Παρασκευή 10 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Παράγινε το κακό με τους φορο-εκβιασμούς

Η ΓΣΕΒΕΕ καταγγέλλει το νέο κύκλο κυβερνητικών εκβιασμών για τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις 1993-'98

Το νέο κύκλο φορο-εκβιασμών σε βάρος των μικρών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, που ανοίγει η κυβερνητική απόφαση για παράταση στο κλείσιμο των «ανέλεγκτων» φορολογικών υποθέσεων της εξαετίας 1993-1998, καταγγέλλει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Η Συνομοσπονδία τονίζει ότι παρά την πλήρη αντίθεση των ΕΒΕ στη ρύθμιση, που εκφράστηκε με τη μαζική άρνηση υποβολής δήλωσης στην αρχική προθεσμία, η κυβέρνηση επιμένει σε έναν ωμό παρατεταμένο εκβιασμό προκειμένου να εισπράξει τα 600 δισ. δρχ. που προϋπολόγισε από τις υποθέσεις αυτές. «Η παράταση που δόθηκε δεν είναι παρά η συνέχιση των εκβιασμών σε βάρος των ΕΒΕ προκειμένου να υποκύψουν και να αποδεχτούν να καταβάλουν τα "χαράτσια" της ρύθμισης», καταγγέλλει η ΓΣΕΒΕΕ. Η Συνομοσπονδία από την αρχή εφαρμογής της ρύθμισης αυτής ζήτησε να ανασταλεί, να ανοίξει διάλογος για το κλείσιμο των υποθέσεων χωρίς νέα βάρη. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση προχώρησε σε δύο παρατάσεις και κινητοποίησε έναν τεράστιο μηχανισμό εκβιασμών για να εισπράξει φόρους που δεν οφείλουν οι ΕΒΕ, σε μια προσπάθεια να αναπληρώσει τις φοροελαφρύνσεις που χάρισε στο μεγάλο κεφάλαιο.

Σ' αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση κινητοποιεί για μια ακόμη φορά το φορο-εισπρακτικό μηχανισμό, πάντα επιλεκτικά και σε βάρος των ΕΒΕ, προκειμένου να τους εξαναγκάσει στην υποβολή των σχετικών δηλώσεων, παρά το γεγονός ότι οι δηλώσεις αυτές με βάση το νόμο και τις ερμηνευτικές εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών είναι «προαιρετικές». Μάλιστα, η κυβέρνηση δίνοντας συνέχεια στη ρύθμιση, η οποία συνάντησε τη μαζική αντίδραση των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, επανέρχεται με όρους χειρότερους και από εκείνους που ίσχυαν για το 2002.

Το γεγονός και μόνον ότι οι ΕΒΕ της χώρας, παρά το όργιο των εκβιασμών και των απειλών, δεν έχουν προσέλθει μέχρι σήμερα «οικειοθελώς», φανερώνει την πλήρη οικονομική αδυναμία τους να ξαναπληρώσουν τα πρόσθετα και σε κάθε περίπτωση άδικα αναδρομικά «χαράτσια». Οι επαγγελματίες αυτοί δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να προσέλθουν «καθυστερημένα» μέχρι τις 31 του Μάρτη (τη νέα προθεσμία που ανακοινώθηκε) και για έναν ακόμη λόγο: Τα νέα πρόσθετα «χαράτσια» και οι προσαυξήσεις που προβλέπονται φτάνουν μέχρι και 20% πάνω στα ποσά που ίσχυαν πέρσι και τα οποία ξεκινούσαν από 360.000 δρχ. για το κλείσιμο της εξαετίας.

Πρακτικά η κυβέρνηση εκβιάζει και τιμωρεί χιλιάδες ΕΒΕ για την αδυναμία να κλείσουν τις υποθέσεις τους και διογκώνει τα βάρη ακόμη περισσότερο, τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ, η οποία ζητάει το κλείσιμο όλων των υποθέσεων χωρίς νέα βάρη και την κατάργηση της συνάφειας τριετίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στάση αποπροσανατολισμού και απραξίας(2012-09-26 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι φοροεκβιασμοί(2003-06-06 00:00:00.0)
Εντονη αντίδραση της ΓΣΕΒΕΕ(2002-11-05 00:00:00.0)
Από αύριο ξανά στους δρόμους του αγώνα(2002-07-16 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις κατά της συνάφειας(2002-07-10 00:00:00.0)
Η ρύθμιση για τη «συνάφεια»(2002-04-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ