Τρίτη 13 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Σάλος για την καταδίκη των Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων

Αναβρασμός επικρατεί στην Κύπρο για την καταδίκη των δύο Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων της «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ και Μεμντούχ Ενέρ. Η εφημερίδα «Αφρίκα», που εκδίδει ο Σενέρ Λεβέντ, γράφει ότι η «ποινή φυλάκισης» που επιβλήθηκε στους δύο δημοσιογράφους της αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή και υπό τη σκιά του στρατιωτικού καθεστώτος, είναι αδύνατο να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη.

Εξάλλου, η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» γράφει ότι η απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να επιβάλει «ποινή φυλάκισης» σχετίζεται με τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την ανακοίνωση των «μη κυβερνητικών οργανώσεων», που ζητούσε λύση του Κυπριακού πριν από την ένταξη, με την προειδοποίηση ότι η ένταξη της Κύπρου χωρίς λύση θα ζημιώσει τους Τουρκοκυπρίους και την Τουρκία. Η «Γενί Ντουζέν» αποκαλύπτει ότι η ανακοίνωση της πλατφόρμας «Κοινό Οραμα», που στεγάζει 86 τουρκοκυπριακές οργανώσεις, έχει θορυβήσει τα μέγιστα το κατοχικό καθεστώς.

Ο Ραούφ Ντενκτάς συγκάλεσε συνεδρία του λεγόμενου «συμβουλευτικού σώματος», στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι της λεγόμενης τουρκικής πρεσβείας και Τούρκοι στρατιωτικοί, καθώς και σύμβουλοι του Ραούφ Ντενκτάς, κατά την οποία συζητήθηκε η ανακοίνωση των οργανώσεων.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έδωσε στους συμβούλους του τις εξής εντολές:

1. Να παρεμποδίσουν τη δημοσίευση της ανακοίνωσης για το όραμα της λύσης και ένταξης στον Τύπο της Τουρκίας και του εξωτερικού.

2. Να εντοπίσουν και να ιδρύσουν τον ίδιο αριθμό «μη κυβερνητικών οργανώσεων» προκειμένου να προβάλουν το όραμα του κατοχικού καθεστώτος.

3. Να συνεχίσουν τον αποπροσανατολισμό και να φέρουν στην ημερήσια διάταξη, αν παραστεί ανάγκη, το θέμα των πρόωρων «εκλογών».

4. Να γίνουν πιο επιθετικοί καταβάλλοντας προσπάθειες, όπως οι ειδήσεις που αφορούν στο όραμα για λύση του Κυπριακού και ένταξη στην ΕΕ να περιοριστούν από όλα τα ΜΜΕ του ψευδοκράτους.

Στο μεταξύ, απειλές δέχονται οι οικείοι των δύο Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων Σενέρ Λεβέντ και Μεμντούχ Ενέρ που έχουν καταδικαστεί σε εξάμηνη φυλάκιση για δημοσίευση άρθρου, το οποίο θεωρήθηκε επικριτικό για τον Ραούφ Ντενκτάς και το κατοχικό καθεστώς.

Στα απειλητικά τηλεφωνήματα οι άγνωστοι αναφέρουν ότι «τους έχει μείνει μόνο μια βδομάδα».

Κινητοποιούνται οι Ελληνοκύπριοι

Επιστολή με την οποία καταδικάζει την «ποινή φυλάκισης» έξι μηνών που επέβαλε ψευδοδικαστήριο εναντίον δύο δημοσιογράφων της τ/κ εφημερίδας «Αφρίκα», απέστειλε ο επιτετραμμένος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Κασουλίδης, στις οργανώσεις Human Rights Watch, Overseas Press Club, Committee to Protect Journalists, Freedom House και Amnesty International. Η επιστολή του Γ. Κασουλίδη απεστάλη σε συνέχεια της επιστολής του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου στη Νέα Υόρκη προς τις ίδιες οργανώσεις, στις 11 του Ιούλη 2002.

Στην επιστολή ζητείται η υποστήριξη των οργανώσεων και ταυτόχρονα καλούνται να ενεργήσουν ώστε να σταματήσει ο εκφοβισμός και η δίωξη του Τύπου στα Κατεχόμενα.

Στην επιστολή του ο Γ. Κασουλίδης διαβίβασε επίσης την καταγγελία της Ενωσης Συντακτών Κύπρου για το ίδιο θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ