Τετάρτη 1 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΚΚΙ
Με θετική συμβολή στους αγώνες

Μια χρονιά σημαντικών πολιτικών αποφάσεων και κινήσεων αποτέλεσε για το ΔΗΚΚΙ το 2002. Από τις πρώτες κιόλας μέρες του χρόνου, το ΔΗΚΚΙ έδωσε ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα στην πορεία που θα ακολουθούσε ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 14 Γενάρη, μετά από συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, ανακοινώθηκε επίσημα η συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Την επόμενη κιόλας μέρα, ο Δ. Τσοβόλας, σε συνέντευξη Τύπου δήλωνε: «Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να συνεργαστεί το ΔΗΚΚΙ με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές». Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, τόνισε τότε ότι το κόμμα θα επιδιώξει ευρύτερες συνεργασίες με κόμματα της Αριστεράς και προοδευτικούς ανθρώπους.

Το ΔΗΚΚΙ, ακολουθώντας τη συγκεκριμένη πολιτική γραμμή προχώρησε σε συνεργασίες σε πολλές Νομαρχίες και Δήμους με το ΚΚΕ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Παράλληλα, σε κάποιους δήμους, κατέβασε δικούς του υποψήφιους ή υποστήριξε ανεξάρτητους, ενώ προχώρησε σε συνεργασίες και με το ΣΥΝ. Οπως είχε αναφέρει και σε διάφορες συνεντεύξεις του ο Δ. Τσοβόλας: «Το ΔΗΚΚΙ δεν κάνει ευκαιριακές συμμαχίες, ενόψει Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών, αλλά με συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο καθορίστηκε από το Συνέδριό του και την ΚΠΕ». Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», στην οποία συμπαρατάχτηκαν η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία, η Δημοκρατική Κοινωνική Κίνηση και η Αριστερή Ανανέωση, ήταν καρπός και αποτέλεσμα της κοινής αγωνιστικής δράσης και δεν είχε φιλοδοξία να παίξει το ρόλο του διαχειριστή της αντιλαϊκής νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Παραμονές των εκλογών και συγκεκριμένα στις 9 Οκτώβρη, ο Δ. Τσοβόλας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, καλούσε το λαό να στηρίξει και να υπερψηφίσει «τους συνδυασμούς που στηρίζονται από κόμματα που έχουν μια συνεπή και ανυποχώρητη δημοκρατική και προοδευτική πορεία στον τόπο». Ο Δ. Τσοβόλας είχε συγκεκριμένα επισημάνει ότι «το ΔΗΚΚΙ, μαζί με άλλες δημοκρατικές, προοδευτικές, αριστερές δυνάμεις του τόπου, αλλά και προσωπικότητες έκαναν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της συγκρότησης ενός αποτελεσματικού και ευρύτερου αντινεοφιλελεύθερου κοινωνικού μετώπου. Τόσο με ουσιαστικά βήματα μέσα στους κοινωνικούς αγώνες, όσο και με την κάθοδο σε κοινά ψηφοδέλτια σε πολλούς νομούς και δήμους της χώρας». Μάλιστα ο Δ. Τσοβόλας είχε δηλώσει ότι «οι συνεργασίες για το ΔΗΚΚΙ είναι θέμα στρατηγικής επιλογής».

Αμέσως μετά το τέλος των εκλογών και σε συνεδρίασή της η Πολιτική Γραμματεία του ΔΗΚΚΙ στις 25 Οκτώβρη, κάνοντας τις πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών τα χαρακτήρισε «ως θετικά τόσο για το ΔΗΚΚΙ όσο και για τους συνδυασμούς συνεργασίας με το ΚΚΕ και άλλες δημοκρατικές προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις». Η ΠΓ εκτίμησε ότι «τα αποτελέσματα των εκλογών ενισχύουν τη θέση πως η συνεργασία δημοκρατικών, προοδευτικών και αριστερών πολιτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων είναι επιβεβλημένη και κατά συνέπεια το ΔΗΚΚΙ θα συνεχίσει τις σχετικές πρωτοβουλίες».

Στις λαϊκές κινητοποιήσεις

Εκτός, όμως, από τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές το ΔΗΚΚΙ έδωσε ιδιαίτερη σημασία και συμμετείχε σε μικρές και μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Θετική ήταν και συμβολή των συνδικαλιστών του ΔΗΚΚΙ στη συσπείρωση δυνάμεων μέσα στο ΠΑΜΕ, στους αγώνες που έδωσαν μέλη και στελέχη του για την κοινωνική ασφάλιση. «Μέσα από το πολυτελές περιτύλιγμα του κοινωνικού διαλόγου, μπαίνει στην τελική του φάση το σχέδιο κατεδάφισης της δημόσιας καθολικής Κοινωνικής Ασφάλισης, με πρωταγωνιστές κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και ελεγχόμενους κομματικούς συνδικαλιστές», τόνιζε με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ, με αφορμή, την περιβόητη «συνάντηση των λεγόμενων κοινωνικών εταίρων». Ο Τομέας Μαζικών Κινημάτων του ΔΗΚΚΙ, εκείνες τις μέρες σε ανακοίνωσή του τόνιζε: «Δέσμια της επιλογής της άρχουσας τάξης και του μεγάλου κεφαλαίου, η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Ασφάλιση, το οποίο ανατρέπει κυριολεκτικά τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, μειώνει τις συντάξεις και αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης». Παράλληλα, καλούσε «τους εργαζόμενους σε συσπείρωση και μαζική αγωνιστική αντίσταση». Επίσης θετική στάση κράτησε στους αγώνες κατά του ΝΑΤΟ, ενώ καταδίκασε και τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενώ στήριξε και τις προσπάθειες για την προάσπιση των δημοκρατικών και κοινωνικών ελευθεριών.

Ανοιξε και άλλα μέτωπα

Παράλληλα το ΔΗΚΚΙ, όλη αυτή τη χρονιά είχε άλλο ένα ανοιχτό μέτωπο. Με καταγγελίες, εξώδικες διαμαρτυρίες ακόμα και καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα κατά πέντε ιδιωτικών καναλιών και των κρατικών τηλεοπτικών σταθμών, διαμαρτυρήθηκε έντονα για τον αποκλεισμό που δέχτηκε από τα ΜΜΕ. Το ΔΗΚΚΙ ζήτησε να εφαρμοστούν οι επιταγές του Συντάγματος και της νομοθεσίας, προκειμένου τα τηλεοπτικά ΜΜΕ να μεταδίδουν τις δραστηριότητες καθώς και τις απόψεις του κόμματος. Μάλιστα ο Δ. Τσοβόλας με δηλώσεις του επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και στους «ιδιοκτήτες των διαπλεκόμενων καναλιών οι οποίοι εμποδίζουν συνειδητά, τη διακίνηση ιδεών, πολιτικών θέσεων κομμάτων που εκπροσωπούνται, όπως το ΔΗΚΚΙ, στην Ευρωβουλή, αλλά και κοινωνικών ομάδων».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, στελέχη του κόμματός του, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και άλλοι παράγοντες της κοινωνικής ζωής του τόπου, προχώρησαν στη δημιουργία «Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών» ενάντια στο απαράδεκτο «σχέδιο Ανάν». Η σύσταση της επιτροπής αποφασίστηκε στις 15 Νοέμβρη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΔΗΚΚΙ, με θέμα: «Εξελίξεις στο Κυπριακό». Η σύσταση της συγκεκριμένης κίνησης, όπως ανακοινώθηκε αργότερα επίσημα, έγινε: «Για την ενημέρωση και ενεργοποίηση του ελληνικού λαού και ελληνισμού, για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στην περιοχή και στον κόσμο, καθώς και ενάντια στο απαράδεκτο σχέδιο Ανάν που νομιμοποιεί τη διχοτόμηση της Κύπρου».

Η πρωτοβουλία αυτή του ΔΗΚΚΙ ήρθε σαν συνέχεια μιας κινητικότητας που ανέπτυξε τόσο ο πρόεδρος του, όσο και στελέχη του, ενόψει των εξελίξεων με το Κυπριακό. Χαρακτηριστικά, είχαν προηγηθεί επιστολή του Δ. Τσοβόλα προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, προκειμένου να καλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του, στην οποία ο Κ. Στεφανόπουλος απάντησε αρνητικά

Οι τελευταίες μέρες του 2002, βρήκαν το ΔΗΚΚΙ, να γιορτάζει τα εφτά χρόνια από την ίδρυσή του και τον πρόεδρό του Δ. Τσοβόλα να σπεύδει να δηλώνει ότι το «το ΔΗΚΚΙ θα κατέβει αυτόνομα στις βουλευτικές εκλογές και θα ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού, διότι τα άλλα κόμματα σκέφτονται με μικροκομματική λογική και για προσωπικά οφέλη. Οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων, στις οποίες απευθύνθηκε το ΔΗΚΚΙ για συνεργασία και για τη συγκρότηση του προοδευτικού αντινεοφιλελεύθερου μετώπου, αποδείχτηκαν κατώτερες των περιστάσεων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, τσουβαλιάζοντας αυθαίρετα και την ηγεσία του ΚΚΕ σ' αυτές τις «ηγεσίες των άλλων κομμάτων», όταν η εμπειρία του από τη συμπεριφορά του ΚΚΕ στα διάφορα μέτωπα πάλης που συνεβρέθηκε με το ΔΗΚΚΙ δεν μπορεί παρά να είναι θετική.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ