Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η λεηλασία πριν τη «διεύρυνση»

Με πανηγυρικούς τόνους ανακοινώθηκε από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ένταξη δέκα νέων κρατών-μελών. Πολλοί ηγέτες της ΕΕ επιχείρησαν να δώσουν στη διεύρυνση διαστάσεις εγχειρήματος ιστορικής σημασίας. Οπως, παραδείγματος χάριν, ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος με τον οίστρο του σταυροφόρου ...της ειρήνης, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι με την απόφαση για τη διεύρυνση ξεπεράστηκε ο χωρισμός που επιβλήθηκε στην Ευρώπη με το «σιδηρούν παραπέτασμα»...! Ο καπιταλισμός μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και την προσωρινή ήττα του παίρνει ρεβάνς με άγρια επίθεση κατά των λαών που τον οικοδομούσαν.

Κάποιοι άλλοι, ζηλωτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έφτασαν στο σημείο να υποστηρίξουν ότι οι «δεκαπέντε» στην Κοπεγχάγη πέτυχαν αυτό που δεν κατάφεραν να πετύχουν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι στη Γηραιά Ηπειρο. Χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, κατάφεραν να «κατακτήσουν» τόσες νέες αγορές, να υποτάξουν τόσους λαούς.

Στην πραγματικότητα, όμως, η διεύρυνση είναι στην ουσία ένας πόλεμος, ένας πόλεμος χωρίς όπλα, χωρίς στρατό, ναυτικό και αεροπορία, ένας ταξικός πόλεμος. Η σύγκρουση αυτή αφήνει στο διάβα της ερείπια, εξαθλίωση, ανεργία, φτώχεια.

Η ιστορία της διεύρυνσης είναι η ιστορία μιας άνευ προηγουμένου λεηλασίας των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο. Χώρες με ανεπτυγμένη βιομηχανία, ζωντανό αγροτικό τομέα, ισορροπημένη και σταθερή ανάπτυξη μετατράπηκαν σε χαλάσματα. Και δεν μπορούσε να 'ναι διαφορετικά. Ο καπιταλισμός καταστρέφει. Σ' αυτές τις χώρες καταστρέφονται παραγωγικές δυνάμεις με πρώτη απ' όλες την εργατική δύναμη. Εγιναν χώρες φθηνών εργατικών χεριών. Εκατομμύρια άνθρωποι πλήρωσαν με ανεργία, πείνα, περιθωριοποίηση, την καπιταλιστική παλινόρθωση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Η καταστροφή που υπέστησαν αυτές οι χώρες στη δεκαετία του '90 είναι ισοδύναμη με την καταστροφή από έναν συμβατικό πόλεμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σλοβενία, η οποία θεωρητικά κινείται με πολλαπλάσια ταχύτητα από τα άλλα νέα κράτη-μέλη μόλις τώρα, το 2002, κατάφερε να έχει την παραγωγή που είχε πριν από 12 χρόνια, το 1990...!

Αυτό είναι ένα μέρος του τιμήματος που πλήρωσαν αυτές οι χώρες και οι λαοί τους για το χατίρι του κ. Σημίτη, που αποφάσισε να τους «απελευθερώσει» από το «σιδηρούν παραπέτασμα».

Ως αντιστάθμισμα αυτών των καταστροφών, οι «δεκαπέντε» αποφάσισαν στην Κοπεγχάγη να μοιράσουν στα δέκα νέα κράτη-μέλη το ποσό των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό που ισοδυναμεί με 20 ευρώ... ανά κάτοικο το χρόνο!

Και να σκεφθεί κανείς ότι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, τα λαϊκά στρώματα αυτών των χωρών βρίσκονται τώρα στην αρχή μιας πορείας που μόνον ως Γολγοθάς μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι φορολογικές προσαρμογές, οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και στο ασφαλιστικό σύστημα, οι ιδιωτικοποιήσεις, η προσαρμογή στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, θα είναι οι καρποί της «ελευθερίας», της «δημοκρατίας» και της «δικαιοσύνης» του κ. Σημίτη και των άλλων ηγετών της ΕΕ.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ