«Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για το Ιράκ» προειδοποιεί με νόημα ο Λευκός Οίκος
Associated Press |
Καθημερινές είναι οι πολεμικές ασκήσεις των Αμερικανών στο Κουβέιτ |
Τρεις συνεχόμενες ημέρες αμερικανο-βρετανικά μαχητικά βομβαρδίζουν τη νότια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», υποστηρίζοντας ότι πλήττουν θέσεις της ιρακινής αεράμυνας. Αντίθετη είναι η άποψη της Βαγδάτης, που μιλά για «ακήρυχτο πόλεμο», που έχει στοιχίσει τη ζωή δεκάδων αθώων πολιτών. Οι πολεμικές προετοιμασίες εντείνονται στον Κόλπο, όπου στις αρχές του χρόνου αναμένεται να καταφτάσει «ομάδα κρούσης» του βρετανικού ναυτικού, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στις ΗΠΑ ανακλήθηκαν χιλιάδες έφεδροι και στα τουρκο-ιρακινά σύνορα αναπτύχθηκαν ισχυρές τουρκικές δυνάμεις.
Σύστημα επικοινωνίας στο αλ Κουτ, στο νότιο Ιράκ, διατείνεται η κεντρική διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο ότι έπληξαν με «βόμβες ακριβείας» τα αεροσκάφη της, χτες. Ανάλογη ήταν η αιτιολογία και για τους δύο προηγούμενους βομβαρδισμούς. Ο Ιρακινός ΥΠΕΞ κάλεσε τον ΟΗΕ να παρέμβει για να σταματήσει ο «ακήρυχτος πόλεμος». Η έκκλησή του, πάντως, δε μοιάζει ικανή να ανακόψει την πορεία των εξελίξεων που δρομολογεί η Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», το Πεντάγωνο ανακάλεσε 27.000 εφέδρους, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες ενόψει επίθεσης στο Ιράκ. Ταυτόχρονα, η βρετανική «Σάντεϊ Τέλεγκραφ» υποστήριζε ότι μέχρι τις αρχές του 2003 στον Κόλπο θα έχει καταφτάσει μια «ομάδα ταχείας επέμβασης» του βρετανικού ναυτικού, με τη συμμετοχή του αεροπλανοφόρου «Αρκ Ρόαγιαλ», δύο φρεγατών, ενός πολεμικού, ενός υποβρυχίου, και ενός καταδρομικού, τα οποία μεταφέρουν 2.600 άνδρες. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, εντός των δύο προσεχών εβδομάδων, στον Κόλπο αναμένεται να μεταφερθούν και 20.000 άνδρες του βρετανικού πεζικού.
Associated Press |
Η Ουάσιγκτον, όμως, προετοιμάζεται και σε διπλωματικό επίπεδο. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, τόνιζε με νόημα ότι «δε θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία στο Ιράκ να διορθώσει τις παραλείψεις του στην έκθεση για το οπλοστάσιό του. Η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν ξεκάθαρη σε αυτό». Ερωτώμενος ποια θα είναι η αμερικανική αντίδραση σε περίπτωση που επισήμως ανακοινωθεί ότι η ιρακινή έκθεση έχει κενά, ο Φλάισερ αρκέστηκε να απαντήσει ότι «ο Σαντάμ έχει ήδη παραβιάσει 16 αποφάσεις του ΟΗΕ. Δε θα παραβιάσει άλλη».
«Πολύ απογοητευμένοι» από τις παραλείψεις της ιρακινής έκθεσης δήλωναν και Βρετανοί αξιωματούχοι. Οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις για την ιρακινή έκθεση αναμένονται εντός των επόμενων 2-3 εβδομάδων και θα συμπέσουν χρονικά με τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων που θα ολοκληρωθούν στα εργαστήρια της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας σε δείγματα που έστειλαν οι επιθεωρητές από το Ιράκ. Στη Βαγδάτη, πάντως, συνεχίζονται με εντατικότατους ρυθμούς οι έλεγχοι από τουλάχιστον 100 επιθεωρητές. Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωναν αποφασισμένοι να μη δώσουν πρόσχημα στις ΗΠΑ για επίθεση, αλλά και να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων σε περίπτωση πολέμου.
Το μόνο σημείο που οι προετοιμασίες της Ουάσιγκτον δε βαίνουν «κατ' ευχήν» φαίνεται ότι είναι το «μέτωπο» της κατακερματισμένης ιρακινής αντιπολίτευσης, του εξωτερικού, που συνεχίζει τη σύνοδό της στο Λονδίνο, μέσα σε κλίμα σφοδρών αντιπαραθέσεων. Προς το παρόν, και αφού ο Αμερικανός απεσταλμένος Ζαλμάι Κχαλιλζάντ φέρεται να έχασε την ψυχραιμία του ουκ ολίγες φορές, συμφώνησαν μόνο σε ένα ομοσπονδιακό «μετά Σαντάμ» Ιράκ, όπου δε θα υπάρχουν ξένες κατοχικές δυνάμεις.