηγήσει στον αφανισμό.

Την ίδια απάντηση θα δώσουν την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη και οι συνάδελφοί τους παραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας, που βλέπουν να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα.

«Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τις συμβιβασμένες και ξεπουλημένες ηγεσίες της περιοχής μας να κάνουν την αρχή», τονίζεται στο επίκαιρο κάλεσμα της ΠΑΣΥ. «Η κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα που συμφώνησαν με την αντιαγροτική πολιτική που ακολουθεί έχουν δημιουργήσει μαζί με τους βιομηχάνους, εμπόρους, πολυεθνικές, το δικό τους μέτωπο απέναντί μας», συμπληρώνει η ΠΑΣΥ.

Στο μεταξύ, στα χωριά του Νομού Θεσσαλονίκης και των άλλων νομών της Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζονται οι περιοδείες στελεχών της ΠΑΣΥ, που καλούν τους αγρότες να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο. Καθημερινά όλο και περισσότεροι αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί καλούν τους αγρότες να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση, ενώ πούλμαν θα ξεκινήσουν την Κυριακή το πρωί για τη Θεσσαλονίκη από τις πρωτεύουσες των νομών της Κ. Μακεδονίας. Χτες κλιμάκια αγροτοσυνδικαλιστών της ΠΑΣΥ επισκέφθηκαν χωριά της Πέλλας και της Ημαθίας, μίλησαν με παραγωγούς για τα προβλήματά τους, τους μοίρασαν ενημερωτικό υλικό και τους κάλεσαν να δηλώσουν συμμετοχή. Σήμερα, στα πλαίσια της κινητοποίησης στις 2 του Φλεβάρη στη ΔΕΘ πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή Παιονίας του Κιλκίς ο Β. Μπούτας, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ