Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ
Απεργία ενάντια στην επιχείρηση εκχώρησης

Τον Οκτώβρη του 2003 θα προκηρυχτεί νέος διαγωνισμός για την ανάληψη των πτήσεων

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ οδήγησαν πριν από έναν περίπου μήνα τους εργαζόμενους σε στάση εργασίας, αλλά χτες στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας Ε. Νασιώκας επιχείρησε να εμφανίσει μία περίπου ειδυλλιακή κατάσταση.

Απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, είπε ότι όχι μόνο δεν κινδυνεύει ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΚΑΒ, αλλά, αντίθετα, ενισχύεται και επεκτείνεται. Για να στηρίξει τον ισχυρισμό του άρχισε την παράθεση αριθμών λέγοντας ότι θα γίνουν την επόμενη χρονιά 300 νέες προσλήψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων (300 επίσης έγιναν φέτος) και θα ενταχθούν και 10 νέοι γιατροί. Οσο δε για τον εξοπλισμό ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, είπε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για 25 κινητές μονάδες, 250 ασθενοφόρα και δύο κινητά συντονιστικά κέντρα. Υπερασπίστηκε την ιδιωτική εταιρία που κάνει τις αεροδιακομιδές λέγοντας ότι υπήρξε αύξηση στη μετακίνηση ασθενών (1.824 πέρσι) και ότι ολοκληρώνεται η βάση ελικοπτέρων στην Ελευσίνα. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι όταν τον Οκτώβρη του 2003 λήξει η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρία, τότε θα προκηρυχτεί νέος διαγωνισμός, στον οποίο μπορεί να μετέχουν και οι ενδιαφερόμενοι κρατικοί οργανισμοί.

Δεν υπήρξε απάντηση επί της ουσίας, εκτίμησε η Λ. Κανέλλη και είπε ότι το ΔΣ του ΕΚΑΒ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες περιέκοψε τις αναγκαίες θέσεις περιορίζοντάς τες στις 300 αντί των 2.400 που προβλέπονταν. Κατήγγειλε ότι καρατομήθηκε η διεύθυνση εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ και αντικαταστάθηκε από γιατρό του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι εργαζόμενοι για την εκπαίδευσή τους πληρώνουν από την τσέπη τους 300 ευρώ! Η Λ. Κανέλλη τόνισε ότι έμειναν μόνον τρία ελικόπτερα για την εξυπηρέτηση των ασθενών και είπε ότι η Ελλάδα θα οργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 με ασθενοφόρα 20ετίας, που το καθένα θα έχει διανύσει περίπου ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα!

Αύριο η προειδοποιητική απεργία

Την πρώτη απάντηση στα σχέδια εκχώρησης των αεροδιακομιδών, που θα αποτελέσει και την κερκόπορτα ιδιωτικοποίησης του συνόλου των υπηρεσιών της επείγουσας ιατρικής, δίνουν αύριο οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ με 24ωρη προειδοποιητική απεργία.

Οι συζητήσεις για την εκχώρηση - μέσω διαγωνισμών όπως έγινε παλιότερα αλλά και όπως παραδέχτηκε χτες ο Εκτ. Νασιώκας στη Βουλή - έχουν αρχίσει απ' τον περασμένο Ιούλη μεταξύ της διοίκησης του ΕΚΑΒ και γερμανικής εταιρίας, που αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο στο χώρο της Υγείας.

Τα περί δήθεν διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΚΑΒ, που ακούστηκαν στη Βουλή από τον αρμόδιο υφυπουργό Υγείας, απλώς αποτελούν τα προσχήματα για μια εκ νέου και σε καρμπόν εκχώρηση του ευαίσθητου αυτού τομέα στην επιχειρηματική δράση. Η κυβέρνηση εκτελεί με ευλάβεια τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιτάσσει ότι οι αερομεταφορές αποτελούν εμπορική δραστηριότητα - και επομένως υπόκεινται στους κανόνες των διαγωνισμών της ελεύθερης αγοράς - και όχι εθνική υπόθεση που πρέπει να αντιμετωπιστεί από το κράτος.

Σ' αυτήν την αγοραία λογική απαντούν οι εργαζόμενοι με την αυριανή τους κινητοποίηση. Οι εργαζόμενοι ζητούν τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του Κέντρου και την παραπέρα ανάπτυξή του, αναβάθμιση των υπηρεσιών της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, την ανάθεση των αερομεταφορών σε κρατικό φορέα, που θα εξασφαλίζει την ασφαλή μεταφορά ασθενών από νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές και λύση των εργασιακών τους προβλημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ