Σάββατο 24 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ενταση εν μέσω της αμερικανικής «μεσολάβησης»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αρμιτέιτζ βρισκόταν στο Νέο Δελχί με στόχο την «αποκλιμάκωση» της έντασης ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν για το Κασμίρ, το Ισλαμαμπάντ κατηγορούσε για μια «απρόκλητη επίθεση στο έδαφός του» σηματοδοτώντας, πρακτικά, το ακριβώς αντίθετο: την εκ νέου κλιμάκωση της έντασης...

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών του Πακιστάν που επικαλούνταν χτες ειδησεογραφικά πρακτορεία, υπήρξε χερσαία και αεροπορική επίθεση στην περιοχή Γκουλτάρι το βράδυ της Πέμπτης. Ο Ρασίντ Κερέσι, εκπρόσωπος του δικτάτορα (Προέδρου για τους φίλους) Περβέζ Μουσάραφ, χαρακτήρισε την επίθεση «ανεύθυνη και επικίνδυνη». Απαντώντας, ο Ινδός υπουργός Αμυνας Τζορτζ Φερνάντες έκανε λόγο για «ψέμα». Αναλυτές βλέπουν την ανταλλαγή κατηγοριών ως επιβεβαίωση του αδιεξόδου στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Αρμιτέιτζ, που συναντήθηκε με τον Ινδό υπουργό Αμυνας και απέφυγε να κάνει δηλώσεις κατόπιν, αναμένεται σήμερα Σάββατο στο Ισλαμαμπάντ. Εκεί όπου η αντιπολίτευση έχει ξεσηκωθεί για τις «μεταρρυθμίσεις» του πραξικοπηματία στρατηγού Μουσάραφ, ο οποίος έδωσε στον εαυτό του τρομακτικές υπερεξουσίες, για τις οποίες, λέει, η Ουάσιγκτον εξέφρασε «ανησυχίες» καλώντας για την «εγκαθίδρυση στέρεων δημοκρατικών θεσμών στο Πακιστάν». Σχολιαστές κάγχαζαν για την τοποθέτηση των Αμερικανών αξιωματούχων, που τη χαρακτήριζαν «φιλικό χτύπημα στον ώμο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ