Σάββατο 4 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το Κιλελέρ

Σήμερα τιμάται η 90ή επέτειος της ηρωικής εξέγερσης των κολίγων της Θεσσαλίας, με εκδήλωση που διοργανώνει στο Κιλελέρ, στον τόπο της θυσίας, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών (ΠΑΣΕ). Η ΠΑΣΕ αποτελεί τον γνήσιο και αναγνωρισμένο εκπρόσωπο της αγωνιζόμενης αγροτιάς της Θεσσαλίας. Σ' αυτή, λοιπόν, ανήκει η δικαιοδοσία, το καθήκον και η υποχρέωση να αποτίσει φόρο τιμής στην εξέγερση και στη θυσία των κολίγων. Οι κυβερνητικές φιέστες, που ετοιμάζουν οι κυβερνώντες για τις 26 του Μάρτη, μόνο ως προσβολή στη μνήμη των θυμάτων της εξέγερσης και ως επιχείρηση διαστρέβλωσης του νοήματος του Κιλελέρ θεωρούνται από τους αγρότες.

Το μήνυμα και του φετινού γιορτασμού του Κιλελέρ είναι σαφές: Οι αγρότες της Θεσσαλίας και όλης της χώρας τιμούν την εξέγερση και τη θυσία των κολίγων και δίνουν όρκο πίστης και τιμής πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να γίνει ο αγρότης νοικοκύρης στον τόπο του. Κι αυτή η υπόσχεση δεν αποτελεί επετειακό λόγο, ούτε απλώς συγκεκριμένη δέσμευση. Αποτελεί πράξη ζωής, καθώς η αγροτιά χρόνια τώρα βρίσκεται συνεχώς στις επάλξεις της μάχης για να μείνει ο αγρότης στον τόπο του και να καλλιεργεί τη γη του.

Αυτή είναι η ουσία των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων, ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια, στη Θεσσαλία και σε κάθε γωνιά της ελληνικής υπαίθρου: Η υπεράσπιση του δικαιώματος του Ελληνα αγρότη να κατέχει και να καλλιεργεί τη γη του. Διότι, ναι μεν με τον αγώνα και τη θυσία τους οι κολίγοι κατάφεραν να πάρουν χωράφια απ' τους τσιφλικάδες, αλλά σήμερα άμεσος είναι ο κίνδυνος να τα ξαναχάσουν. Να φύγουν απ' τα χέρια των δουλευτών της γης και να περάσουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες, τους νεοτσιφλικάδες. Εκεί οδηγούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, της «Ατζέντας 2000» και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Εκεί καταλήγουν, αφού πρώτα ολοκληρωθεί το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών της χώρας μας, οι αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ, που εφαρμόζονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις την τελευταία εικοσαετία.

Τα μηνύματα του Κιλελέρ είναι επίκαιρα σήμερα όσο ποτέ άλλοτε. Οι πρωταγωνιστές μπορεί να άλλαξαν, αλλά κινούνται στον ίδιο ντορό. Τότε οι κολίγοι είχαν να αντιμετωπίσουν το κράτος-παραγιό των τσιφλικάδων, που, για να σταματήσει την εξέγερσή τους, χρησιμοποίησε τα όπλα αιματοκυλώντας το θεσσαλικό κάμπο. Τώρα το κράτος-μπάστακας των πολυεθνικών της ΕΕ χρησιμοποιεί εναντίον των αγωνιζόμενων ξωμάχων τους ροπαλοφόρους των ΜΑΤ και τους «δρεπανηφόρους» των «αγροτοδικείων».

Σήμερα, λοιπόν, από το χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, όπου διοργανώνει την εκδήλωση η ΠΑΣΕ, στέλνεται ξανά το μήνυμα: Η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει. Θα νικήσει μέσα απ' τους ενωτικούς και δυναμικούς αγώνες της, που συνεχίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια και θα συνεχιστούν μέχρι την τελική δικαίωση. Μέχρι την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ. Μέχρι τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου, ικανού να δρομολογήσει μια ριζικά διαφορετική, φιλολαϊκή πορεία για τη χώρα.

Σημαντικό βήμα στην πορεία νίκης της αγροτιάς θα αποτελέσει και η ψήφος της στις 9 του Απρίλη. Ψήφος «μαυρίσματος» του δικομματισμού και ενίσχυσης του ΚΚΕ, του μόνου κόμματος που απ' την ίδρυσή του μέχρι σήμερα στέκεται πάντα και παντού στο πλευρό της αγροτιάς, υπερασπίζοντας τα συμφέροντά της, τα δικαιώματά της και την ύπαρξή της στο παρόν και το μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ