Παρασκευή 10 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Σε πλήρη εξέλιξη ο προεκλογικός αγώνας

Σε φουλ προεκλογική περίοδο έχει εισέλθει η κυπριακή πολιτική σκηνή, με τις αντιπαραθέσεις μεταξύ κομμάτων και υποψηφίων να δίνουν και να παίρνουν.

Ετσι, έντονη επίθεση εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη, εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.

Ιδιαίτερη επισήμανση έκαμε ο κ. Χριστόφιας σε αναφορά του κ. Μαρκίδη ότι, αν εκλεγεί ο Πρόεδρος Κληρίδης και παραιτηθεί ύστερα από 16 μήνες, με βάση της συνταγματικές διαδικασίες θα πρέπει να προεδρεύει της Δημοκρατίας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Βουλής.

Ο κ. Χριστόφιας κατηγόρησε τον κ. Μαρκίδη ότι παρουσίασε το γεγονός σαν μπαμπούλα και διερωτήθηκε εάν είναι αυτή η σύγχρονη πολιτική και σύγχρονη αντίληψη που θέλει ο κ. Μαρκίδης να εισαγάγει στα πολιτικά πράγματα. Ο κ. Χριστόφιας μίλησε για προεκλογικά τερτίπια και κάλεσε τον κ. Μαρκίδη να μην ξεχνά τις καταβολές του.

Σχολίασε, επίσης, τις επικρίσεις του κ. Μαρκίδη κατά του Τάσου Παπαδόπουλου. Είπε ότι δεν μπορεί να είναι κριτής είτε του κ. Παπαδόπουλου είτε της πολιτικής του ΑΚΕΛ, γιατί, όπως ανέφερε, δεν είναι καθόλου αντικειμενικός, αφού βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το χτεσινό προϊστάμενό του και πολιτικό του πατέρα Γλαύκο Κληρίδη.

Κάλεσε, επίσης, τον κ. Μαρκίδη να μην ανησυχεί για τα ποσοστά που θα εξασφαλίσει στις προεδρικές εκλογές ο Τάσος Παπαδόπουλος, αφού, είπε, αυτό θα διαφανεί πολύ σύντομα.

Σε άλλες δηλώσεις του, στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι καταβάλλονται έντονες προσπάθειες, ώστε μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση το «σχέδιο Ανάν» να μετατραπεί σε λύση, με την οποία να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και λειτουργικότητα.

Ο κ. Χριστόφιας είπε, επίσης, ότι η Ελληνική Κυπριακή πλευρά παραμένει σταθερή στη θέση που αποφασίστηκε από την πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου ότι δηλαδή το «σχέδιο Ανάν» αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση, εντοπίζοντας, ωστόσο, τα θετικά αλλά και τα αρνητικά του στοιχεία.

Ανοιχτές διαφωνίες στο ΔΗΣΥ

Ποικίλες είναι οι θέσεις στελεχών του ΔΗΣΥ για τις υποψηφιότητες Κληρίδη και Μαρκίδη δυο ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος, που θα λάβει οριστική απόφαση.

Η Ελένη Βραχίμη, μέλος του Πολιτικού Γραφείου, αποκάλυψε ότι στελέχη του ΔΗΣΥ ανέλαβαν να έχουν επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να τον πείσουν να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Θα ήταν ευχής έργο, πρόσθεσε, το Σάββατο στο ανώτατο συμβούλιο του ΔΗΣΥ να υπάρχει μόνο μια υποψηφιότητα, αυτή του Αλέκου Μαρκίδη.

Ο βουλευτής Χρίστος Πουργουρίδης δήλωσε ότι λόγω των ραγδαίων εξελίξεων που αναμένονται στο Κυπριακό μετά την άφιξη Ντε Σότο, θα πρέπει να υποστηριχτεί η υποψηφιότητα Κληρίδη, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι ο Αλέκος Μαρκίδης είναι ικανότατος.

Ο βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου υποστήριξε ότι η υποψηφιότητα Μαρκίδη βγάζει το κόμμα από τη δύσκολη θέση και ότι το Ανώτατο Συμβούλιο του Κόμματος δεν πρέπει να στρουθοκαμηλίζει.

Σε απόσταση από άλλες εισηγήσεις είναι αυτή του βουλευτή Χριστόδουλου Ταραμνουντά, που πρότεινε όπως στο Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος που θα συνέλθει στο Σάββατο, να μη ληφθεί απόφαση ούτε για Κληρίδη, ούτε για Μαρκίδη, αλλά να υποστηριχτεί εκείνος που θα περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι οι πλουραλιστικές τοποθετήσεις στον ΔΗΣΥ είναι αποδεκτές, όμως από τη στιγμή που το Ανώτατο Συμβούλιο θα λάβει την απόφασή του, όλοι πρέπει να την υποστηρίξουν.

Επιμένει ο Γ. Ομήρου

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Κούλλης Μαυρονικόλας επανέλαβε ότι παραμένει η υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος Γιαννάκη Ομήρου, τονίζοντας ότι πρόκειται για τη μόνη προοδευτική πρόταση. Ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε ότι η υποψηφιότητα του Γιαννάκη Ομήρου δεν είχε τεθεί υπό την αίρεση κανενός κόμματος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα συγκεντρώσει αρκετά υψηλό ποσοστό στις εκλογές.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του Δημοκρατικού Συναγερμού ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε ότι την αξιοπιστία του ΔΗΣΥ, την αξιοπιστία του προέδρου του και τα πολιτικά παιγνίδια θα τα κρίνει ο λαός.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ