Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Φλεβάρη 2000 - αριθ. φύλλου: 7599

Αποκαλυπτικό ένθετο στο σημερινό «Ριζοσπάστη»
Μαύρη Βίβλος διώξεων από την κυβέρνηση Σημίτη

Ενα από τα βασικά κριτήρια ψήφου στις εκλογές πρέπει να είναι και η στάση των κομμάτων απέναντι στον αγώνα του λαού και της νεολαίας για τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες

Στις ερχόμενες εκλογές βασικό κριτήριο ψήφου για την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής αναδεικνύεται και το μέγα θέμα της υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ο ελληνικός λαός και η νεολαία με την ψήφο τους πρέπει και μπορούν να καταδικάσουν απερίφραστα το κύμα κρατικής βίας και τρομοκρατίας, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής και πολιτικής ζωής, τον αντικομμουνισμό,τις θεωρίες που πλασάρει η κυβέρνηση με την καθοδήγηση του Αμερικάνου πρέσβη Νίκολας Μπερνς, περί των «κομμουνιστών ταραξιών» και περί «των ορίων της συνταγματικής νομιμότητας», την οποία βάναυσα έχει ποδοπατήσει η ίδια η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη.

Η δίωξη κατά του «Ριζοσπάστη» αποτελεί μόνο έναν κρίκο στην αλυσίδα των αγροτοδικείων και μαθητοδικείων, του ιδιώνυμου για την Παιδεία, των διώξεων κατά των φτωχών ξένων εργατών, ακόμα και των Ελλήνων του Πόντου, στη συκοφαντική εκστρατεία κατά καλλιτεχνών και διανοουμένων, στην επισημοποίηση του ατομικού φακελώματος και τόσα άλλα αντιδημοκρατικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση των «εκσυγχρονιστών», τα οποία όλα μαζί συγκεντρωμένα αποτελούν πραγματικά τη Μαύρη Βίβλο των διώξεων της πιο αντιλαϊκής κυβέρνησης που πέρασε τις τελευταίες δύο δεκαετίες από τη χώρα μας.

Δεν πρόκειται για μια απλή επίθεση. Ολες αυτές οι διώξεις αποτελούν πρόβα τζενεράλε για μια γενική ολομέτωπη επίθεση κατά του λαϊκού κινήματος. Είναι διώξεις εκδίκησης κατά των κομμουνιστών γιατί δεν έσκυψαν το κεφάλι, είναι διώξεις εκδίκησης γιατί δεν κατάφεραν το προσκύνημα όλων όσων αντιστέκονται και κρατούν αγωνιστική στάση. Είναι πάνω απ'όλα μια προσπάθεια προετοιμασίας να μπουν όχι μόνο οι κομμουνιστές αλλά κυρίως ο ανυπότακτος λαός «στο γύψο», προκειμένου να δρομολογήσουν στη χώρα μας πιο στυγνά και απάνθρωπα αντιλαϊκά μέτρα εφ' όλης της ύλης. Από το ψωμί του λαού έως τα κυριαρχικά δικαιώματα. Είναι η προετοιμασία εδάφους για να σιωπήσει ο ελληνικός λαός μπροστά στην υλοποίηση των στρατηγικών σχεδίων που βρίσκονται πίσω από το Ελσίνκι και αφορούν τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μεσόγειο, το Αιγαίο, την Κύπρο. Είναι η επιλογή της άρχουσας τάξης για την... υποδοχή της μετα-ΟΝΕ εποχής.

Ολόκληρη η ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ της κυβέρνησης στο σημερινό «Ριζοσπάστη»

Ημερίδα της ΚΟΑ για τους σεισμόπληκτους
Μέτωπο πάλης για την αντισεισμική θωράκιση

Κανένας δε θέλει, να ξαναζήσει εικόνες, σαν αυτές των φωτογραφιών, από το σεισμό της Αθήνας, αλλ' αυτό δε φτάνει. Η πρόσφατη ημερίδα, που διοργάνωσε η ΚΟΑ του ΚΚΕ, με τη συμμετοχή και ειδικών επιστημόνων, ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη της παρέμβασης του μαζικού λαϊκού κινήματος και της διαμόρφωσης ενός μετώπου πάλης, τόσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των σεισμοπλήκτων, όσο και για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα αναλυτικό ρεπορτάζ από τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις αυτής της ημερίδας.


ΣΕΛ.  8  -  11


Αλέκα Παπαρήγα
Καταδικάστε όσους «ψηφίζει» η Ουάσιγκτον

Οι παρεμβάσεις του Aμερικανού πρεσβευτή, υπέρ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι γεγονότα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ως κριτήριο ψήφου και κατηγορηματικής καταδίκης των εκπροσώπων του δικομματισμού στις επικείμενες εκλογές, δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα, από τη Θεσσαλονίκη.


ΣΕΛ.  3
Κομοτηνή
Ο μαρασμός, που πληγώνει...

Οπου κι αν γυρίσεις στο Νομό Κομοτηνής, η ίδια εικόνα. H φτώχεια και η μιζέρια, της... ισχυρής Ελλάδας του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, δεν κρύβεται με τίποτα


ΣΕΛ.  24   -   25
Αγρότες
Από το κακό στο χειρότερο

Τους εντονότερους ρυθμούς μείωσης του αγροτικού εισοδήματος συνεπάγεται η «Ατζέντα 2000», στη μετα-ΟΝΕ εποχή και μόνο η καταδίκη των πολιτικών του «ευρω-μονόδρομου» και η αποφασιστική ενίσχυση της αντίστασης, μπορούν να εμποδίσουν αυτήν την πορεία.


ΣΕΛ.  12  -  15
Τραπεζοϋπάλληλοι
Στη μέγγενη του ψευδεπίγραφου 35ωρου

Οι τραπεζίτες ήταν οι μόνοι ωφελημένοι από το ψευδεπίγραφο 35ωρο στις τράπεζες, που εφαρμόζεται πιλοτικά, εδώ και οκτώ μήνες, με την ένθερμη βοήθεια της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΟΤΟΕ.


ΣΕΛ.  34
Κοσσυφοπέδιο
Οι Ελληνες «πρεσβευτές» της Νέας Τάξης

Καθώς οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο γίνονται συνεχώς και αποκαλυπτικότερες, γίνεται περισσότερο φανερός και ο πραγματικός ρόλος της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης, όπως και οι κίνδυνοι που την απειλούν


ΣΕΛ.  5,    48

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ