Κυριακή 24 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Πολεμικά σχέδια και φιλειρηνικές αντιδράσεις

Πρόσφατες αντιπολεμικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ
Πρόσφατες αντιπολεμικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ (Του ανταποκριτή μας

Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).--

Η κυβέρνηση του Ιράκ αποδέχτηκε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που παραχωρεί νέα απεριόριστα δικαιώματα στους επιθεωρητές όπλων, αλλά, ταυτόχρονα, διευκολύνει τα πάμπολλα προσχήματα της κυβέρνησης Μπους για την πρόκληση πολέμου. Το ψήφισμα προειδοποιεί το Ιράκ για τις «σοβαρές συνέπειες», αν δε συμμορφωθεί, ενώ ο Λευκός Οίκος έκανε σαφές πως οτιδήποτε θεωρεί παραβίαση, θα σημαίνει σχεδόν ένα νέο πόλεμο.

Ο Ιρακινός Πρόεδρος, Σαντάμ Χουσεΐν, αποδέχτηκε τους όρους του ψηφίσματος στις 13/11. Παράλληλα, σε επιστολή του, ο αντιπρόσωπος του Ιράκ στον ΟΗΕ Μοχαμέντ Αλ-Ντουρί ανέφερε ότι η χώρα του θα δεχόταν το ψήφισμα, «χωρίς όρους ή επιφυλάξεις». Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Νατζί Σαμπρί, σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, διαβεβαίωνε: «Το Ιράκ δεν έχει αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής, είτε πυρηνικών, χημικών ή βιολογικών, όπως ισχυρίζονται κακοί άνθρωποι». Και ζητούσε όπως οι επιθεωρητές επιβλέπονται, για να βεβαιωθεί ότι η συμπεριφορά τους είναι «νόμιμη και επαγγελματική».

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπους, όταν συναντήθηκε στις 13/11 στο γραφείο του στην Ουάσιγκτον με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, επέμενε ότι δεν έχει καμιά αμφιβολία πως το Ιράκ κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ ο Ανάν πήρε διαφορετική θέση, προτρέποντας το Λευκό Οίκο να είναι «λίγο υπομονετικός», αντί να σπεύδει προς στρατιωτική δράση. Ωστόσο, ο ίδιος ο Μπους, όσο και οι ανώτατοι βοηθοί του επέμεναν ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ δε θέτει κανένα περιορισμό στην ικανότητα του Προέδρου να διατάξει στρατιωτική ενέργεια κατά του Σαντάμ οποτεδήποτε, αν πιστεύει ότι οι Ιρακινοί παραμένουν προκλητικοί!..


Από την πλευρά του, ο μεγαλύτερος γιος του Χουσεΐν, Οντάι, που είναι μέλος της Εθνικής Βουλής του Ιράκ, ζήτησε την αποδοχή του ψηφίσματος, εφόσον και Αραβες εμπειρογνώμονες θα μετάσχουν στην ομάδα των επιθεωρητών.

Της ομάδας αυτής ηγούνται οι επιθεωρητές του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ, που είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο των βιολογικών και χημικών όπλων, και ο Μοχαμέντ Ελ Μπαραντέι, επικεφαλής του Διεθνούς Γραφείου Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), το οποίο διεξάγει τις πυρηνικές επιθεωρήσεις.

Οι δυο ανώτατοι επιθεωρητές των όπλων, Μπλιξ και Ελ Μπαραντέι, είχε οριστεί να βρίσκονται στη Βαγδάτη στις 18/11 μαζί με δυο περίπου δωδεκάδες τεχνικών, για να εγκαταστήσουν μέσα επικοινωνίας, μεταφοράς και εργαστηρίων. Στις 25-28/11, μια άλλη ομάδα 12 περίπου επιθεωρητών θα πάει στη Βαγδάτη για να κάνει επιτόπου έρευνες. Στις 23/12, κάπου 80 έως 100 επιθεωρητές και βοηθητικό προσωπικό θα βρίσκονται στο Ιράκ. Στις 21/2/03, οι επιθεωρητές θα υποβάλουν τα όποια στοιχεία τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο τότε θα συζητήσει τη σημασία τους.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν τον πόλεμο

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το Ιράκ αποδέχτηκε το ψήφισμα του ΟΗΕ, επικρατεί μεγάλη ανησυχία πως η κυβέρνηση Μπους επιδιώκει πόλεμο. Σχετικά, ο Ντένις Χαλιντέι, πρώην αναπληρωματικός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και πρώην διευθυντής του προγράμματος του ΟΗΕ: Τρόφιμα αντί για πετρέλαιο - στο Ιράκ, δήλωσε (16/11), σε τηλεφωνική συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πιπλς Ουίκλι Ουόρλντ», όργανο του ΚΚ ΗΠΑ, ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας παραβιάζει το δικό του καταστατικό χάρτη και το διεθνές δίκαιο, με το να επιτρέπει τη δυνατότητα πολέμου. «Δεν υπάρχει νόμος, που να το επιτρέπει αυτό. Θα υπάρξουν φοβερές απώλειες στον πληθυσμό. Κανένας δε στενοχωριέται για τη ζωή των Ιρακινών. Σχεδιάζουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», τόνισε ο Χαλιντέι.

Η κυβέρνηση Μπους, ανησυχώντας κάπως για το αυξανόμενο φιλειρηνικό αίσθημα στις ΗΠΑ, έχει δημιουργήσει ένα νέο σώμα, την «Επιτροπή για την Απελευθέρωση του Ιράκ» (CLI), σκοπός της οποίας είναι να πουλήσει τον πόλεμο κατά του Ιράκ, μαζί με μια «αλλαγή καθεστώτος», στο αμερικανικό κοινό. Η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» ανέφερε ότι, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, η CLI αποτελεί μια «νέα φάση» στις προσπάθειες της κυβέρνησης να εξασφαλίσει νέα δημόσια υποστήριξη για έναν πόλεμο στο Ιράκ. Στη CLI μετέχουν ανώτατα στελέχη διαφόρων μονοπωλίων και άλλα γεράκια με ένα ενδιαφέρον στον πόλεμο. Προεδρεύεται από τον Μπρους Τζόνσον, πρώην διευθυντή Διεθνούς Ανάπτυξης για το μονοπώλιο της «Λόκχιντ Μάρτιν». Μεταξύ των άλλων μελών της, είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζορτζ Σουλτς, ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από την πολιτεία Αριζόνα Τζον Μακέιν, ο πρώην γερουσιαστής Μπομπ Κέρι, η σύμβουλος του Μπους για την Εθνική Ασφάλεια Κοντολίζα Ράις και ο υπαρχηγός αυτής της ασφάλειας Στέφεν Χάντλεϊ.

Ολοένα πιο πολλοί Αμερικανοί βλέπουν τον κίνδυνο από τα πολεμικά σχέδια του Μπους και εκφράζουν την αντίθεσή τους, πιστεύει ο Χαλιντέι. Δεν υπάρχει κίνδυνος από το Ιράκ και είναι σαφές ότι αυτός είναι ένας πόλεμος γύρω από τον έλεγχο του ιρακινού πετρελαίου και δεν έχει σε τίποτα να κάνει με όπλα μαζικής καταστροφής, εξήγησε.

Ο Χαλιντέι προέτρεψε τους πιστούς Αμερικανούς να ορθωθούν για την ειρήνη και να επικοινωνήσουν με τους αντιπροσώπους τους στο Κογκρέσο. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι ο λαός «δε θα ανεχθεί έναν πόλεμο για πετρέλαιο και γκάζι», υπογράμμισε ο Χαλιντέι.

Ανυπακοή και κινητοποιήσεις

Ηδη, η υπόσχεση αντίστασης στο Ιράκ, μια εκστρατεία φιλειρηνικών και θρησκευτικών οργανώσεων για μια μη βίαιη πολιτική ανυπακοή κατά του πολέμου, έχει καλέσει να πραγματοποιηθούν τοπικές κινητοποιήσεις την Τρίτη 10 Δεκέμβρη.

Τέτοιες δυναμικές εκδηλώσεις έχουν γίνει, ήδη, στις 26/10, κινητοποιήθηκε ο λαός, καταγγέλλοντας την εξόρμηση του Μπους προς ένα μονομερή πόλεμο κατά του Ιράκ. Γύρω στις 100.000, κατά τους οργανωτές, στην Ουάσιγκτον, 80.000 στον Αγιο Φραγκίσκο, 3.000 στο Σικάγο, 4.000 στο Σιάτλ κλπ., κλπ. Στην πόλη Σεντ Πολ της Μινεσότας 10.500 αντιτάχθηκαν στον πόλεμο και θρήνησαν για την απώλεια του προοδευτικού γερουσιαστή Πολ Ουέλστον, που σκοτώθηκε στις 25/10 μαζί με την σύζυγό του, την κόρη τους και πολλά άλλα άτομα κατά τη συντριβή ενός αεροπλάνου με το οποίο ταξίδευαν. Πάνω από 2.500 αγωνιστές κύκλωσαν την κατοικία του υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Στις διαδηλώσεις αυτές, οι αγωνιστές κρατούσαν πανώ και πλακάτ, που έλεγαν: «Ρίξτε τον Μπους, όχι βόμβες», «Οχι αίμα για πετρέλαιο» και άλλα παρόμοια.

«Υπάρχει ακόμα καιρός. Μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο», βροντοφώναξε ο μαύρος ιερέας και αγωνιστής Τζέσι Τζάκσον, μιλώντας στη διαδήλωση της Ουάσιγκτον, καταχειροκροτούμενος. «Αυτόν τον καιρό», είπε, «η σιωπηρή πλειοψηφία είναι με το μέρος μας. Οι περισσότεροι Αμερικανοί δε θέλουν αυτόν τον πόλεμο. Αν εξαπολύσουμε μια προληπτική επίθεση, θα χάσουμε όλη την ηθική αυθεντία. Πρέπει να έχουμε μια υψηλότερη τάξη, παρά μια ενός βλήματος διπλωματία».

Ανάλογη θέση πήρε και η καθολική Εκκλησία στην ετήσια συνδιάσκεψη των επισκόπων της, που έγινε στις 11 και 12 του Νοέμβρη στην Ουάσιγκτον. Να τι είπε, σαν δείγμα, ο Ουόλτερ Σάλιβαν, επίσκοπος της πόλης Ρίτσμουντ της Βιργινίας: «Βρισκόμαστε στο χείλος πολέμου και νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς, πως όλοι μας είμαστε ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ. Είναι ανάγκη να είμαστε δυναμικοί και όχι αμφίβολοι».

Η λαϊκή πάλη είχε σαν αποτέλεσμα 133 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων να εναντιωθούν στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ, που είχαν συντάξει οι αντιπρόσωποι των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Προετοιμασίες

Ωστόσο, ο κίνδυνος πολέμου παραμένει αμείωτος. Ενισχυμένος ο Μπους από την απόφαση του Κογκρέσου, που επικύρωνε τη θέλησή του να εξαπολύσει πόλεμο κατά του Ιράκ, προωθεί ολοένα περισσότερο αυτά τα σχέδιά του. Εγραφε σχετικά σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ» στις 6/11: «Ο κ. Μπους είναι έτοιμος να επιτεθεί κατά του Ιράκ χωρίς εντολή του ΟΗΕ». Και εξηγούσε ότι μια τέτοια ενέργεια θα ακολουθούσε το παράδειγμα του βομβαρδισμού της Σερβίας από το ΝΑΤΟ, το 1999, και θα είναι παρόμοια της απόφασης του Προέδρου Κλίντον για το βομβαρδισμό του Σουδάν, το 1998.

Την 1/11, ο συνεργάτης της ίδιας εφημερίδας Ντάνιελ Σκορ, παρατηρούσε ότι ο Μπους: «Εχει προειδοποιήσει πως η Αμερική, αν δεν υποστηριχτεί από τα Ηνωμένα Εθνη, θα προχωρήσει μόνη στο Ιράκ ή με το δικό της συνασπισμό». Και συμπλήρωνε: «Αν η Αμερική εισβάλει στο Ιράκ, αυτό θα γίνει με μικρή ή καθόλου αραβική υποστήριξη και χωρίς μεγάλη ευρωπαϊκή υποστήριξη, εκτός από τη Βρετανία». Ας σημειωθεί ότι, όπως έγραφε στις 9/11 η εφημερίδα «Ντέιλι Νιους» της Ν. Υόρκης: «Στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι θα συνδεθεί με τις ΗΠΑ σε στρατιωτική δράση, έστειλε το δικό του μήνυμα στον Σαντάμ: "Αψήφησε τη θέληση του ΟΗΕ και εμείς θα σε αφοπλίσουμε δυναμικά"».

Ηδη, όπως έγινε γνωστό, ο Τζέιμς Ουίλκινσον, ένας από τα ανώτατα στελέχη του Λευκού Οίκου, ορίστηκε σαν ο κύριος εκπρόσωπος για την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, που, όπως μετέδωσε (13/11) στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο ανταποκριτής τους στην Ουάσιγκτον Ερικ Σμιτ, αποτελεί «νέα ένδειξη ότι ο Πρόεδρος Μπους ετοιμάζεται για πόλεμο στο Ιράκ».

Παράλληλα, σύμφωνα με άρθρο (11/11) στη βδομαδιάτικη εφημερίδα «The Militant» (Ο αγωνιστής), αξιωματούχοι των ΗΠΑ σχεδιάζουν την επιστράτευση 250.000 μελών της Εθνοφρουράς και των Εφεδρειών του Στρατού, «καθώς η Ουάσιγκτον παίρνει πρόσθετα μέτρα προετοιμαζόμενη για μια βομβαρδιστική εκστρατεία και εισβολή στο Ιράκ».

Και πρόσθετε: «Στο μεταξύ, το Ναυτικό επιταχύνει την παράταξη σκαφών για τη μεταφορά αεροπλάνων στη Μέση Ανατολή. Δυο είναι εκεί τώρα - το "Αβραάμ Λίνκολν", που βρίσκεται στη βορειοανατολική αραβική θάλασσα, και το "Τζορτζ Ουάσιγκτον" στη Μεσόγειο. Δυο άλλα σκάφη, που θα μεταφερθούν στην ίδια περιοχή, είναι το "Χάρι Τρούμαν" και το "Νίμιτζ".

»Επίσης, προετοιμαζόμενο για επιχειρήσεις έξω από την ακτή του Ιράκ, είναι το σκάφος "Κονστελέισον". Το μεταφορικό των αεροσκαφών βρισκόταν επί δυο βδομάδες, που διεξάγονταν πολεμικές ασκήσεις έως τις 30 Οκτώβρη έξω από τη νήσο Σαν Κλεμέντε κοντά στην Καλιφόρνια. Στην επιχείρηση αυτή παίρνουν μέρος περίπου 9.000 άνδρες και πάνω από 15 πλοία, με τα αεροσκάφη "F-14 Τόμκατς" και "F/A-18 Χόρνετς", που απογειώνονται από το κατάστρωμα του μεταφορικού πλοίου. Οταν έγινε αυτό, το "Κονστελέισον" μαζί με τα 8 σκάφη στη μάχιμη αυτή μονάδα θα αναχωρήσουν για τη Μέση Ανατολή».

Και τι θα κοστίσει η στρατιωτική αυτή επιχείρηση; Οπως ανέφερε (12/11) ο αρθρογράφος της βδομαδιάτικης εφημερίδας «Βίλατζ Βόις», Τζέιμς Ριτζγουέι, ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζον Σπρατ, που είναι μέλος των Επιτροπών Προϋπολογισμού και Στρατιωτικών Υπηρεσιών του Κογκρέσου, υπολογίζει πως θα κοστίσουν 48 μέχρι 93 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Σπρατ υπολογίζει, επίσης, ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει 30 μέχρι 60 μέρες, με ένοπλες δυνάμεις ανερχόμενες σε 125.000 μέχρι 250.000 άνδρες. «Αλλά αυτό», εξηγεί ο Ριτζγουέι, «είναι απλά η αρχή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ