Κυριακή 27 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΣΟ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Κατά του παραγκωνισμού και της εμπορευματοποίησης

Η σκακίστρια Ευδοκία Μακαντάνη (αριστερά) σε αγώνες από πρόσφατο τουρνουά
Η σκακίστρια Ευδοκία Μακαντάνη (αριστερά) σε αγώνες από πρόσφατο τουρνουά
Παρουσιάζουμε μέρος από την εισήγηση της σκακίστριας Ευδοκίας Μακαντάνη (μέλος του ΔΣ και πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείου Σκακιού της ΕΣΟ, οδοντίατρος και Διαμερισματική Σύμβουλο στο Α΄ διαμέρισμα του Δήμου της Αθήνας), στο 1ο Συνέδριο της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας στη Χαλκιδική.

«Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, κάποιοι προλαλήσαντες αναφέρθηκαν στις ευθύνες της πολιτείας για τη σκακιστική πραγματικότητα. Το γεγονός και μόνο ότι σήμερα, από το συνέδριό μας, η πολιτεία λάμπει διά της απουσίας της, σηματοδοτεί καθ' όλα τις προθέσεις της. Ευθύνες, όμως έχει τώρα με τη σειρά της και η ΕΣΟ, να καταγγείλει από αυτό εδώ το βήμα την πολιτική παραγκωνισμού του αθλήματός μας και να καταδικάσει τον αντιαθλητικό νόμο 2725/99, που απαλλάσσει ουσιαστικά την πολιτεία από τις υποχρεώσεις της και νομιμοποιεί την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού.

Κατά την άποψή μου, το σκάκι έχει όλες τις προϋποθέσεις να συμπεριλάβει αθλητές και αθλήτριες, γυναίκες και άνδρες, με τρόπο αν όχι ίσο, τουλάχιστον ισότιμο. Το ζητούμενο είναι αν όντως αυτό επιτυγχάνεται και σε ποιο βαθμό, αν οι προϋποθέσεις μετατρέπονται σε δυνατότητες και αν η Ομοσπονδία μας κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Το συνέδριό μας, θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία για μελέτη, σχεδιασμό, οργάνωση και πραγματοποίηση ενός σχεδίου, που οφείλει να έχει η ΕΣΟ, σε σχέση με το Γυναικείο Σκάκι, ένα σχέδιο και ένα πρόγραμμα δράσης, που θα αναδεικνύει την Ομοσπονδία μας σαν συλλογικότητα με αγωνιστικές διαθέσεις και όχι απλά σαν ένα παθητικό αποδέκτη μιας άδικης πραγματικότητας, που σε κανέναν δεν αρέσει. Μιας συλλογικότητας που θα συγκρούεται ικανοποιητικά με τους αρμόδιους, να διεκδικεί μαχητικά τα αιτήματά μας, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του αθλήματος.

Πεποίθησή μου ήταν και παραμένει, ότι μόνο με αγώνες μπορούν να δημιουργηθούν πραγματικές και ικανές συνθήκες για μαζικό λαϊκό αθλητισμό. Στην Ολυμπιάδα του 2004, αυτό φαντάζει, ίσως, σαν ουτοπία. Δυστυχώς κάθε αθλητική δραστηριότητα έχει κόστος και τιμή. Ο αθλητισμός έχει γίνει εμπόρευμα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, από ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός, έχουν μετατραπεί σε ένα παζάρι διακίνησης δισεκατομμυρίων μεταξύ των πολυεθνικών εταιριών, που οδηγεί στην εξαχρείωση του Ολυμπιακού Πνεύματος.

Πολλά πρέπει να αναδειχτούν και να συνθέσουν το αθλητικό πρόσωπο της ΕΣΟ, αρκεί τα μέλη της διοίκησης να πειστούμε ότι ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, διοχετευόμενοι στις φλέβες της νεολαίας μας σαν αναζωογονημένο φάρμακο, κρατάει τους νέους ανθρώπους μακριά από τα ναρκωτικά, την τηλεοπτική αποχαύνωση και την εγκληματικότητα.

Προϋπόθεση είναι οι σκακιστικές αρχές να διαθέτουν ευαίσθητες κεραίες, για να μπορούν να συλλαμβάνουν τα σήματα που έρχονται από το παρελθόν και τα μηνύματα που φθάνουν από το μέλλον, να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή των γυναικών στην άθληση με τις αναγκαίες κοινωνικές παροχές, όπως προστασία της μητρότητας, δωρεάν παιδικούς σταθμούς και πάνω απ' όλα δουλιά με πλήρη δικαιώματα... Προτείνω, λοιπόν, επιγραμματικά να εισηγηθούμε στη ΓΣ της ΕΣΟ τα παρακάτω:

1) Καταγγελία της πολιτικής του παραγκωνισμού και εμπορευματοποίησης του αθλητισμού. 2) Καταδίκη του αντιαθλητικού Νόμου 2725/99. 3) Οχι στους Ολυμπιακούς Αγώνες των πολυεθνικών. 4) Οχι στον εθελοντισμό, στην υποταγή. 5) Ναι στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό. 6) Γενναία χρηματοδότηση του σκακιού από το κράτος. 7) Κατάργηση όλων των παραβόλων συμμετοχής - ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση όλων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ