Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΩΤΕΕ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Κινδυνεύουν δημόσια περιουσία και δάση!

Η διαδικασία κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου, έτσι όπως θεσμοθετήθηκε, εφαρμόστηκε και εξακολουθεί να εφαρμόζεται από την «Κτηματολόγιο ΑΕ», θέτει εξ αντικειμένου σε άμεσο κίνδυνο και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ειδικότερα των δασών και των δασικών εκτάσεων της χώρας, οι οποίες και αποτελούν το 63% της κτηματογραφούμενης γης αλλά και τη δημόσια περιουσία.

Τη σοβαρότατη αυτή καταγγελία, που αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση και την πολιτική που ακολούθησε στην εκτέλεση του μεγάλου αυτού έργου, κάνει με χτεσινή ανακοίνωσή του το ΔΣ του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ). Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι θεωρεί τελείως ανεπίτρεπτο να συνεχιστεί η διαδικασία κατάρτισης του κτηματολογίου με τον τρόπο που αυτή προχωρεί μέχρι σήμερα, δημιουργώντας για το μεγαλύτερο μέρος της κτηματογραφούμενης έκτασης απρόβλεπτες συνέπειες, αν όχι αδιέξοδα. Οι συνέπειες αυτές, τονίζει, ανάγονται δυστυχώς τόσο στη συνταγματική προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων όσο και στην (αμέσως συναρτώμενη με το μείζον αυτό θέμα) προστασία της δημόσιας περιουσίας.

Το ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ στην παρέμβασή του προτείνει την κατεπείγουσα αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την κατάρτιση του κτηματολογίου, ώστε να αποτραπούν τα σφάλματα που έγιναν αλλά και οι καταστροφικές συνέπειες που προαναφέρθηκαν.

Οπως επισήμαιναν πηγές των δασικών υπαλλήλων στο «Ρ», οι κίνδυνοι προέκυψαν από το γεγονός ότι τα διάφορα πιλοτικά προγράμματα κατάρτισης του κτηματολογίου που βρίσκονται σε εξέλιξη προηγήθηκαν της σύνταξης των δασικών χαρτών, με συνέπεια πολλοί ιδιώτες να έχουν προηγηθεί και να έχουν υποβάλει δηλώσεις ιδιοκτησίας ακόμη και για δασικές εκτάσεις του δημοσίου. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, τώρα, αντί να λειτουργεί η συνταγματική επιταγή περί τεκμηρίου κυριότητας υπέρ του δημοσίου - δηλαδή οι ιδιώτες να καλούνται να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους - συμβαίνει εντελώς το αντίστροφο και το δημόσιο θα πρέπει να προσφύγει σε δεκάδες ενστάσεις και δικαστικές διενέξεις προκειμένου να αποδείξει ότι ακόμα και κάποια δάση ανήκουν σε αυτό!

Πρόκειται για μία σοβαρότατη εξέλιξη, η οποία διαστρέφει έναν από τους βασικούς στόχους του ...«μεγαλύτερου από τα μεγάλα έργα», όπως το είχε χαρακτηρίσει ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, που είναι η κατοχύρωση της δημόσιας περιουσίας.

Οπως αποκαλύπτεται από την ανακοίνωση, η «Κτηματολόγιο ΑΕ» και η κυβέρνηση είναι έτοιμες να προχωρήσουν ακόμα και σε αυτή την παραβίαση της συνταγματικής επιταγής για την προστασία των δασών και της δημόσιας περιουσίας, επικαλούμενοι τη στενότητα του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης του έργου ύστερα από την εμπλοκή που σημειώθηκε και το πρόστιμο που επιβλήθηκε από την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ