Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Ανθρωπιστικός όλεθρος

Τραγικές είναι οι προβλέψεις της «Διεθνούς Ιατρικής Εταιρείας για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου», σε περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος στο Ιράκ

Ζοφερές είναι οι προβλέψεις της «Διεθνούς Ιατρικής Εταιρείας για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου», στην οποία συμμετέχουν 18 ανάλογοι κλάδοι ανάμεσα στους οποίους και ο ελληνικός, για την επόμενη ημέρα ενός στρατιωτικού πλήγματος στο Ιράκ. Σύμφωνα με σχετική έκθεση που δόθηκε, χτες, στη δημοσιότητα μετά από εκτεταμένες έρευνες κυρίως του βρετανικού και του αμερικανικού κλάδου, το πρώτο μόνο τρίμηνο μιας στρατιωτικής επέμβασης θα προκληθούν 48.000 - 260.000 νεκροί, και εφόσον συνεχιστεί η πολεμική δράση θα προστεθούν άλλοι, τουλάχιστον, 200.000 νεκροί.

Στην έκθεση εκτιμάται ότι εάν η πολεμική σύρραξη είναι με συμβατικά όπλα, τότε σχεδόν με βεβαιότητα θα προκληθεί εμφύλιος πόλεμος, που θα συνοδεύεται από πείνα, επιδημίες, και εκατομμύρια πρόσφυγες. Με βάση τα υπάρχοντα σενάρια των επιτελείων των ΗΠΑ, τονίζεται στην έκθεση, η προδιαγραφόμενη πολεμική επίθεση θα είναι η καταστροφικότερη των τελευταίων δεκαετιών και αν μάλιστα χρησιμοποιηθούν πυρηνικά οποιασδήποτε ισχύος, οι θάνατοι θα υπερβούν το εκατομμύριο. Επίσης, σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων θα είναι πολίτες, ενώ υπενθυμίζεται ότι επειδή ποτέ τα πλήγματα δεν είναι «χειρουργικά», σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν η καταστροφή νοσοκομείων και ιατρικού εξοπλισμού, οι θάνατοι από νάρκες, και κάθε άλλου είδους «παράπλευρες απώλειες» σε βάθος χρόνου.

«Εκτός από την ανθρωπιστική, οικονομική και οικολογική καταστροφή, εκτιμάται ότι ο πόλεμος αυτός θα εξασθενίσει τον ΟΗΕ, θα αποδυναμώσει την προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας και τελικά τις ίδιες τις ΗΠΑ», καταλήγει η ανακοίνωση της «Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ