Ισως είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς και των νόμων της, των όσων λέγονται για τον διαβόητο ανταγωνισμό, τον εκσυγχρονισμό και όλα τα συναφή, που θα μας οδηγήσουν στο δρόμο της ανάπτυξης, σύμφωνα με τους κυβερνώντες και τους κάθε λογής εκπροσώπους της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας».
Αναφερόμαστε, στα όσα συμβαίνουν σήμερα με τις τράπεζες. Κι αν θέλετε, να το συνειδητοποιήσετε σε όλη τη... μεγαλοπρέπειά του, πάρτε χαρτί και μολύβι. Εχουμε και λέμε, λοιπόν: Εάν καταθέσετε 3.000 ευρώ (1.000.000 και κάτι δρχ.) σε κάποια τράπεζα, θα πάρετε σ' ένα χρόνο, με τα σημερινά επιτόκια (κάτω του 1%), γύρω στα 25 ευρώ τόκο. Κι απ' αυτά, θα σας αφαιρέσουν και το φόρο (15%). Εάν, όμως, αμέσως μετά την κατάθεσή σας, ζητήσετε μια πιστωτική κάρτα και τη χρησιμοποιήσετε, ξοδεύοντας 3.000 ευρώ, σε ένα χρόνο θα χρωστάτε στην τράπεζα 3.450 - 3.500 ευρώ. Με άλλα λόγια, δηλαδή, για το ίδιο ακριβώς ποσό, οι τράπεζες δίνουν τόκο 25 ευρώ στις καταθέσεις, ενώ παίρνουν 450 έως 500 ευρώ στα δάνεια.
Και να σκεφθείτε ότι οι κάθε λογής διαρθρωτικές αλλαγές, «απελευθερώσεις» κλπ., κλπ., που προωθεί η κυβέρνηση και γκρινιάζει η ΝΔ πως δεν προχωρούν γρήγορα, έχουν αρκετό δρόμο ακόμη μπροστά τους...