Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Το ΚΚΕ στο πλευρό των αγροτών

Ο βουλευτής και μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, Σπ. Στριφτάρης, παρότρυνε τους αγρότες Κάτω Νευροκοπίου Δράμας να διεκδικήσουν ενωμένοι και αποφασιστικά τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές, τη ρύθμιση χρεών κλπ.

Ενωμένοι και μέσα από αποφασιστικό αγώνα πρέπει να διεκδικήσουν την πλήρη αποζημίωση της κατεστραμμένης παραγωγής τους και τη ρύθμιση των δυσβάσταχτων χρεών (7,5 δισ. δρχ.) που έχουν σωρευτεί στις πλάτες τους. Αυτό ξεκαθάρισε μιλώντας στους αγρότες του Κάτω Νευροκοπίου στη Δράμα, όπου βρέθηκε χτες το πρωί ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει τα προβλήματά τους στη Βουλή.

Στη διάρκεια της συνάντησης με εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών, ο Σπ. Στριφτάρης ενημερώθηκε για τη δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί της περιοχής. Η φετινή παραγωγή τους έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά, καθώς η ζημιά που ξεκίνησε με τη χαλαζόπτωση πριν από μήνες και συνεχίστηκε με τις αλλεπάλληλες βροχοπτώσεις, ολοκληρώθηκε τις τελευταίες μέρες, που όλος ο κάμπος μετατράπηκε σε μια παγωμένη λίμνη.

Οι αποζημιώσεις που τους δίνονται με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις (μικρότερες από την πραγματική ζημιά) για το χτύπημα της παραγωγής από το χαλάζι, στο μεγαλύτερο μέρος τους παρακρατούνται από την ΑΤΕ για τα χρέη των παραγωγών. Μετά τα νέα πλήγματα, οι πατατοπαραγωγοί δεν ελπίζουν πλέον να πάρουν δραχμή στα χέρια τους. Μάλιστα φοβούνται ότι δε θα έχουν τη δυνατότητα να σπείρουν νέα παραγωγή, αφού δε θα έχουν χρήματα για το σπόρο και τα άλλα καλλιεργητικά εφόδια.

«Περιμένουμε καμιά κηδεία ή κανένα μνημόσυνο για να φάμε», δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θ. Σαπουνίδης, προσπαθώντας να περιγράψει το δράμα των αγροτών.

Σύσσωμοι οι αγρότες που πήραν μέρος στη συνάντηση με το κλιμάκιο του ΚΚΕ, κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης που στρέφεται σε βάρος του φτωχού και μεσαίου αγρότη, επιτρέποντας την αθρόα εισαγωγή προϊόντων από το εξωτερικό, αυξάνοντας το κόστος των καλλιεργητικών εφοδίων και αφήνοντάς τους στο έλεος των ορέξεων των εμπόρων που παζαρεύουν την παραγωγή τους - όταν δεν καταστρέφεται- για ένα κομμάτι ψωμί. Οπως δήλωσαν, φέτος, η ελάχιστη παραγωγή που εκτιμούν πως θα συγκεντρώσουν, δε θα ξεπεράσει σε τιμή τις 65 δρχ. το κιλό. Η μέση απόδοση στο στρέμμα στις καλές περιόδους παραγωγής υπολογίζεται σε 3 τόνους. Το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα σε 170.000 δρχ.

Καταλαβαίνει ο καθένας για πόσα χρήματα παλεύουν καθημερινά με τη γη.

Ο Σπ. Στριφτάρης κάλεσε τους αγρότες να δουν τις αιτίες που προκαλούν τα προβλήματα και να έρθουν σε ρήξη με την πολιτική που τα γεννά. «Υπάρχει αγροτική πολιτική και είναι συγκεκριμένη. Εκφράζεται μέσα από την ΚΑΠ, την οποία υπερασπίζουν όλες σχεδόν οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα - εκτός από το ΚΚΕ. Και αυτή η πολιτική θέλει τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων. Θέλουν να φτιάξουν μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις και να τελειώνουν με τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ