Τρίτη 22 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μαύρο σκοτάδι

Ηάκρα του τάφου σιωπή, με την οποία υποδέχτηκε η μεγάλη πλειοψηφία του Τύπου την ειδική έκδοση του κυριακάτικου «Ριζοσπάστη», τη Μαύρη Βίβλο για την καταπάτηση των δημοκρατικών - κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών από την κυβέρνηση Σημίτη, είναι εξηγήσιμη. Οχι μόνο γιατί η προπαγανδιστική μηχανή της άρχουσας τάξης έχει δώσει όλα τα γκάζια για να πείσει τους πάντες ότι ζούμε ήδη στον Παράδεισο της μετα-ΟΝΕ εποχής. Το θάψιμο της Μαύρης Βίβλου ήταν αναμενόμενο για έναν απλό λόγο. Τα εκατοντάδες γεγονότα καταστολής, που καταγράφονται στο ντοκουμέντο με απλό ημερολογιακό τρόπο, δεν είναι τίποτα άλλο παρά το πρόκριμα όσων πρόκειται να ακολουθήσουν. Συνιστούν απλά γεγονότα μιας προληπτικής κρατικής τρομοκρατίας. Η κρατική βία που αποκαλύπτει η Μαύρη Βίβλος είναι μέρος μόνο ενός συνολικού σχεδιασμού ποδηγέτησης της λαϊκής σκέψης. Είναι μέρος της προσπάθειας να επιβληθεί στην ίδια τη σκέψη των ανθρώπων ως μονόδρομος ο εφιάλτης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Μιας βαρβαρότητας, που, για να γίνει αποδεκτή, προϋποθέτει όχι μόνο το διαίρει και βασίλευε, αλλά και το να αποδεχτούν τα θύματα ως μόνο σωτήρα αυτόν που επανειλημμένα έχει αποδείξει πως κρατά στιβαρά στα χέρια του το βούρδουλα.

Ηκυβέρνηση Σημίτη έχει κάνει ήδη αρκετά σ' αυτή την κατεύθυνση. Είναι υποχρεωμένη να κάνει χειρότερα. Ηδη, παρότι προεκλογική περίοδος, οι εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης αξιώνουν να ανοίξει τώρα όλα τα χαρτιά της η κυβέρνηση για το μετεκλογικό νομοθετικό πλαίσιο. Ευθέως ζητούν να δεσμευτεί τώρα για μια πλήρως απελευθερωμένη αγορά εργασίας και τη διάλυση του σημερινού κοινωνικού - ασφαλιστικού συστήματος, που με τα δικά τους μέτρα κρίνεται αντιπαραγωγικό και πολυδάπανο. Μια απλή αποκωδικοποίηση αυτών των αξιώσεων δείχνει τις συγκρούσεις του αύριο. Οχι κάποτε στο μέλλον, μα την επομένη κιόλας των εκλογών. Οι ίδιοι γνωρίζουν πως σε τούτο τον τόπο, παρά τα 15 χρόνια φιλότιμης προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει γίνει ακόμα καθεστώς το «σφάξε μ' αγά μ' να αγιάσω». Γι' αυτό και παίρνουν τα μέτρα τους.

Ηδη όπως καταγράφεται στη Μαύρη Βίβλο, στον απολογισμό για τους μηχανισμούς καταστολής, οι άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας έχουν αυξηθεί από τις 44.000 στις 56.000, χωρίς σ' αυτούς να υπολογίζονται και οι χιλιάδες που συγκροτούν τους ιδιωτικούς στρατούς των διαφόρων εταιριών «σεκιούριτι». Αυτή η μηχανή στήνεται για να χρησιμοποιηθεί. Οπως για να χρησιμοποιηθεί στήνεται και ο μισθοφορικός στρατός. Οπως για να χρησιμοποιηθεί στήνεται και ο με ηλεκτρονικά μέσα μηχανισμός παρακολούθησης του κάθε ενός ατόμου σ' οποιαδήποτε κίνησή του.

Αυτά τα στοιχεία που αφορούν το αύριο, μαζί με τον απολογισμό των πράξεων κρατικής καταστολής από την κυβέρνηση Σημίτη, περιέχει η Μαύρη Βίβλος. Ενα ντοκουμέντο, που εκτός των άλλων αποκαλύπτει, χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερα σχόλια, πως η δεξιά πολιτική είναι ίδια και απαράλλακτη είτε αυτή εφαρμόζεται από γαλάζιες είτε από πράσινες κυβερνήσεις. Μ' αυτά τα δεδομένα, η Μαύρη Βίβλος μπορεί να αποδειχτεί σημαντικό όπλο στα χέρια του κάθε δημοκράτη. Και καθώς τα προβλήματα των δημοκρατικών και πολιτικών ελευθεριών είναι προβλήματα που μπορούν να ενώσουν πολλούς, τουλάχιστον στην αντίσταση, αυτό το ντοκουμέντο θάφτηκε στο μαύρο σκοτάδι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ