Κυριακή 18 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Αλβάρο Ουρίμπε

«Ενας αξιοπρεπής Πρόεδρος, ο Αλβάρο Ουρίμπε Βέλες, εκλέχτηκε κατά τον πρώτο κιόλας γύρο, από και για μία Πατρίδα που θέλει να γίνει ειρηνική και να αναπτυχτεί μέσα στην κοινωνική αλληλεγγύη».

Με αυτά τα λόγια πανηγύρισε τη νίκη του Ουρίμπε, κατά τις προεδρικές εκλογές τον περασμένο Μάη, όχι άλλος από τον Σαλβατόρε Μανκούσο, επικεφαλής των Ενωμένων Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Κολομβίας, (AUC) της πασίγνωστης παραστρατιωτικής ακροδεξιάς οργάνωσης...

Ουδεμία όχληση για τον νέο Πρόεδρο... Εξάλλου, ο Ουρίμπε, ένας σοσιαλδημοκράτης εκλέχτηκε, υποσχόμενος να δώσει ένα οριστικό τέλος στον εμφύλιο. Πώς; Διά της βίας του ολοκληρωτικού πολέμου κατά των αριστερών ανταρτών, μεταμορφώνοντας τις Ενοπλες Δυνάμεις, εμπλουτίζοντάς τες, με ένα σώμα ενός εκατομμυρίου πολιτών στη διάθεση του Στρατού.

Το μοντέλο του «Ουρίμπε» ήδη τέθηκε σε ισχύ με την κήρυξη έκτακτης ανάγκης της χώρας, εξ αφορμής των επιθέσεων κατά την ορκωμοσία του την περασμένη βδομάδα. Είναι η πιο επιθετική εκδοχή των αμερικανικών σχεδίων για την περιοχή, και της Κολομβίας περιλαμβανομένης, διαμέσου της «ταχείας ανάπτυξης» με μεγάλα σχέδια για τον προσπορισμό του πετρελαίου, νερού, ξυλείας και πλούσιων εσοδειών από τις περιοχές της υπαίθρου, που πρέπει να ερημώσουν ολοσχερώς, αλλά και των παράλιων κοινοτήτων, όπου θα αντικατασταθούν από ξενοδοχεία, των μεγάλων πόλεων όπου μία υποταγμένη, απεγνωσμένη, αποδυναμωμένη εργατική δύναμη θα δουλεύει νυχθημερόν με μισθούς πείνας, χωρίς προστασία ή ασφάλεια.


Χρ.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ