Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ
Επισημοποιήθηκε η διχοτόμηση της Κύπρου

Ανακοίνωση, για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης, εξέδωσε χτες η ΚΕ του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι επισημοποιήθηκε η διχοτόμηση της Κύπρου. Γίνεται αναφορά στον ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό σε χώρες της Κεντρικής - Ανατολικής Ευρώπης, στη Μάλτα και την Κύπρο, που θα εντείνει και θα αυξήσει το βαθμό εκμετάλλευσης των λαών. Το ΚΚΕ χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις στους δρόμους της Κοπεγχάγης και αλλού και καλεί τους εργαζόμενους να εντείνουν τον αγώνα τους, ενάντια στα ευρωπαϊκά μονοπώλια, τις κυβερνήσεις και τις δυνάμεις που τα στηρίζουν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«

1. Η παραπληροφόρηση και ο αποπροσανατολισμός του λαού μας από την πλευρά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το τι συνέβη πραγματικά στην Κυπριακή Δημοκρατία με την ένταξή της στην ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής, στην Κοπεγχάγη, ξεπερνά κάθε όριο. Επιχειρεί να αποκρύψει, ότι αυτό που έγινε στην ουσία είναι πως επισημοποιήθηκε η διχοτόμηση της Κύπρου, με την ένταξη του 62% του Νησιού στην ΕΕ. Επιπλέον το "σχέδιο Ανάν" παραμένει σε ισχύ και μπαίνει νέο τελεσίγραφο αποδοχής του μέχρι της 28 Φλεβάρη 2003. Το Συμβούλιο Κορυφής, στα συμπεράσματά του, επιβεβαιώνει πάλι "τη σαφή του προτίμηση για την ένταξη στην ΕΕ μιας ενωμένης Κύπρου" και εκφράζει την ικανοποίηση του "για τη δέσμευση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος έως τις 28 Φεβρουαρίου 2003, με βάση τις προτάσεις του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών".

Το ΚΚΕ είχε επισημάνει πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, είτε με "λύση" είτε χωρίς "λύση" του κυπριακού ζητήματος, σήμαινε στην ουσία αποδοχή μιας διχοτομικής λύσης. Και αυτό τελικά συνέβη, με την απόφαση του Συμβουλίου της Κοπεγχάγης, για τούτο και δε γίνεται σ' αυτήν λόγος για "Κυπριακή Δημοκρατία". Επιπλέον, τώρα οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα συνδέονται πιο άμεσα με την ημερομηνία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και με τις διεκδικήσεις που έχει διατυπώσει πολύ καθαρά μέσα στα πλαίσια και του ΝΑΤΟ η τουρκική πλευρά στο Αιγαίο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

2. Η Σύνοδος Κορυφής στην Κοπεγχάγη είναι ιστορική στιγμή μόνο για την ενίσχυση των θέσεων των μονοπωλίων σε νέες χώρες, γεγονός που θα προκαλέσει νέα δεινά στους λαούς της Ευρώπης. Είναι ο ιμπεριαλιστικός επεκτατισμός σε χώρες της Κεντρικής - Ανατολικής Ευρώπης, στη Μάλτα και την Κύπρο, που θα εντείνει και θα αυξήσει το βαθμό εκμετάλλευσης των λαών της ΕΕ, σε μια περίοδο διόγκωσης της φτώχειας, τηςανεργίας και της αβεβαιότητας για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων της Ευρώπης.

Τα μεγάλα θύματα θα είναι οι εργαζόμενοι και κυρίως οι μικρομεσαίοι αγρότες, αφού στα επόμενα χρόνια και νέα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά θα ξεκληριστούν.

Οι νέες χώρες μπαίνουν με όρους ακόμα πιο ανισότιμους, γεγονός που θα οδηγήσει σε καταστροφή και άλλων παραγωγικών δυνάμεων, ενώ οι λίγοι πόροι, που τους δίνονται, στο μεγαλύτερο μέρος τους θα χρησιμοποιηθούν για να ξεριζωθούν ακόμα και τα τελευταία ίχνη των κοινωνικών κατακτήσεων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης που υπήρχε στις περισσότερες από αυτές τις χώρες. Σε μερικές από αυτές τις χώρες (Πολωνία, βαλτικές χώρες) ήδη είναι απαγορευμένα τα Κομμουνιστικά Κόμματα. Επίσης, μεγάλο μέρος του πληθυσμού, σε μια σειρά από αυτές τις χώρες, στερείται κάθε πολιτικού δικαιώματος, επειδή είναι ρωσικής καταγωγής.

Η ΕΕ, καταπατώντας ακόμα και τα δικά της κριτήρια για την ένταξη, θεωρεί την πορεία της Τουρκίας θετική, δίνοντας ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όταν συνεχίζεται η καταπάτηση βασικών δημοκρατικών και πολιτικών δικαιωμάτων, η καταπίεση του κουρδικού λαού, αλλά και του τουρκικού λαού και των άλλων μειονοτήτων, με το ΚΚ Τουρκίας να είναι συνταγματικά απαγορευμένο, στα λευκά κελιά να φυλακίζονται και να πεθαίνουν αγωνιστές και να συνεχίζονται οι παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Η ελληνική κυβέρνηση, όσο και αν προσπαθεί να εμφανίσει τα αποτελέσματα της Κοπεγχάγης, ως μεγάλη εθνική επιτυχία και να καλλιεργήσει αυταπάτες, ότι είναι για το καλό των λαών, δε θα μπορέσει τελικά να πείσει. Οι λαοί με την πείρα της ζωής τους αισθάνονται τη χειροτέρευση της κοινωνικοοικονομικής θέσης τους.

3. Στη Σύνοδο αγνοήθηκε προκλητικά η απαίτηση των λαών της Ευρώπης, που εκφράζεται με το σύνθημα "όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ"! Αντίθετα, πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στη λειτουργία του νέου επεμβατικού στρατού της ΕΕ, στην παραπέρα ενίσχυση του "νέου αντιτρομοκρατικού" ΝΑΤΟ, στην πρώτη επιχείρηση στην ΠΓΔΜ, ενώ εξέφρασε την προθυμία να ηγηθεί στρατιωτικής επιχείρησης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Οι ρυθμίσεις αυτές, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις του Ελσίνκι, οδηγούν, πέρα από την αύξηση των δυσβάστακτων πολεμικών δαπανών της χώρας, στην ένταση των διχοτομικών ενεργειών στο Αιγαίο.

Αυτή η πολιτική, που αιματοκύλησε τους λαούς των Βαλκανίων, εγκυμονεί νέους κινδύνους αντιπαράθεσης. Η επεμβατική δύναμη έρχεται στα Βαλκάνια ως τοποτηρητής των μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων της ΕΕ και των κεφαλαίων που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή, στα πλαίσια του ληστρικού "Συμφώνου σταθερότητας".

Η Σύνοδος στην Κοπεγχάγη κράτησε αποστάσεις και εξίσωσε το θύμα και τον θύτη στο παλαιστινιακό ζήτημα.

4. Το ΚΚΕ χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις στους δρόμους της Κοπεγχάγης και αλλού και καλεί τους εργαζόμενους να εντείνουν τον αγώνα τους, ενάντια στα ευρωπαϊκά μονοπώλια, τις κυβερνήσεις και τις δυνάμεις που τα στηρίζουν. Δεν έχουν άλλο δρόμο μπροστά στην ενωμένη επίθεση του κεφαλαίου. Πρέπει να δώσουν μαχητικά το "παρών" τους, καθημερινά, και στο μεγάλο ραντεβού κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2003».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ