Ο αγώνας αυτός να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων και του λαού
Ομως εκτός αυτών των κεντρικών εκδηλώσεων η Επιτροπή Αθήνας επισήμανε ότι οι εργατικοί και άλλοι μαζικοί φορείς, ιδιαίτερα της νεολαίας, πρέπει να αναπτύξουν δυναμικές πρωτοβουλίες, να μπουν με τόλμη στους χώρους δουλιάς, τις συνοικίες, τα σχολειά. Ο αγώνας αυτός να γίνει υπόθεση όλων. Μάλιστα, για την καλύτερη οργάνωση των αγωνιστικών δραστηριοτήτων, αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπών όπως νομική, καλλιτεχνική κ.ά. Τέλος, η Γραμματεία της Επιτροπής αποφάσισε να συμμετάσχει στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για απαγόρευση των διαδηλώσεων. Ακόμα συζητήθηκε ο συντονισμός της δράσης με την Παγκαλλιτεχνική Επιτροπή.
Στην ομιλία του ο Γ. Πέρρος επισήμανε ότι με την ελληνική προεδρία θα δρομολογηθούν νέα μέτρα σε βάρος των λαών, των εργαζομένων, της αγροτιάς και των λαϊκών στρωμάτων. Και ότι αυτή την πολιτική στηρίζουν όχι μόνο η Νέα Δημοκρατία, αλλά και οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, που προσπαθούν ενόψει των κινητοποιήσεων στην ΕΕ να στήσουν αναχώματα στην ανάπτυξη του κινήματος.
Εμείς, είπε, πρέπει να ριχτούμε με αποφασιστικότητα σε αυτό τον αγώνα και να συνδέσουμε τα επιμέρους ζητήματα και να αναδείξουμε τις πραγματικές αιτίες τους.
Στη συνέχεια, ο Φ. Βαρδής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η νεολαία έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον αγώνα και ότι με τη δυναμικότητα και τις φρέσκες ιδέες μπορεί να συμβάλει στην πολυμορφία των εκδηλώσεων.
Ο Θ. Πατερέλης, μιλώντας για τη συμμετοχή της Επιτροπής σε δραστηριότητες κοινές με άλλες δυνάμεις, υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να συμμετέχουμε οπουδήποτε χωρίς να κοιτάμε το περιεχόμενο. Δεν μπορούμε να συμβαδίσουμε με όσους ενέκριναν και βοήθησαν στην ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης, την αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων κ.ά.
Ο Γ. Πρωτούλης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι λόγω της εντεινόμενης επίθεσης στενεύουν τα περιθώρια για εκείνες τις δυνάμεις που προσπαθούν να παρουσιαστούν με δύο πρόσωπα και να εγκλωβίσουν το κίνημα. Ενώ ανέφερε ότι όσο περισσότερο τον αγώνα αυτό τον κάνουν δική τους υπόθεση τα συνδικάτα, οι Επιτροπές Ειρήνης, οι φορείς της νεολαίας τόσο πιο πλούσιες σε μορφές και περιεχόμενο θα είναι.
Ο Λ. Ταμουρίδης υπογράμμισε ότι τα μέτρα που δρομολογούνται πέφτουν και στις πλάτες των αντιστασιακών και έδωσε την υπόσχεση, όπως είπε, ότι αντιστασιακοί θα δώσουν το «παρών» όπου χρειαστεί.
Τέλος, ο Γ. Γκιόγκας ανέφερε ότι η επίθεση που εξελίσσεται έχει πλήξει κάθε κοινωνική ομάδα και αυτό εκφράστηκε μέσα από τους αγώνες που έχουν γίνει από εργαζόμενους, αγρότες, φοιτητές κ.ά. Εμείς, είπε, θα επιτύχουμε το στόχο μας, αν καταφέρουμε να συνενώσουμε όλους αυτούς τους αγώνες που αναπτύχθηκαν και να φτιάξουμε ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης και αγώνα των εργαζομένων και του λαού.
Η Γραμματεία της Επιτροπής κατέληξε σε μια Διακήρυξη που θέτει το αγωνιστικό πλαίσιο των δραστηριοτήτων. Περιληπτικά είναι η εξής:
- Αντίθεση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ και στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Μη εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν.
- Συσπείρωση του εργατικού κινήματος ενάντια στις αναδιαρθρώσεις σε παιδεία, υγεία, εργασιακές σχέσεις, αντιπάλεμα των ιδιωτικοποιήσεων και διεκδίκηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες. Ισα δικαιώματα για τους μετανάστες και τις οικογένειές τους. Δημόσια παιδεία, υγεία, πρόνοια.
- Ανάπτυξη του αγροτικού μαζικού κινήματος που θα συσπειρώνει τη φτωχή και μεσαία αγροτιά ενάντια στην ΚΑΠ. Στήριξη των αγροτών και της μικρής επιχείρησης.
- Διαμόρφωση ενός παλλαϊκού κινήματος για ριζικές αλλαγές στην παιδεία και την κοινωνία.
- Κοινό μέτωπο αντιιμπεριαλιστικό, δημοκρατικό, ενάντια στην κρατική καταστολή και τρομοκρατία, το ΝΑΤΟ, τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ. Υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των λαών. Οχι στον ευρωστρατό, ευρωαστυνομία, ευρωένταλμα, τις αντιδραστικές συνθήκες και νόμους, την εργοδοτική τρομοκρατία.
- Δυναμώνουμε τη φιλία των λαών ενάντια στο ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον εθνικισμό.