Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνικά κειμήλια της Μ. Ασίας

Εκθεση με θέμα «Ο τελευταίος Ελληνισμός της Μικράς Ασίας» διοργανώνουν (2/12-28/2/03), στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής), η Διεύθυνση Λαϊκού Πολιτισμού του ΥΠΠΟ, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδος, με αφορμή τα 80 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στη διοργάνωση της έκθεσης, συνέβαλαν, επίσης, η Ενωση Σμυρναίων και το Σωματείο «Η Νέα Σινασός».

Μέσα από τεκμήρια και μαρτυρίες, η έκθεση επιδιώκει να αναδείξει ποικίλες πτυχές και όψεις (θρησκευτική, εκπαιδευτική, κοινωνική, πολιτιστική) της ύστερης παρουσίας του ελληνισμού στη Μικρά Ασία. Παράλληλα, ανασυνθέτει το ιστορικό πλαίσιο των εξελίξεων που σημάδεψαν την τύχη του. Οι αναφορές δεν περιορίζονται στη δυτική, παραλιακή Μ. Ασία, αλλά αφορούν και σε άλλες, εξίσου σημαντικές, γεωγραφικές περιοχές - εστίες ελληνισμού (λ.χ., Πόντος, Ανατολική Θράκη και Καππαδοκία).

Τα ποικίλα εκθέματα (ιστορικά κειμήλια, σημαίες, χαρακτικά, έγγραφα, έντυπα, σπάνιες εκδόσεις, προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες, λαϊκές ενδυμασίες) προέρχονται από τις πλούσιες συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι σειρά φωτογραφιών τραβηγμένων τις μέρες της Μικρασιατικής Εκστρατείας από ερασιτέχνες και επαγγελματίες στρατιώτες - φωτογράφους, οι οποίες αποτυπώνουν με μοναδικό τρόπο σκηνές των επιχειρήσεων και στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής των στρατιωτών.

Την έκθεση συνοδεύει συνοπτικό ενημερωτικό έντυπο. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή: 9 π.μ. -2 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ