Σάββατο 4 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
Αξια «Φωνή των Βολιμιατών»

Ο Ιωάννης Συκουτρής
Ο Ιωάννης Συκουτρής
«Η Φωνή των Βολιμιατών», η αξιόλογη διμηνιαία εφημερίδα του Συλλόγου Βολιμιατών Ζακύνθου, καταφέρνει να μας βάζει σε «πειρασμό» να αναφερόμαστε σ' αυτήν. Αιτία είναι τα σημαντικά, πρωτότυπα θέματά της, θέματα που συνειδητά και συστηματικά υπερασπίζονται και προβάλλουν μεγάλες, διαχρονικές, αλλά παραγκωνισμένες στον καιρό μας ιστορικές, κοινωνικές, πνευματικές και πολιτιστικές αξίες. Απόδειξη περί αυτού και τα δύο τελευταία φύλλα της εφημερίδας:

Το φύλλο 44 (Ιούλης - Αύγουστος), μεταξύ άλλων κοινωνικών θεμάτων, περιλάμβανε πρωτοσέλιδο άρθρο για τους οικονομικούς μετανάστες στη Ζάκυνθο και για το πρόβλημα των ναρκωτικών. Από τα πολιτιστικά του θέματα σημειώνουμε: Την πρωτοσέλιδη «Αναφορά στον Γρηγόρη Ξενόπουλο», με αφορμή μια ομότιτλη έκδοση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βολίμας, με κείμενα και επιμέλεια του Γιάννη Χρυσικόπουλου. Το ρεπορτάζ για την ετήσια πολιτιστική εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος στη Βολίμα (16/8/2002). Το θέμα για τη συντήρηση των εικόνων και έργων τέχνης στη Μονή Αγ. Γεωργίου των Κρημνών. Ιδιαίτερης αναφοράς αξίζει η δημοσίευση ενός λαϊκού στιχουργήματος, που έγραψε, πριν 80 χρόνια, ο Ιωάννης Χρυσαλεύρης από την Ανω Βολίμα, όταν, όντας στρατιώτης στη Μ. Ασία, αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους. Να σημειωθεί ότι ένα σπάνιο αντίτυπο αυτού του -ιστορικού και ποιητικού ενδιαφέροντος- στιχουργήματος, που εκδόθηκε το 1925, ανέσυρε από την αφάνεια ο εγγονός του λαϊκού στιχουργού, Ζαχαρίας Στουφής. Το στιχούργημα αναδημοσιεύτηκε στα «Επτανησιακά Φύλλα», σχολιασμένο από τον Διονύση Σέρρα και ανατυπώθηκε με τίτλο «Ο λαϊκός ποιητής Ιωάννης Χρυασαλεύρης (1891-1947) και το βιοχρονογραφικό - για την αιχμαλωσία του, το 1922 - στιχούργημά του».

«Η Φωνή των Βολιμιατών» των μηνών Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου (φύλλο 45), εκτός από θέματα για τις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές και τα σύγχρονα επικίνδυνα διατροφικά προβλήματα, περιλαμβάνει θέμα για τρία βιβλία των εκδόσεων «Τρίμορφο», τα οποία αφορούν στη Ζάκυνθο και άρθρο των μαθητών του Γυμνασίου Βολιμών με τίτλο «Περιβάλλον και τοπική ιστορία».

Ξεχωριστή μνεία δικαιούται το τρισέλιδο αφιέρωμα για τον κορυφαίο κλασικό φιλόλογο Ιωάννη Συκουτρή, τον «μυθικό», όπως σωστά χαρακτηρίζεται, δάσκαλο, τον οποίο απέκλεισαν από το Πανεπιστήμιο Αθηνών οι δοτοί της μεταξικής δικτατορίας. Αφορμή για το δημοσίευμα στάθηκε η τιμητική εκδήλωση που οργάνωσε τον περασμένο Απρίλιο - 66 χρόνια μετά από την απόρριψη του Συκουτρή - το Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα «Ιωάννης Συκουτρής: 100 χρόνια από τη γέννησή του». Το αφιέρωμα της εφημερίδας περιλαμβάνει συνοπτική αναφορά του βίου και του έργου του και τις ομιλίες που έκαναν στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου η φιλόλογος - μαθήτρια του Συκουτρή, Αγλαΐα Φακάλου - Μακάρωφ και ο καθηγητής της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Α. Χριστοδούλου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ