Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το έγκλημα του '64 στο Γοργοπόταμο

Ηταν Κυριακή 11 Νοέμβρη του 1964, 6.15 το πρωί, όταν ξεκινήσαμε από τα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης Πειραιά, για να γιορτάσουμε στο Γοργοπόταμο την επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας. Είχα την τιμή να παραβρίσκομαι μαζί με τον αείμνηστο στρατηγό Γεράσιμο Αυγερόπουλο, τον δήμαρχο Πειραιά Ιωάννη Αλιφραγκή και τον γιατρό Ιωάννου.

Στις 10.25 φτάσαμε στον Γοργοπόταμο, στον τόπο της τελετής. Προχωρήσαμε μέσα στο πλήθος, το οποίο φώναζε ΕΛΑΣ - ΕΛΑΣ -Αντίσταση. Μετά από λίγο έρχεται και ο Δεσπότης Λαμίας μαζί με τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης της ΕΡΕ Ευάγγελο Καλαντζή και αρχίζει η δοξολογία. Στη συνέχεια γίνεται η κατάθεση των στεφανιών και όταν έρχεται η σειρά του ΕΛΑΣ, ο τελετάρχης ανακοινώνει τη λήξη της κατάθεσης.

Αμέσως ακολούθησε ένα μεγάλο βουητό από το πλήθος του κόσμου, που αποδοκίμαζε την αισχρή αυτή ενέργεια. Στο διάστημα αυτό έχουν φύγει και οι επίσημοι, οπότε σε 15 περίπου λεπτά γίνεται η φονική έκρηξη της νάρκης, με αποτέλεσμα 14 νεκρούς και 37 τραυματίες. Αμέσως κάνουμε έναν κύκλο γύρω από τους νεκρούς και τους τραυματίες και προσπαθούμε να καταλάβουμε τι γίνεται.

Ενας λοχαγός που ήταν εκεί τον βλέπω να πηγαίνει σ' ένα τζιπ για να φύγει και του φωνάζω: «Κύριε λοχαγέ, όταν σε μια μάχη έχετε νεκρούς και τραυματίες τι κάνετε, αφήνετε τους τραυματίες να πεθάνουν; Είμαι υπεύθυνος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη και σε παρακαλώ να μου δώσεις το τζιπ να μεταφέρω τους τραυματίες». Ο λοχαγός τότε συγκινήθηκε και μου έδωσε αμέσως το τζιπ, με το οποίο μετέφερα 4 τραυματίες σε κλινική. Μετά έφυγα περπατώντας 5 περίπου χιλιόμετρα και βγήκα στην Εθνική οδό, όπου και σταμάτησα το πρώτο πούλμαν που είδα με μαύρα πανιά στην κεραία κρεμασμένα. Ηταν οι σύντροφοί μας που γυρνούσαν, όπως όπως, πίσω στην Αθήνα.

Οταν φτάσαμε πήγα αμέσως στην εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή» και ανέφερα όλα όσα έζησα στο Γοργοπόταμο. Την άλλη μέρα στη Βουλή ο αείμνηστος πρόεδρος της ΕΔΑ Γιάννης Πασαλίδης κατήγγειλε ότι στο στράτευμα υπάρχει χούντα και σαν αρχηγό της υπέδειξε τον Πέτρο Γαρουφαλιά, που καθόταν δίπλα στον Γεώργιο Παπανδρέου. «Τι σημαίνουν τα ταξίδια των στρατηγών του ΝΑΤΟ, σε Αγκυρα, Αθήνα, Λευκωσία και αντιστρόφως; - ρωτούσε ο Γ. Πασαλίδης. Οδηγείτε τον ελληνικό λαό στο βάραθρο, στο οποίο πρώτος εσείς θα πέσετε».

Ενα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού ξέρει βέβαια ποιοι ήταν οι αίτιοι της έκρηξης της νάρκης στο Γοργοπόταμο. Είναι έργο των ιμπεριαλιστών ΝΑΤΟ και ΣΙΑ, με κύριο υπεύθυνο τον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ.


ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Συνοδοιπόρος του Γρ.ΛαμπράκηΒριλήσσια


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ