Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Κριτική στην κυβερνητική πολιτική

Παρεμβάσεις βουλευτών του ΚΚΕ

Eurokinissi

Τα αντιλαϊκά, ταξικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού του 2003, όπως αυτά διαφαίνονται στην κεντρική του λογική, αλλά και σε συγκεκριμένους τομείς στηλίτευσαν με τις ομιλίες τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Καίρια απάντηση στην κυβερνητική έπαρση περί «ανοδικής πορείας της οικονομίας» και τη συνεχή άνοδο του ΑΕΠ, που επικαλείται ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Οικονομίας, έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε «γίνεται μεγάλη κουβέντα και η κυβέρνηση καμαρώνει ότι πάει καλά η οικονομία, διότι έχουμε υψηλό ρυθμό αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, 3%, 3,5%, 4%. Ας δεχτώ ότι τα στοιχεία, τα νούμερα αυτά είναι ακριβή. Το μεγάλο ερώτημα είναι, ποιος κερδίζει απ' αυτήν; Κερδίζουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα; Αν κοιτάξουμε την πορεία της ανεργίας, του εισοδήματος, της λεγόμενης κοινωνικής πολιτικής, που πάει όλο και χειρότερα, θα δούμε ότι μπορεί να αυξάνονται αυτά τα νούμερα του ΑΕΠ, αλλά το κατά κεφαλήν εισόδημα του εργαζόμενου, του άνεργου, του συνταξιούχου, μειώνεται στην πράξη. Σ' αυτά τα νούμερα μπαίνουν και οι πλούσιοι, μπαίνουν και οι φτωχοί. Οι πλούσιοι γίνονται πολύ πλουσιότεροι, γι' αυτό το κατά κεφαλήν εισόδημα εμφανίζεται κάπως πιο ανεβασμένο και καμαρώνει η κυβέρνηση!»

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ έθεσε το ερώτημα του «πόσο θα συνεχιστεί αυτό το 3,5% με 4%; Βρίσκεται σε ύφεση και σε υποχώρηση η οικονομία και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ιαπωνία και στην Ευρώπη. Μπορεί με όποια ελληνική κυβέρνηση η Ελλάδα να αποτελεί τη νησίδα που θα προχωράει με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και οι άλλοι να πηγαίνουν κατά διαόλου; Μόνο εμείς έχουμε σωστή πολιτική κατά τη λογική της κυβέρνησης; Μπορεί να πάρει ένα χρόνο, δύο χρόνια η ύφεση. Η οικονομική κρίση θα εμπλέξει και την Ελλάδα στα γρανάζια της. Είναι και η Ελλάδα μπλεγμένη. Θα φανούν τα αποτελέσματα αργότερα».

Ιδιαίτερα σχολίασε ο Αντώνης Σκυλλάκος το θέμα της ακρίβειας, αναρωτώμενος «πόσες φορές η κυβέρνηση μας είπε ότι θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια; Πόσες φορές το είπε μέσα στα τελευταία χρόνια; Γιατί δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει; Διότι δεν είναι ικανή; Οχι! Διότι η λογική της είναι η ίδια με τη λογική της Νέας Δημοκρατίας για απελευθέρωση των αγορών. Τι σημαίνει απελευθέρωση; Οτι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας ουσιαστικός έλεγχος. Οταν λέει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ότι δε θα εφαρμόσουμε διοικητικές μεθόδους, γιατί αυτές απορρίπτονται, τι σημαίνει αυτό; ότι δεν μπορούμε να βάλουμε φρένο. Πρόσθεσε δε ότι «έχουμε, επίσης, αυτά τα εξωφρενικά για συμφωνίες κυρίων, για παρατηρητήρια τιμών και να μπαίνουν στις ταμπέλες και τα ευρώ και οι δραχμές. Αυτά δε φέρνουν κανένα αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει πλέον αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία, γιατί με την απελευθέρωση των αγορών ο καθένας μπορεί να βάζει όποια τιμή θέλει. Είναι ένα αποτέλεσμα της συνολικότερης πολιτικής».

Η δημόσια υγεία

Την απαξιωτική για τη δημόσια Υγεία κυβερνητική πολιτική, που εκφράζει ο προϋπολογισμός του 2003 κατήγγειλε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης. Απαντώντας στην κυβερνητική αριθμολογία αναφορικά με τα κονδύλια για την Υγεία ο Παναγιώτης Κοσιώνης τόνισε ότι «στην πράξη η αύξηση των κονδυλίων για την Υγεία και την Πρόνοια δεν ξεπερνά το 2,56%. Ο χρήστης τέτοιων υπηρεσιών Υγείας καταλαβαίνει τι τον περιμένει. Ακόμα τραγικότερη είναι η κατάσταση, όταν είναι γνωστό ότι το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας τα τελευταία χρόνια στο πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων ποτέ δεν ξεπέρασε το 55-60% εκείνου που είχε υποχρέωση να κάνει. Και αυτό για λόγους γενικότερης οικονομικής πολιτικής». Παράλληλα, επισήμανε πως για μια ακόμα φορά δεν υφίστανται στον προϋπολογισμό κονδύλια προσλήψεων για προσωπικό, τονίζοντας ότι «όλο αυτό το σκηνικό φέρνει σε στασιμότητα το Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με στόχο τελικά την περαιτέρω υποβάθμισή του. Αυτό γίνεται στα πλαίσια του καινούριου ιδεολογήματος της ελεύθερης αγοράς, όπου ο πόνος, η αρρώστια και η ζωή του ατόμου μπαίνουν μέσα στη ζυγαριά του κέρδους. Το ότι πάμε σε μια τέτοια πορεία φαίνεται και από το γεγονός ότι το 77,25% από τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων καλύπτεται από τα νοσήλια. Και τις περισσότερες φορές, τώρα με τα απογευματινά ιατρεία είναι αυτό που πληρώνει από την τσέπη του ο απλός εργαζόμενος. Μόνο το 3,11% πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό δίνει την τάση αποκρατικοποίησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Πρόσθεσε ότι «από τις 100 δραχμές που δαπανώνται για την Υγεία, το 45% πηγαίνουν σε ιδιωτικά ιδρύματα και πληρώνονται από την τσέπη των εργαζομένων. Είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη, ενώ από πλευράς δημοσίων επενδύσεων για την Υγεία είμαστε τελευταίοι». Για τις υπηρεσίες Πρόνοιας ο Παναγιώτης Κοσιώνης σημείωσε ότι με την ισχύουσα νομοθεσία το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί την προηγούμενη πορεία της ΝΔ και «καταργεί την έννοια της Πρόνοιας και την αντικαθιστά με την έννοια της φροντίδας. Είναι απλώς μια αλλαγή λέξης. Αλλάζει το νόημα ιδεολογικά και πολιτικά πλέον», προσθέτοντας ότι μεταφέρονται οι ευθύνες από την κεντρική στην περιφερειακή εξουσία, με στόχο μόνο τη μείωση του κόστους και την επιβάρυνση με αυτό των εργαζομένων.

Θύματα και οι αγρότες

Στα θέματα της αγροτικής πολιτικής εστίασε την παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης. Χαρακτήρισε την ισχύουσα κατάσταση «τραγική για το μικρομεσαίο βέβαια αγρότη», αφού «σήμερα είναι γεγονός ότι με όποια καλλιέργεια κι εάν ασχολείται ο μικρομεσαίος αγρότης, σε όποια γωνιά της χώρας μας αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης, αφού οι τιμές που παίρνει για τα αγροτικά του προϊόντα δεν καλύπτουν ούτε καν τις καλλιεργητικές του δαπάνες. Οι μόνοι κερδισμένοι απ' αυτήν την υπόθεση, απ' τον ιδρώτα και το μόχθο του μικρομεσαίου αγρότη είναι οι έμποροι, οι μεσάζοντες, οι πολυεθνικές, τα μεγάλα καταστήματα, οι τράπεζες με τους υπέρογκους τόκους και τα πανωτόκια».

Αναφερόμενος στις προβλέψεις του προϋπολογισμού για την ελληνική οικονομία ο Σταύρος Σκοπελίτης επισήμανε ότι «αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει με τον συγκεκριμένο Προϋπολογισμό. Θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί καταστροφής της μικρομεσαίας αγροτιάς, γιατί τα κονδύλια που διατίθενται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την αγροτιά μας είναι κατώτερα, μικρότερα και λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Μειώνονται από τα 742,48 εκατομμύρια ευρώ στα 640 εκατομμύρια ευρώ. Το σημαντικό όμως δεν είναι μόνο τα κονδύλια, αλλά το γεγονός ότι λείπουν εκείνα τα εχέγγυα που σήμερα έχει ανάγκη, για να αναπτυχθεί η αγροτική μας παραγωγή, τα εγγειοβελτιωτικά και άλλα έργα στα οποία δε θα σταθώ στα πλαίσια του περιορισμένου χρόνου που διαθέτω. Ετσι, λοιπόν, είναι βέβαιο ότι οι ρυθμοί συρρίκνωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς μας, που είναι στόχος της πολιτικής σας, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν και το 2003». Σχολιάζοντας, μάλιστα, τα δανειοδοτικά μέτρα που ανακοίνωσε για τους αγρότες στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, τόνισε πως «αποτελούν σκέτη κοροϊδία» και αναρωτήθηκε: «Ποιοι αγρότες θα πάρουν αυτά τα δάνεια; Οι καταχρεωμένοι από την πολιτική σας και από τα πανωτόκια;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ