Προσχέδιο νόμου για τη δημιουργία πλαισίου κινήτρων για την παραχώρηση νέων πλουτοπαραγωγικών πηγών στο κεφάλαιο
Νέο κύκλο στο ξεπούλημα δημοσίων εκτάσεων με προοπτική την τουριστική εκμετάλλευση σηματοδοτεί η κυβέρνηση με προσχέδιο νόμου για την «ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και θερμαλισμού», που δημοσιοποιήθηκε χτες από το υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτή τη φορά οι κυβερνώντες μεθοδεύουν νέες χρυσοφόρες παραχωρήσεις και ισχυρά οικονομικά κίνητρα προς το ιδιωτικό κεφάλαιο, παραχωρώντας στην πραγματικότητα τις ιαματικές πηγές της χώρας σε υποψήφιους επενδυτές. Ετσι, με πρόσχημα την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και θερμαλισμού, δίνει ουσιαστικά «γην και ύδωρ» στους κάθε λογής μεγαλοεπιχειρηματίες που ορέγονται να μετατρέψουν φυσικές πηγές του τόπου σε επιχειρήσεις απόσπασης υπερκερδών. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην εισαγωγή του προσχεδίου, «σκοπός του είναι η δημιουργία προϋποθέσεων και κινήτρων για την ανάπτυξη στη χώρα του ιαματικού τουρισμού και θερμαλισμού και η εξασφάλιση υψηλής ποιότητας υποδομών και προσφερόμενων υπηρεσιών στους τομείς αυτούς»...
Στο προσχέδιο καθορίζεται και το πώς θα μοιράζονται τα φιλέτα. Αναφέρεται ότι με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης που εκδίδεται μετά από πρόταση της οικείας Περιφέρειας, οι πήγες αυτές μπορούν να παραχωρηθούν για αξιοποίηση και εκμετάλλευση είτε προς τους ΟΤΑ είτε στην ΕΤΑ ΑΕ χωρίς διαγωνισμό ή σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κατόπιν διαγωνισμού. Πέραν τούτου, με το πρόσχημα της δημόσιας ωφέλειας, με κοινή υπουργική απόφαση, οι εκτάσεις που κρίνονται κερδοφόρες για τους ιδιώτες, κηρύσσονται υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, υπέρ του δημοσίου, πληρώνεται από το ελληνικό δημόσιο, και μετά παραχωρείται στους ιδιώτες.
Το προσχέδιο προβλέπει την κατάργηση της διάκρισης ιαματικών πηγών σε τουριστικής και τοπικής σημασίας, στους οποίους θα παραχωρηθούν, οι όποιες «επενδύσεις» θα εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο.
Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλος, ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Νομαρχιών να του γνωστοποιήσουν ποια τουριστικά γραφεία λειτουργούν στην περιφέρεια χωρίς άδεια, και ισχυρίστηκε ότι σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των 4.000 γραφείων που λειτουργούν παράνομα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά είναι λιγότερα.
Τέλος, όσον αφορά στην τουριστική κίνηση του 2003, ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι πολύ πρόωρο να γίνουν αξιόπιστες εκτιμήσεις και λόγω των αναμενόμενων εξελίξεων στη Μ. Ανατολή. Οπως είπε ο υφυπουργός, μια ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράκ θα επηρεάσει αρνητικά και το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράφτηκε η σύμβαση για την παραχώρηση της μαρίνας του Φλοίσβου από την Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) προς το επιχειρηματικό σχήμα της «ΛΑΜΔΑ ΝΤΙΒΕΛΟΠΜΕΝΤ» που είχε λάβει μέρος στο σχετικό διαγωνισμό.