Σάββατο 24 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Απαγορεύτηκε το Μπατασούνα

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν στις αρχές του Ιούνη, όταν η κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ έφερε προς ψήφιση νόμο περί απαγόρευσης πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων που φέρονται να στηρίζουν, υποστηρίζουν, ενισχύουν ή διάκεινται θετικά προς την τρομοκρατία... Ο,τι θεωρείται τρομοκρατία... Και αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τους διαδηλωτές κατά την έκτακτη Σύνοδο της ΕΕ, στη Βαρκελώνη, «τρομοκράτες».

Ο νόμος υιοθετήθηκε με ψήφους 304 υπέρ έναντι μόλις 16 κατά, από το Κοινοβούλιο της Ισπανίας και ουσιαστικά η πρώτη πράξη παίχτηκε, όταν, βάσει αυτού η πολιτική πτέρυγα της βασκικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΤΑ, όπως φέρεται ότι είναι το Μπατασούνα, τίθεται εκτός νόμου.

Χτες, ο δημόσιος κατήγορος της Ισπανίας ζήτησε την αναστολή της λειτουργίας του πολιτικού σκέλους της ΕΤΑ, κάνοντας αποδεκτή την εντολή του δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, που την επέδωσε τη Δευτέρα, με την οποία το βασκικό κόμμα Μπατασούνα παύει να υφίσταται ως πολιτικός σχηματισμός.

Στο διάστημα των ημερών που μεσολαβούν, αναμένεται η γραπτή απάντηση των στελεχών της παράταξης στις καταγγελίες που της προσάπτει η ισπανική Δικαιοσύνη και οι οποίες αφορούν στην παράνομη χρηματοδότηση της τρομοκρατικής δραστηριότητας της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών, ΕΤΑ. Το επόμενο βήμα θα είναι το κλείσιμο των κεντρικών και περιφερειακών γραφείων του Μπατασούνα από άνδρες της Αστυνομίας της βόρειας Ισπανίας.

Οι Αρχές στη Χώρα των Βάσκων βρίσκονται, πάντως, σε ύψιστη επιφυλακή, καθώς εκφράζονται φόβοι για νέο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων, με αφορμή την απαγόρευση του Μπατασούνα. Ο ίδιος ο ηγέτης του Μπατασούνα, Αρνάλντο Οτέτζι, έχει προειδοποιήσει με «ανεπιθύμητες συνέπειες» από την αναστολή λειτουργίας της παράταξής του. Προειδοποιήσεις που ερμηνεύτηκαν ως ειδοποίηση για «τρομοκρατικές επιθέσεις» και ουχί ως πολιτική παρατήρηση για τον κίνδυνο που ελλοχεύει ο περιορισμός και η απαγόρευση πολιτικών κομμάτων, από έναν ηγέτη κόμματος - μέλους του τοπικού Κοινοβουλίου, αλλά και του Ευρωκοινοβουλίου...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ