Τρίτη 22 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΚΕ
Ζητούμενο η συνολική αναβάθμιση ΑΕΙ - ΤΕΙ

Με Ερώτηση  προς τον υπουργό Παιδείας φέρνει για συζήτηση στη Βουλή το αίτημα για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση

Την ανάγκη να πάρει η κυβέρνηση μέτρα για να αντιμετωπιστεί η εκρηκτική κατάσταση στο χώρο των ΤΕΙ, επισημαίνει με Επίκαιρη Ερώτηση στον υπουργό Παιδείας ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας, με αφορμή τη διαρροή της απόφασης του ΣτΕ, σχετικά με το χρόνο σπουδών των ΤΕΙ.

Οπως αναφέρει ο βουλευτής, «αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια συνολική αναβάθμιση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) και να δεχτεί το δίκαιο αίτημα του σπουδαστικού κινήματος για τη διαμόρφωσης μιας Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, επιμένει στην πολιτική της, που υποβαθμίζει και τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, καλλιεργώντας συντεχνιακές αντιπαραθέσεις και αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργεί ο σκόπιμα πρόχειρος και διάτρητος τρόπος που αντιμετωπίζεται το όλο θέμα.

Από την άποψη αυτή, συνεχίζει ο Απ. Τασούλας, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την οποία κρίνεται ως αντισυνταγματικό ένα ΠΔ που προβλέπει επιμήκυνση κατά δύο εξάμηνα της διάρκειας σπουδών σε ορισμένα τμήματα ΤΕΙ. Το ΣτΕ αναφερόμενο στη διάκριση ανώτατη - ανώτερη εκπαίδευση που υπάρχει στο Σύνταγμα, θεωρεί ότι στα ΤΕΙ η διάρκεια σπουδών δεν μπορεί να είναι περισσότερο από τρία χρόνια».

Στο μεταξύ όμως ο ιδρυτικός νόμος των ΤΕΙ (1404/83) κατατάσσει τα Ιδρύματα αυτά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τα τμήματα των ΤΕΙ έχουν διάρκεια σπουδών 7 και 8 εξαμήνων. «Τώρα, επισημαίνεται στην Ερώτηση, αν ισχύσει η απόφαση του ΣτΕ τινάζεται στον αέρα ολόκληρο το οικοδόμημα των ΤΕΙ, οι χιλιάδες απόφοιτοί τους μένουν "ξεκρέμαστοι" και τα Ιδρύματα αυτά οδηγούνται σε αδιέξοδο.»

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Παιδείας ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα η εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο των ΤΕΙ και εάν προτίθεται να δεχτεί τη θέση για διαμόρφωση Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ