Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο έλεος των βροχών πάλι η Αθήνα

Ξαναπλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, κυρίως από τον Κηφισό, αλλά και αλλού, ενώ κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατούσε όλη τη μέρα, λόγω πλημμυρισμένων δρόμων και σβηστών σηματοδοτών

Eurokinissi

Οι ελλείψεις των αναγκαίων υποδομών, τα μπαζώματα των ρεμάτων, τα λειψά αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και τα έργα, όπως αυτό του Κηφισού, τα οποία εκτελούνται με προβληματικό τρόπο, αποτέλεσαν τους παράγοντες, που ενίσχυσαν τα καταστροφικά αποτελέσματα της χτεσινής κακοκαιρίας που έπληξε την Αττική. Για άλλη μια φορά, πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα από υπερχείλιση του Κηφισού, αλλά και δρόμοι, με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος στην κυκλοφορία αυτοκινήτων.

Η κακοκαιρία έδειξε τα δόντια της από τα χαράματα, όταν ισχυρή χαλαζόπτωση προκάλεσε σοβαρές ζημιές κυρίως σε ΙΧ αυτοκίνητα στο Περιστέρι, στην Αγ. Βαρβάρα, στους Αγ. Αναργύρους και το Αιγάλεω. Ακολούθησε ύφεση των καιρικών φαινομένων, αλλά το μεσημέρι η κατάσταση επιδεινώθηκε πάλι. Αποτέλεσμα της νεροποντής ήταν να υπερχειλίσει ο Κηφισός και να προκληθούν σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα σε όλη την Αττική. Η Πυροσβεστική από τις 2.30 μ.μ. - 5.30 μ.μ. δέχτηκε 70 κλήσεις -αργότερα αυξήθηκαν σε 200 - για πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα στον Πειραιά (Καμίνια και Ταμπούρια), στην Καλλιθέα, στην Πεύκη, στην Λυκόβρυση, στο Κερατσίνι, στο Πέραμα, στη Μεταμόρφωση και το Ρέντη, αλλά και για κοπές δέντρων που ξεριζώθηκαν από τους δυνατούς ανέμους.

Υπερχείλισε πάλι ο Κηφισός

Ο Κηφισός υπερχείλισε στο σημείο όπου εκτελούνται τα έργα και παρά τις προσπάθειες συνεργείων και στρατιωτών, που τοποθέτησαν μεταλλικά φράγματα για να ανακόψουν την πορεία των νερών, οι κοντινές περιοχές του Μοσχάτου και του Ρέντη πλημμύρισαν. Από τις 3.05 το μεσημέρι, η διασταύρωση Πειραιώς και Κηφισού ήταν κλειστή. Η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς από το ύψος των οδών Δωδεκανήσου και Χαμοστέρνας προς Πειραιά ήταν κλειστή. Αργά το απόγευμα, σταμάτησε η υπερχείλιση, αλλά συνεχίστηκαν τα κυκλοφοριακά προβλήματα.

Η ...λίμνη του Κηφισού

Eurokinissi

Η ...λίμνη του Κηφισού
Χαρακτηριστικό της αποτελεσματικότητας των μέτρων ήταν ότι οι μεταλλικές πόρτες που τοποθετήθηκαν αποδείχτηκαν ανεπαρκείς και απειλήθηκαν με κατάρρευση, γι' αυτό υποστηρίχτηκαν με μπουλντόζες. Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδης, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, είπε ότι «κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλιά τους».

Το υπουργείο Εσωτερικών καταλογίζει το πρόβλημα στους εργολάβους και, συγκεκριμένα, στο άνοιγμα που υπήρχε εκεί, με αποτέλεσμα να υπάρξει υπερχείλιση, ενώ «οργισμένες» δηλώσεις έκαναν επιτόπου, τόσο η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, όσο και η νεοεκλεγείσα υπερνομάρχης Φώφη Γεννηματά.

Τη δυσλειτουργία των μέτρων παραδέχτηκε χτες το απόγευμα, σε συνέντευξή του ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Γ. Γεωργακόπουλος. Ανέφερε πως «οι πόρτες μπήκαν στη θέση τους και το σύστημα λειτούργησε, πλην από την περίπτωση της γέφυρας Πειραιώς». Είπε, επίσης, ότι «στη γέφυρα Πειραιώς υπήρξε κάποια διαρροή από κάποιες εργασίες, αλλά και από κάτω από τις ραφές εκεί της γέφυρας και κάποια νερά διέφυγαν προς την περιοχή του Μοσχάτου. Ακριβή ενημέρωση για το αν έχουν πλημμυρίσει οι χώροι στο Μοσχάτο δεν έχουμε». Την ίδια στιγμή που δινόταν η συνέντευξη, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Π. Φούρλας, με δηλώσεις του σε σταθμούς, έδινε διαφορετική εικόνα. Ηδη, τα νερά είχαν κατακλύσει την οδό Κατσώνη.

Ο Γ. Γεωργακόπουλος τόνισε ότι ενώ κατά μέσο όρο η ποσότητα βροχής που πέφτει στην Αττική το Νοέμβρη είναι 70 χιλιοστά, χτες υπολογίστηκε ότι είχε ξεπεράσει τα 40. Πάντως, ο κρατικός μηχανισμός είχε ετοιμαστεί για την πιθανότητα να απομακρύνει κατοίκους, που ενδεχόμενα τα σπίτια τους θα κινδύνευαν να πλημμυρίσουν. Γι' αυτό το λόγο υπήρχε συχνή επικοινωνία της ΓΓΠΠ με τους δημάρχους της περιοχής δίπλα στον Κηφισό.

Προβλήματα στις εθνικές οδούς

Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν για αρκετές ώρες στην εθνική οδό Αθήνας - Κορίνθου, στο ύψος της «Χαλυβουργικής». Μεγάλη ποσότητα όμβριων υδάτων είχε συσσωρευθεί στο 18ο χιλιόμετρο και η κυκλοφορία των οχημάτων ήταν δυσχερής. Η κατάσταση αποκαταστάθηκε στις 11.30 το πρωί. Προβλήματα υπήρξαν και στην εθνική Αθήνας - Λαμίας, από το 34ο - 37ο χλμ., λόγω ομίχλης.

Χαρακτηριστική της χαώδους κατάστασης, που είχε δημιουργηθεί σε πολλούς δρόμους της Αττικής, ήταν η έκκληση του διοικητή της Τροχαίας Κ. Τζέκη προς τους οδηγούς να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Σε ορισμένα σημεία της παλιάς εθνικής οδού Αθήνας - Κορίνθου, το νερό είχε φτάσει σε ύψος ενός μέτρου και σημειώθηκαν καθιζήσεις οδοστρώματος. Κοντά στην ΠΥΡΚΑΛ, οδηγός εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό του, και χρειάστηκε επέμβαση συνεργείου της Πυροσβεστικής για τη διάσωσή του. Στο σημείο αυτό η στάθμη των νερών είχε ξεπεράσει το 1,5 μέτρο. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στη λεωφόρο Σχιστού.

Λόγω των πλημμυρισμένων οδοστρωμάτων, με δυσχέρεια διεξαγόταν η κυκλοφορία στη λεωφόρο Συγγρού, στη διασταύρωση με την Αμφιθέας, στην πλατεία Κέννεντυ στο Χαλάνδρι, στην πλατεία Μυστρά, στο Δαφνί στο ύψος του ΚΕΒΟΠ, στη λεωφόρο Μαραθώνα στο ύψος του Γέρακα, στη λεωφόρο Μαρκοπούλου, ενώ στη Γλυφάδα, η λεωφόρος Βουλιαγμένης ήταν κλειστή για αρκετή ώρα.

Τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ προς Πειραιά περιορίστηκαν μέχρι το σταθμό του Ταύρου. Προβλήματα παρατηρήθηκαν και στην ηλεκτροδότηση αρκετών περιοχών, λόγω «βύθισης» της τάσης, ενώ η ΔΕΗ εφιστούσε την προσοχή των καταναλωτών, από τους οποίους ζητούσε να περιορίσουν την κατανάλωση και να αποσυνδέσουν από το δίκτυο τις συσκευές, η χρήση των οποίων δεν ήταν απαραίτητη.

Καταιγίδες και σήμερα

Για σήμερα, η ΕΜΥ προβλέπει νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Τα φαινόμενα στην ανατολική και νότια Ελλάδα κατά τόπους θα είναι πολύ έντονα. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Θα υπάρχουν, όμως, και διαστήματα με σχετική βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και πιθανώς στα πελάγη θυελλώδεις. Η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Το Σάββατο, αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους στα ανατολικά και νότια θα είναι ισχυρές. Βαθμιαία όμως, ο καιρός θα βελτιωθεί από δυτικά προς τα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα νότιοι πολύ ισχυροί, στρεφόμενοι σταδιακά σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ