Σάββατο 18 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΗ
Απεργίες λιμενεργατών

Από τις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών στο Βέλγιο

Associated Press

Από τις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών στο Βέλγιο
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ - ΕΛΣΙΝΚΙ - ΑΜΒΟΥΡΓΟ.-- Μέρα απεργίας χτες για χιλιάδες λιμενεργάτες της Ευρώπης, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν ενάντια σε σχέδιο - πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που απειλεί τις δουλιές τους, αλλά και τα κεκτημένα του κλάδου τους.

Αναλυτικά, στις Βρυξέλλες οι λιμενεργάτες έκλεισαν το λιμάνι ολόκληρη τη μέρα, ενώ στη γειτονική Ολλανδία, στο Ρότερνταμ και στο Αμστερνταμ, η απεργία διέκοψε για πολλές ώρες τις μεταφορές των εμπορευμάτων από τα πλοία. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν και εργάτες στα μεγάλα λιμάνια της Γερμανίας, ενώ στη Φινλανδία όλα τα λιμάνια της χώρας έκλεισαν από τις 6 το πρωί.

Οι λιμενεργάτες εξέφρασαν έτσι την οργή τους για τα σχέδια της ΕΕ να απελευθερώσει τις υπηρεσίες που προσφέρει ο κλάδος τους, στο όνομα του «ανταγωνισμού». Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το σχέδιο, η ΕΕ σκοπεύει να επιτρέψει στις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες να μεταφέρουν μόνες τους τα προϊόντα τους (χρησιμοποιώντας τους ναύτες), αλλά και να επιτρέψει σε τουλάχιστον 2 μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες σε κάθε λιμάνι να συμμετέχουν στην παροχή των υπηρεσιών που προσφέρουν οι λιμενεργάτες.

Οι απεργοί υποστηρίζουν ότι μια τέτοια απόφαση (την οποία στηρίζουν ενώσεις βιομηχάνων και εμπορικών εταιριών) θα υπονομεύσει την ασφάλεια των λιμενεργατών και θα βάλει επίσης τις δουλιές τους σε κίνδυνο. Οπως δήλωσε και Βέλγος εκπρόσωπος των απεργών: «Οι σημερινές κινητοποιήσεις είναι η απάντηση στα σχέδια φιλελευθεροποίησης του κλάδου μας και στις ιδιωτικοποιήσεις».

Η σχετική νομοθετική απόφαση της ΕΕ δεν αναμένεται να παρθεί πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2003.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ