Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
Χρέος της Αυτοδιοίκησης ο αγώνας για δημόσια - δωρεάν υγεία

Η υποψήφια νομάρχης Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος και Κορυδαλλού Απόστολος Συρίγος περιόδευσαν στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας

Η Ελπίδα Παντελάκη, ο Στέλιος Μπενετάτος και ο Απόστολος Συρίγος συνομιλούν με εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Νίκαιας
Η Ελπίδα Παντελάκη, ο Στέλιος Μπενετάτος και ο Απόστολος Συρίγος συνομιλούν με εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Νίκαιας
Στο μεγαλύτερο σε κίνηση ασθενών νοσοκομείο, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στα Βαλκάνια, στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, τα προβλήματα υποδομής και οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τέτοιες που κάνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε ένα καθεστώς καθημερινής συμπίεσης.

Τα προβλήματα εντείνονται ακόμα περισσότερο με την πολιτική που προωθεί την ιδιωτικοποίηση της υγείας και οι τοπικές αρχές, οι δήμαρχοι και η νομάρχης, αντί να πιέσουν για ουσιαστική λύση των προβλημάτων, αντί να ξεσηκώσουν τον κόσμο και να διεκδικήσουν ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, σφυρίζουν αδιάφορα και θυμούνται το νοσοκομείο μόνο προεκλογικά. Αυτά ανέδειξαν στη χτεσινή τους επίσκεψη στο νοσοκομείο, η υποψήφια νομάρχης Πειραιά, Ελπίδα Παντελάκη και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος και Κορυδαλλού Απόστολος Συρίγος, μέσα από τη συζήτηση που έκαναν με εκπροσώπους του σωματείου, της διοίκησης, γιατρούς και άλλους εργαζόμενους. Μαζί τους ήταν και οι υποψήφιες νομαρχιακές σύμβουλοι Ελένη Παπαδοπούλου, Πολυτίμη Κυριακού - Μανωλάκου, Κατερίνα Καλαρουτάκου και Εύα Πολύζου, καθώς και η υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Νίκαια, Γεωργία Ηλιοπούλου - Ξένου, που είναι και μέλος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου.

Οι προσλήψεις προσωπικού που έγιναν το τελευταίο διάστημα, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του σωματείου, Δ. Κάνδηλας, δε φάνηκαν στη λειτουργία του νοσοκομείου, καθώς οι ανάγκες είναι τεράστιες σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό και, παράλληλα, πολλοί φεύγουν για να στελεχώσουν το νοσοκομείο του Χαϊδαρίου ή για άλλους λόγους (συνταξιοδότηση, άδειες μητρότητας κλπ.) και, επιπλέον, ο οργανισμός του νοσοκομείου είναι παλιός, φτιάχτηκε όταν το νοσοκομείο είχε 400 κλίνες και δε βοηθάει για να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες, τώρα που το νοσοκομείο αριθμεί πάνω από 700 κλίνες. Αποτέλεσμα αυτών είναι και η μακριά λίστα αναμονής στα ραντεβού για τα τακτικά ιατρεία.

Ακόμα δεν έχουν αρχίσει και καθυστερούν έργα υποδομής και δεν έχουν επισκευαστεί ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό του 1999, με αποτέλεσμα: κλειστούς θαλάμους και ράντζα στους διαδρόμους! Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων υποδομής ήταν και το ότι χτες, μέχρι τις 10 το πρωί, δεν είχαν λειτουργήσει τα χειρουργεία εξαιτίας μιας βλάβης στον κλιματισμό. Οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων και του κράτους απέναντι στο νοσοκομείο ξεπερνούν το 1 δισ. κι αντίστοιχα χρέη δημιουργεί το νοσοκομείο απέναντι στις φαρμακευτικές εταιρίες και τις εταιρίες που το τροφοδοτούν με μηχανήματα και υλικό, με αποτέλεσμα να αρνούνται να δώσουν τα απαραίτητα φάρμακα και να παρουσιάζεται δυσλειτουργία.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των εργαζομένων εξέφρασε παράπονα και για τον δήμαρχο Νίκαιας, Β. Τράπαλη, που δε φρόντισε για την καθαριότητα γύρω από τους χώρους του νοσοκομείου, ούτε και για το υπόγειο πάρκινγκ που είχε υποσχεθεί, ώστε να διευκολύνονται οι 2.000 περίπου εργαζόμενοι. Τα προβλήματα αυτά τα παραδέχτηκαν και ο διοικητής και υποδιοικητής του νοσοκομείου κ. Νομικός και Γεωργάς, κατά τη συνάντησή τους με το κλιμάκιο της ΝΑΣ και των δημοτικών κινήσεων. Μίλησαν βέβαια και για έργα που έχουν γίνει, χωρίς όμως να λύνουν τα ουσιαστικά προβλήματα, ενώ η Ε. Παντελάκη κι οι υποψήφιοι δήμαρχοι επισήμαναν ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για να δοθούν τα χρήματα και να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό κι έτσι οι μάνατζερ καλούνται να «διαχειριστούν τη μιζέρια».

Το κλίμα, πάντως, ανάμεσα στους γιατρούς και τους εργαζόμενους, που με το δικό τους μόχθο κινείται το νοσοκομείο, ήταν ιδιαίτερα θετικό απέναντι στους υποψηφίους, καθώς αναγνώριζαν ότι πραγματικά διαφέρουν, ότι δεν τους θυμούνται προεκλογικά, αλλά βρίσκονται στο πλάι τους, ρητά και κατηγορηματικά υποστηρίζουν τα δίκαια αιτήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ