Παρασκευή 10 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πιέζει ο Ντενκτάς

Από την τελευταία συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Αθήνας κατά του «σχεδίου Ανάν»
Από την τελευταία συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Αθήνας κατά του «σχεδίου Ανάν»
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, μιλώντας σε αντιπροσωπεία που τον επισκέφθηκε, είπε ότι το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών δεν ανταποκρίνεται στα βασικά αιτήματα της τουρκικής πλευράς για κυριαρχία, ισότητα, καθεστώς και εγγυήσεις. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι λίγες πιθανότητες υπάρχουν για τροπολογίες στο σχέδιο. Απορρίπτοντας την άσκηση πίεσης από τα Ηνωμένα Εθνη, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι η άσκηση πιέσεων πάνω στις δύο πλευρές δε συνάδει με την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ.

Αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό δημοσκοπήσεων, που το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο Ντενκτάς είπε ότι δε δίνει βάση στα αποτελέσματα καθότι, όπως είπε, πρόκειται για έργο ατόμων που εκτελούν μια διατεταγμένη αποστολή και στόχο έχουν να παρουσιάσουν στην κοινή γνώμη ότι ο Ντενκτάς έχει αποκοπεί από το λαό.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να υπογράψει το σχέδιο, αν δε γίνουν οι απαιτούμενες τροπολογίες, και πρόσθεσε: «Ας το υπογράψουν αυτοί που με καλούν να το υπογράψω ως έχει».

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να συνεχιστούν οι συναντήσεις του Ντενκτάς με τους αρχηγούς των τουρκοκυπριακών κομμάτων που εκπροσωπούνται στην ψευδοβουλή.

Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση. Στις δύο πρώτες συμμετείχε και το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης, αλλά αποχώρησε στη συνέχεια, κατηγορώντας τον Ντενκτάς ότι δε θέλει λύση και αναφέροντας πως δε θα συμμετάσχει ούτε στη σημερινή.

«Σκληρή» στάση από τους Τούρκους στρατηγούς

Τη σημασία που έχει η Κύπρος για την ασφάλεια της Τουρκίας υπογραμμίζει ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, που υποστηρίζει ότι «θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκλωβισμού της Τουρκίας στην Ανατολία» εάν γίνουν δεκτές οι ρυθμίσεις του «σχεδίου Ανάν».

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια δεξίωσης που οργάνωσε η γενική γραμματεία του Επιτελείου ο Τούρκος στρατηγός υποστήριξε ότι οι ανάγκες ασφάλειας είναι σημαντικές και για την τουρκοκυπριακή κοινότητα και επικαλέστηκε την ιστορία των περιπετειών των Τουρκοκυπρίων.

Ο στρατηγός Οζκιόκ σημείωσε ότι το Κυπριακό, η ΕΕ και το Ιράκ, θέματα που επηρεάζουν αποφασιστικά την εξέλιξη της Τουρκίας, έχουν σημαντικές διαστάσεις ασφάλειας τις οποίες αρμόδιοι να διαχειριστούν είναι οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ). «Οι ΤΕΔ είναι οι πρωταγωνιστές του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας», είπε ο στρατηγός Οζκιόκ και τόνισε ότι «η ένταξη στην ΕΕ θα είναι το σημαντικότερο μέσο για την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού». «Ο τουρκικός στρατός βρίσκεται ήδη στην Ευρώπη μέσω του ΝΑΤΟ εδώ και 50 χρόνια», είπε ο στρατηγός και χαρακτήρισε «άδικο τον ισχυρισμό» ότι οι ΤΕΔ αντιτίθενται στην ένταξη στην ΕΕ. Ο αρχηγός του επιτελείου συμπλήρωσε ότι θέλει η ένταξη στην ΕΕ να γίνει όχι κάτω από οποιουσδήποτε όρους αλλά σε συνθήκες ισότητας και προστατεύοντας την εθνική και γεωγραφική ακεραιότητα.

Στην ίδια δεξίωση ο υπαρχηγός του επιτελείου, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιουκανίτ, εξειδικεύοντας κατά κάποιο τρόπο την ομιλία του αρχηγού, είπε στους δημοσιογράφους ότι δίνει μεγάλη σημασία στις εκτιμήσεις του Ραούφ Ντενκτάς και ότι θεωρεί πως γίνεται μια μεγάλη αδικία σε βάρος του Ρ. Ντενκτάς στην Τουρκία και στην Κύπρο. Σχολιάζοντας τους χάρτες που συνοδεύουν τις προτάσεις Ανάν ο Τούρκος στρατηγός είπε: «Πιστεύω ότι έχουν σχεδιαστεί από τους εμπνευστές του σχεδίου και τους Ελληνοκυπρίους».

Ο στρατηγός είπε ακόμα στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν άνθρωποι στην Τουρκία που σχολίασαν για το Κυπριακό πριν διαβάσουν το «σχέδιο Ανάν». «Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», είπε ο στρατηγός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο στρατηγός είπε ότι σύμφωνα με τις προτάσεις του «σχεδίου Ανάν» ο τουρκικός στρατός που θα παραμείνει στην Κύπρο θα χρειάζεται την άδεια των Ηνωμένων Εθνών για να βγαίνει έξω από τους στρατώνες του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ