Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Σκάνδαλο παράνομης εξαγωγής πολεμικού υλικού

ΣΟΦΙΑ.--

Εξι Βούλγαροι αξιωματούχοι συνελήφθησαν χτες με την κατηγορία της παράνομης εξαγωγής πολεμικού υλικού. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο διευθυντής του εργοστασίου του Τουργκόβιστε, της εταιρίας κατασκευής αμυντικού εξοπλισμού TEREM EAD, Πλαμέν Πετρόβ, ενώ και οι υπόλοιποι 5 συλληφθέντες είναι διευθυντικά στελέχη του εργοστασίου. Επίσης, απολύθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας TEREM, Βλάντο Βλαντόφ.

Οσον αφορά το υλικό, πληροφορίες κάνουν λόγο για 100 κιβώτια ταχυτήτων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τρακτέρ αλλά και σε κάποια άρματα μάχης σοβιετικής κατασκευής. Για την εξαγωγή τέτοιων μηχανημάτων διπλής χρήσης απαιτείται κυβερνητική έγκριση, που δεν είχαν εξασφαλίσει οι υπεύθυνοι του εργοστασίου - αντίθετα είχαν εσκεμμένα δηλώσει το υλικό ως μη στρατιωτικό παραβιάζοντας τους σχετικούς κανονισμούς.

Προς το παρόν δεν έχει εξακριβωθεί πλήρως ο προορισμός των μηχανημάτων, αν και ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Σάλομον Πάσι, δήλωσε ότι πρόκειται για «εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή». Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει ως τώρα γνωστά, ο επίσημος προορισμός του υλικού ήταν η εταιρία «Al Karnak Co» στην πόλη «Bab Alhala» της Συρίας, αλλά βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι ο τελικός προορισμός ήταν το Ιράκ. Πάντως ο υπουργός Αμυνας Νίκολαϊ Σβινάροφ δήλωσε ότι «πρόκειται για προορισμό διαφορετικό του Ιράκ». Ενα ακόμα στοιχείο στην περίπλοκη αυτή υπόθεση είναι ότι ο μεσάζοντας στην αγοραπωλησία ήταν η αμερικανική εταιρία «Rodeos Investment» που ειδικεύεται στις εξαγωγές πολεμικού υλικού.

Ο Σάλομον Σάσι πάντως, έσπευσε να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρέσβη στη Σόφια, Παρντιού, για να τον «ενημερώσει», ενώ επίσης δήλωσε ότι «η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί, οπότε και η χώρα θα πρέπει να προσέχει»!

Εάν τελικά οι συλληφθέντες βρεθούν ένοχοι για παράβαση του κανονισμού που διέπει την εξαγωγή τέτοιου υλικού, θα καταδικαστούν σε εξαετή κάθειρξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ