Σάββατο 4 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΡΘΡΟ
Του γυαλιού και του παλουκιού

Δημοσιεύτηκε στο «Ριζοσπάστη» στις 28-5-1995

Εξαιρετική επικαιρότητα αποκτά ένα άρθρο της ΛΙΑΝΑΣ ΚΑΝΕΛΛΗ που είχε δημοσιευτεί στον ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" της 28ης ΜΑΪΗ του 1995 και αφορά στην απαράδεκτη στάση και συμπεριφορά Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και συγκεκριμένων δημοσιογράφων απέναντι στην ίδια την κοινωνική πραγματικότητα και πώς κάποιοι "τιμητές των πάντων" αντιλαμβάνονται την αντικειμενική ενημέρωση και αλήθεια. Το άρθρο έχει ως εξής:

Επειδή είμαι δημοσιογράφος και του γυαλιού, δε σημαίνει, δα, πως είμαι και του παλουκιού. Οταν πριν από πολλά χρόνια έλεγα πως είμαι, όπως όλοι μας στα ΜΜΕ, τηλεργάτες και τηλεργάτριες, ο όρος ακούστηκε αδόκιμος. Τώρα, που γίνομαι, άθελά μου, και για πολλοστή φορά, θήραμα στο «Μιντιοδρόμιο», ακόμα κι αν δεν μπει ο όρος στα λεξικά, μπήκε στη ζωή μας. Είναι η ζωή μας.

Την τελευταία μου δουλιά «Εδώ και τώρα», για την οποία περηφανεύομαι, όπως και για το γεγονός ότι κόπηκε, επειδή δεν «πουλάει» στην αρένα αίμα, σπέρμα, ατομικές δυστυχίες και συνοπτικές δικαστικές διαδικασίες για χόρταση της πολυθρόνας, τη χαρίζω σ' όλους όσοι ξενύχτησαν για τα θέματα και τους καλεσμένους της. Δεν απολογούμαι εγώ σε καμιά AGB.

Ομως, το θέμα δεν είμαι εγώ. Ούτε το αυτονόητο του χρέους, που μου δίνει το δικαίωμα να μιλάω και να κρίνω δημόσια, όσο και όπως κρίνομαι. Το θέμα είναι πώς και ποιος θα δει, επιτέλους, την πολιτική διάσταση μιας σειράς φαινομένων, που τα βαφτίσαμε ΜΜΕ, πανηγυρίσαμε που απελευθερώθηκαν, τάχα μου, από το κρατικό μονοπώλιο και τώρα ψαχνόμαστε να τακτοποιήσουμε το ξεσάλωμα των ηθικών αξιών και την ουσία της ...αγοράς. Με λόγια του αέρα και διαπιστωτικά της πραγματικότητας νομοσχέδια, υποκρινόμαστε.

Δεν έχω πολλά να πω έξω απ' όσα εμπειρικά στο πετσί μου έζησα και ζω πίσω, πάνω και μέσα στην τέταρτη εξουσία. Κάθε φορά που θα φεύγω ή θα με απολύουν ή θα με εξαναγκάζουν σε παραίτηση, οι τίτλοι θα λένε άλλα κι εγώ θα προσπαθώ απλώς να λέω δημόσια, ό,τι λέω και στο σπίτι μου, στη μάνα μου, στους φίλους μου ή τους μαθητές μου και τους αγνώστους μου στο δρόμο.

Κάτι πολύ σάπιο και πολύ επικίνδυνο πρέπει να συμβαίνει, για να μπορούν οι τιράντες του Κακαουνάκη, του διαγραμμένου από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ, να μου υπαγορεύουν πως: Θέματα σαν την Εθνική Αντίσταση 50 χρόνια μετά, τη Συμφωνία Σένγκεν, το ρατσισμό, τον αυριανισμό, το βιβλίο και την παιδεία, την ανεργία και το Μάαστριχτ, τη Διακυβερνητική και τα εθνικά μέτωπα που χάσκουν, δεν πουλάνε.

Δεν είμαι διατεθειμένη να γίνω κομματάκι στην ανθρωποσυλλογή αυτών, που υπηρετούν τα δήθεν συμφέροντα των πολλών, κρεμώντας στο τσιγκέλι της δημοσιότητας τα ασήμαντα, για να τραβιέται η προσοχή των πολιτών από τις μύγες και να μετατρέπονται σε θεατές. Σ' αυτή τη δουλιά, ένα έμαθα: Αμα αποκτήσεις τη δύναμη να σε πιστεύει ο κόσμος, αλλά αρνείσαι να τη θέσεις στην υπηρεσία αυτού που μπορεί να την εξαργυρώσει, τότε ο κόσμος είναι ηλίθιος και θέλει αίμα, σπέρμα, δυστυχία του ενός άτυχου που βρέθηκε μπροστά σε ανακριτικά μικρόφωνα - παλούκια και πάει λέγοντας. Οι αλήθειες είναι πικρές και ξεβολεύουν. Τους μιντιοκράτορες. Τους λίγους.

Το κρατικό μονοπώλιο αντικαταστάθηκε από ένα εκλεκτικό ολιγοπώλιο και καμωνόμαστε για πολυφωνία. Το εκκρεμές βαράει άσπρο στο γιαούρτι και μαύρο στην τρύπα. Στα ΜΜΕ αυτά. Γιατί, στη ζωή, ο καυγάς για το πάπλωμα χτυπάει ανάμεσα στη μάσα, στο δρόμο για το Μάαστριχτ και στον ηλεκτρονικό «γαλατά», που λέγεται Σένγκεν.

Το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, αν φτάσει ποτέ και ψηφιστεί ως έχει, θεσμοθετεί απλώς όσους καβάλησαν έγκαιρα το κεφάλαιο που λέγεται πληροφορική - επικοινωνιακή εποχή και καταβρόχθισαν όλες μαζί τις εξουσίες ως σωτήρες. Λεφτά. Ζήτω!

Η ΜΜΕ εποχή είναι μεσαίωνας φωτεινός, με κρυφή φεουδαρχία εν στολή «γκλαμουριάς». Στο όνομα της αγοράς, οι απολίτικοι θα σκοτώνουν την πολιτική καθημερινά, ώσπου να θυμηθούμε ότι το όπλο το λένε κουμπί, ο άνθρωπος είναι ζώο πολιτικό και το αίμα μυρίζει, όταν κυλάει έξω από την οθόνη. Δε χωράνε σε ένα κουτί όλοι οι άνθρωποι μαζί, παρά μονάχα ως αριθμοί. Η «νέα τάξη πραγμάτων» είναι ηλεκτρονική. Μόνο που ο ιδρώτας των πολλών συσσωρεύεται. Κι η επανάσταση μπορεί να λέγεται και βραχυκύκλωμα, πυρκαγιά και τα λοιπά. Εκεί και τότε... Οταν τα ΜΜΕ διαβαστούν και ως Μέσα Μαζικής Εκρηξης.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ