Το βασικό θέμα όσον αφορά τη γεωργία είναι η ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Δηλαδή, οι αρχικές καταστροφικές προτάσεις που έκανε τον περασμένο Ιούλη ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, σε συνδυασμό με τις αντιαγροτικές αποφάσεις της συνόδου κορυφής του Οκτώβρη και τις επικείμενες τελικές προτάσεις για την ενδιάμεση αναθεώρηση που θα γίνουν στις 22/1/2003. Με άλλα λόγια ο προεδρεύων στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, Γ. Δρυς, θα «πασχίσει» να κάνει πράξη τις νέες ολέθριες αντιαγροτικές εντολές των επιτελείων των Βρυξελλών.
Εντολές, που έχουν να κάνουν με το πάγωμα των κοινοτικών δαπανών για τη γεωργία, μέχρι το 2006, και δραστική μείωση των κοινοτικών κονδυλίων για τη στήριξη της γεωργίας μετά το 2006 και μέχρι το 2013. Πρόκειται για μέτρα που εγγυώνται την επιτάχυνση της φτώχειας και του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων Ελλήνων αγροτών. Αντιθέτως τα μέτρα που θα υλοποιήσει η ελληνική προεδρία όσον αφορά τον αγροτικό τομέα, αποσκοπούν στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια. Αποσκοπούν στην περαιτέρω «ενίσχυση» των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών, να συγκεντρώνουν σε ακόμα πιο χαμηλές τιμές την αγροτική παραγωγή, προκειμένου να αυγατίσουν κι άλλο τα κέρδη τους.
Οι μέχρι τώρα προτάσεις για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, είναι: Η παραπέρα μείωση των κοινοτικών ενισχύσεων κατά 20% στα επόμενα χρόνια, η μείωση των θεσμικών τιμών σε βασικά αγροτικά προϊόντα (δημητριακά, ρύζι κ.ά.), η αποσύνδεση επιδοτήσεων από την αγροτική παραγωγή και η καθιέρωση πενιχρών εισοδηματικών ενισχύσεων. Οι ρυθμίσεις αυτές εναρμονίζονται με τις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις της ΕΕ στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Ταυτόχρονα διευκολύνουν τον κοινοτικό προϋπολογισμό για να κατευθύνει κονδύλια του στην προώθηση άλλων κοινοτικών πολιτικών όπως Κοινή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας (ευρωστρατός ευρωαστυνομία) και η διεύρυνση της ΕΕ. Ειδικότερα, όσον αφορά τη διεύρυνση, χαμένοι θα βγουν και οι μικρομεσαίοι αγρότες των ήδη ενταγμένων χωρών και των υπό ένταξη χωρών. Αλλωστε όπως προαποφασίστηκε, η γεωργία των 10 υπό ένταξη χωρών θα επιδοτείται από το 2004 με το 5% με βάση τα κονδύλια που πηγαίνουν στις 15 χώρες της ΕΕ και οι όποιες επιδοτήσεις θα εξομοιωθούν για τις 25 χώρες, το 2013.
Εκτός αυτών αξίζει να αναφερθεί, πως εκτός της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, ετοιμάζονται να «σκάσουν» μέσα στο 2003 μια σειρά από οδυνηρές προτάσεις για βασικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα, όπως λάδι, καπνός, βαμβάκι κ.ά... Οπως φαίνεται μέχρι τώρα, οι προτάσεις αυτές θα βγουν στη φόρα προς το τέλος της ελληνικής προεδρίας.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες, έχουν ένα λόγο παραπάνω για να βγούνε μαζικά και αγωνιστικά στους δρόμους από τις αρχές του 2003, απαιτώντας ανατροπή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής.