Μια ματιά στο πορτ μπαγκάζ δείχνει ότι η τεχνολογία των στοιχείων καυσίμου είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Το τεπόζιτο υδρογόνου δε θα μπορούσε ποτέ να βρίσκεται εκεί σε ένα εμπορεύσιμο ΙΧ. Στη δεξιά φωτογραφία παρουσιάζεται με χαρακτηριστικό τρόπο το μεγάλο θέλγητρο της τεχνολογίας: μοναδικό παραπροϊόν της είναι το νερό! |
Για να έχουν κάποια ελπίδα τα αυτοκίνητα με στοιχεία καυσίμου, να επιβιώσουν στον κόσμο που κυριαρχείται από τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα οχήματα, θα πρέπει καταρχήν να προσφέρουν παραπλήσιες με αυτά δυνατότητες, τόσο όσον αφορά στην επιτάχυνση και την τελική ταχύτητα, όσο και στην απόσταση που μπορούν να διανύσουν χωρίς να χρειαστεί να ξαναγεμιστεί το τεπόζιτο καυσίμου. Οι μηχανές στοιχείων καυσίμου συνδυάζουν το υδρογόνο που υπάρχει στη δεξαμενή υπό πίεση, που μεταφέρει το αυτοκίνητο, με το οξυγόνο του αέρα, για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με μοναδικό καυσαέριο τον υδρατμό και το ζεστό αέρα. Με άλλα λόγια, πρόκειται για τεχνολογία μηδενικής ρύπανσης στο σημείο χρήσης, που επιπλέον έχει το πλεονέκτημα ότι χρησιμοποιεί καύσιμο που είναι αδύνατο να τελειώσει, αλλά και να μονοπωληθεί, αφού είναι το πιο διαδεδομένο στοιχείο στο σύμπαν. Τα δύο τρίτα των ωκεανών αποτελούνται από αυτό ακριβώς το καύσιμο, το υδρογόνο. Βέβαια, η παραγωγή υδρογόνου από το νερό με ηλεκτρόλυση απλώς μεταφέρει το πρόβλημα του βρώμικου καυσίμου μακριά από τον τόπο χρήσης (το μεταφέρει δηλαδή στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής). Αέριο υδρογόνο μπορεί να παραχθεί, όμως, τόσο από το πετρέλαιο, όσο και από το φυσικό αέριο.
Το υβριδικό Τογιότα FCHV-4 επιταχύνει το ίδιο καλά με τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, χάρη στην επιπλέον ώθηση που του προσφέρει μια συμβατική μπαταρία |
Ενας τομέας, που τουλάχιστον τα γιαπωνέζικα αυτοκίνητα στοιχείων καυσίμου φαίνεται να έχουν κάνει σημαντική πρόοδο, είναι αυτός της επιτάχυνσης και της τελικής ταχύτητας. Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι τα στοιχεία καυσίμου αποδίδουν καλύτερα, όταν λειτουργούν υπό σχετικά σταθερές συνθήκες. Πού θα βρεθεί η επιπλέον ισχύς που απαιτείται για μια έντονη επιτάχυνση στο προσπέρασμα ή ακόμα και η επιπλέον ισχύς για μια απότομη ανηφόρα; Η λύση που έδωσαν οι Ιάπωνες μηχανικοί είναι μια υβριδική μηχανή, που εκτός από τα στοιχεία καυσίμου χρησιμοποιεί και μια ικανής χωρητικότητας μπαταρία. Σ' αυτήν αποθηκεύεται το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται όταν το αυτοκίνητο είναι σε στάση ή κινείται πολύ αργά, καθώς και η ενέργεια του φρεναρίσματος (αντίστροφη μετατροπή από κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική). Το πλεόνασμα αυτό χρησιμοποιείται όταν ο οδηγός πατήσει πολύ το γκάζι, για να δώσει την απαραίτητη ώθηση ο ηλεκτροκινητήρας του αυτοκινήτου. Στην υβριδική λύση προσανατολίζονται και οι αμερικάνικες αυτοκινητοβιομηχανίες. Οσο για την τελική ταχύτητα, στα σημερινά μοντέλα φτάνει τα 150 χιλιόμετρα την ώρα και μάλλον πρέπει να θεωρείται ικανοποιητική για τους περισσότερους οδηγούς.
Τα πρώτα αυτοκίνητα στοιχείων καυσίμου δοκιμαστικής εφαρμογής για χρήση υπό μορφή στόλου οχημάτων αναμένεται να βγουν από τις γραμμές παραγωγής στις αρχές της επόμενης χρονιάς, ενώ τα μοντέλα γενικής χρήσης υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμα το 2008. Προς το παρόν στην Ιαπωνία υπάρχουν μόνο δύο υδρογονάδικα (κατά το βενζινάδικα...), ενώ στις ΗΠΑ δεν υπάρχει ακόμα κανένας σταθμός αναγόμωσης με υδρογόνο. Οι κατασκευαστές πιστεύουν (και προφανώς φροντίζουν γι' αυτό) ότι οι κυβερνήσεις θα χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία της αρχικής υποδομής που θα επιτρέψει την εξάπλωση των οικολογικών αυτοκινήτων μέσα από μια ανατροφοδοτούμενη διαδικασία (περισσότεροι σταθμοί, οδηγούν σε περισσότερα αυτοκίνητα, περισσότερα αυτοκίνητα σε περισσότερους σταθμούς κ.ο.κ). Ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία για το κόστος αγοράς ενός αυτοκινήτου στοιχείων καυσίμου, ούτε βέβαια και για το κόστος γεμίσματος του τεπόζιτου.