Σάββατο 18 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Μπροστά στο βάρβαρο πόλεμο

Το Χαλιφάτο της Βαγδάτης, ο Μπους και ο Αριστοτέλης

- Οι Αραβες, τριάντα χρόνια μετά το θάνατο του Μωάμεθ, κυριαρχούν από την Ισπανία μέχρι την Ινδία, και από την Κεντρική Ασία μέχρι τη Β. Αφρική. Είναι η εποχή της Pax Islamica. Στις 30 Ιούλη 762, ο χαλίφης Αλ Μανσούρ θεμελιώνει την πόλη της Βαγδάτης, νέα πρωτεύουσα του Χαλιφάτου.

- Η Δυναστεία των Αββασιδών απογειώνει την πόλη στους αιθέρες της κλασικής ελληνικής Γραμματείας, ο Αριστοτέλης καθοδηγεί μέσα από επανειλημμένες μεταφράσεις, τη σκέψη, τη διαλογική αντιπαράθεση, την έρευνα και το έργο των διανοουμένων του Χαλιφάτου.

- Η Βαγδάτη, λαμπρό κέντρο μετάφρασης - και κατ' αυτόν τον τρόπο διάσωσης, από το σκοταδισμό και το καταστροφικό μίσος του Βυζαντίου προς τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό -, της αριθμητικής, της γεωμετρίας, της αστρονομίας, της μουσικής, της αστρολογίας, της αλχημείας, της φιλοσοφίας, της ιατρικής, της φαρμακευτικής, της γεωργίας, της ηθικής, της φυσικής, της βοτανικής, της ζωολογίας, της μεταφυσικής και, βέβαια, της λογικής,

- αναδεικνύεται θεματοφύλακας της ανθρώπινης εξέλιξης.

- Το ρωμαλέο αυτό δώρο, μεταφραζόμενο στη λατινική γλώσσα, γονιμοποιεί την πάλη ενάντια στην αχρειότητα του μεσαίωνα, και πυροδοτεί τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό.

- Ο Μπους, λαθρεπιβάτης στο σύγχρονο πολιτισμό, ξεχασμένος παραγιός ξιγκιασμένων ιεροεξεταστών, δείχνει με τα κανόνια των τανκς, και πάλι τη Βαγδάτη. Ο λόγος του ξινισμένος και παλιός, σαν ξερατό από ετοιμοθάνατο σταυροφόρο. Είναι μόνο το πετρέλαιο, και η γεωπολιτική η θέση; Είναι μόνο ο τυφλός φόβος του βρικόλακα, μπροστά στο φως του ορθού λόγου;

- Σίγουρο είναι ότι ο Αλ Μανσούρ γνώριζε τον Αριστοτέλη και όχι τον Μπους.

- Σίγουρο είναι ότι ο Αριστοτέλης δε γνώριζε τον Αλ Μανσούρ, ούτε τον Μπους.

- Σίγουρο είναι ότι ο Μπους δε γνωρίζει τον Αριστοτέλη ούτε τον Αλ Μανσούρ.


Μ. ΞΥΛΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ