Απέναντι στα αμφιλεγόμενα προγράμματα, δήθεν, απασχόλησης και στη ρουσφετολογική προσέγγιση των αντιπάλων του, ο Γιάννης Πατσιλινάκος επιλέγει μαζί με τους εργαζόμενους το δρόμο της ανάπτυξης της Ζώνης
«Πρώτη φορά μπαίνει τόσο έντονα το θέμα του ρουσφετιού. Οι αντίπαλοί μας τάζουν θέσεις σε κάθε οικογένεια που έχει άνεργο κι αν δεν έχει άνεργο τάζουν θέσεις διευθυντών γι' αυτούς που εργάζονται», επισήμανε στο «Ρ» ο δήμαρχος Περάματος και υποψήφιος του συνδυασμού «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη», Γιάννης Πατσιλινάκος. Η παρατήρηση αυτή είναι ενδεικτική και για πολλούς άλλους δήμους, τόσο στην περιοχή της Αττικής, όσο και σε όλη τη χώρα. Αν πριν αρκετά χρόνια η ελπίδα ενός άνεργου ήταν η πρόσληψή του σε μια θέση στο Δημόσιο μέσω της «κλαδικής» του ΠΑΣΟΚ, σήμερα οι ψήφοι αποτιμώνται πολύ φθηνότερα.
«Οι πραγματικές δυνατότητες του Δήμου να προσλάβει κόσμο είναι πολύ μικρές. Γι' αυτό εμείς έχουμε διαλέξει έναν άλλο δρόμο. Το δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ζώνης», τονίζει ο Γιάννης Πατσιλινάκος, προσθέτοντας - ευγενικά - ότι «οι άλλες παρατάξεις ακολουθούν τη λογική του λιγότερου κακού».
«Διαφωνούμε με τις μορφές εργασίας των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης. Γι' αυτό και τα απορρίψαμε ως δήμος. Δεχτήκαμε πολλές επικρίσεις γι' αυτό, όμως στην πορεία αναγνώρισαν και οι άλλοι δήμοι ότι είχαμε σωστή στάση. Αυτά τα προγράμματα υποβαθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις», επισήμανε ο δήμαρχος Περάματος. Ο ίδιος δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από τη ανασυγκρότηση της Ζώνης. Είναι, όμως, γεγονός ότι παλαιότερα ζούσαν από αυτή χιλιάδες οικογένειες. Για το Δήμο Περάματος είναι πολιτική επιλογή η ολόπλευρη στήριξη των αγώνων των εργαζομένων, αλλά και των επιχειρηματιών της Ζώνης, που παλεύουν από κοινού για την παραγωγική της ανάπτυξη. Παράλληλα με τη συμμετοχή στους αγώνες, ο δήμος συμβάλει σ' αυτήν την προσπάθεια και με τη συμμετοχή του στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «URBAN II», ύψους περίπου 13,5 εκατ. ευρώ. Μια από τις βασικές παραμέτρους του είναι και η χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού της Ζώνης.
Αυτό που διαδραματίζεται στο Πέραμα δεν είναι τίποτα άλλο από τη σύγκρουση δυο διαφορετικών αντιλήψεων, η οποία εξελίσσεται σε όλους τους δήμους της χώρας. Από τη μια, οι συνδυασμοί και οι δημοτικές αρχές που εναντιώνονται στις ντιρεκτίβες της υποαπασχόλησης, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, της καταστροφής των παραγωγικών υποδομών κάθε περιοχής. Από την άλλη, οι τιμητές της ιδιωτικοποίησης, των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων, της ανεργίας με τις διάφορες μορφές της, της εργασίας σε επιμέρους διακοσμητικούς τομείς και σε έργα βιτρίνας.