Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΕΡΓΟ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ
«Πηγαίναμε σαν τα γουρούνια στο σακί»!

Μαρτυρία - σοκ του τραυματισμένου εργάτη Θ. Δεσπότη για τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας και την επιχείρηση συγκάλυψης της έκρηξης από τους υπεύθυνους της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ

Eurokinissi

Με ανεξίτηλα τα σημάδια της έκρηξης στο πρόσωπο και τα μάτια του, που δεν μπορούν να διακρίνουν παρά σκιές, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό» ο 44χρονος Αθανάσιος Δεσπότης, πατέρας δυο παιδιών, ο οποίος τραυματίστηκε στις 28 Αυγούστου ενώ εκτελούσε επισκευαστικές εργασίες σε σωληνώσεις της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ. Οι γιατροί ενημέρωσαν τον ίδιο και την οικογένειά του ότι θα χρειαστεί μεταμόσχευση κερατοειδούς στο αριστερό του μάτι και μακρόχρονη θεραπεία για το δεξί του μάτι, με το οποίο μπορεί να διακρίνει αχνά, μόνο σιλουέτες.

«Δεν ξέραμε τι είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Πηγαίναμε σαν τα "γουρούνια στο σακί"», είπε σε συντάκτη του «Ρ» που πήγε χτες στο νοσοκομείο ο Α. Δεσπότης, περιγράφοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονταν.

Ο Α. Δεσπότης, μαζί με έναν ακόμα συνάδελφό του - ο οποίος έπαθε χημική δηλητηρίαση και εγκαύματα, ευτυχώς ελαφρότερα - εργάζονταν στην εταιρία με την επωνυμία ΓΕΝΜΕ, η οποία είχε αναλάβει εργολαβία για την επισκευή σωληνώσεων στη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ. Οπως αναφέρει είχαν αναλάβει να βγάλουν ένα ασφαλιστικό καπάκι εξαέρωσης πίεσης από πύργο ύψους 25-30 μέτρων που περιείχε υδρόθειο και άλλα επικίνδυνα αέρια.

«Η έκρηξη έγινε τη δεύτερη μέρα. Είχαμε αφαιρέσει το ασφαλιστικό καπάκι από τον πύργο και χρειαζόμασταν μια σιδερένια "τυφλή" φλάτζα (περιέχει στο κέντρο σιδερένια επένδυση), για να επιδιορθώσουμε τη ζημιά. Ο τεχνικός της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ που επέβλεπε την επισκευή μας είπε ότι δεν υπήρχε "τυφλή" φλάτζα και μας έδωσε μια ανοιχτή (με τρύπα στο κέντρο) και μας σύστησε να κόψουμε πεπιεσμένο χαρτί και να τη βουλώσουμε. Ανεβήκαμε στον πύργο για να τοποθετήσουμε τη φλάτζα, χωρίς να ξέρουμε τι αέρια υπήρχαν, τι πιέσεις, τι συνθήκες επικρατούσαν. Οταν τοποθετήσαμε τη φλάτζα, το πεπιεσμένο χαρτί έσκασε από την πίεση και έγινε η έκρηξη», λέει ο Α. Δεσπότης. «Επαθα τη μεγαλύτερη ζημιά, συνεχίζει, γιατί βρισκόμουν πιο κοντά στο σωλήνα. Μια μάζα από μαύρα χημικά κόλλησε σε ολόκληρο το πρόσωπό μου. Αν η έκρηξη ήταν λίγο δυνατότερη κινδύνευα να πέσω από την ειδική προβλήτα του πύργου στο κενό».

Τώρα, ο τεχνικός της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ισχυρίζεται, ότι υπήρχε λαμαρίνα στη φλάτζα που τοποθέτησαν οι εργαζόμενοι, αλλά ότι εκείνοι δεν την έβαλαν. Αλλωστε, η εταιρία επιχείρησε επιμελώς να κρατήσει κρυφή την έκρηξη και τον τραυματισμό των δυο εργαζομένων. Ο Α. Δεσπότης, πάντως, δηλώνει αποφασισμένος, όταν του το επιτρέψει η υγεία του, να διερευνήσει και δικαστικά την υπόθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ