Παρασκευή 9 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέες απειλές από τον Ντενκτάς

Συνεχίζει ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς τον «πόλεμο λέξεων» που ακολουθεί όλες τις τελευταίες μέρες με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Ενωση και, κατ' επέκταση, την ελληνική πλευρά.

Οπως δημοσιεύτηκε χθες στον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Ντενκτάς - με αφορμή τη συνάντηση που είχε με το διοικητή της 28ης μεραρχίας του τουρκικού Στρατού που εδρεύει στα κατεχόμενα, υποστράτηγο Τουρκιέρ, ο οποίος αποχαιρέτησε τον Ντενκτάς λόγω μεταθέσεώς του - προέβη και πάλι σε δηλώσεις - απειλές σύμφωνα με τις οποίες «αν η Ε/Κ πλευρά ενταχθεί στην ΕΕ ως εκπροσωπούσα το σύνολο της Κύπρου, τότε θα τερματιστούν οι απευθείας συνομιλίες που στοχεύουν στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα».

Ο Ντενκτάς προειδοποίησε ακόμη την ΕΕ, να κάνει σωστούς υπολογισμούς στις κινήσεις της διότι το νησί «θα διαιρεθεί με το ένα τμήμα του να είναι μέλος της ΕΕ και το άλλο όχι. Με άλυτο το Κυπριακό η ΕΕ θα μπει σε μπελάδες και υπαίτιοι γι' αυτό δε θα είναι οι Τ/Κ».

Με την ευκαιρία ο ηγέτης του ψευδοκράτους δεν παρέλειψε και πάλι να κατηγορήσει τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι προσπαθεί να διασπάσει το λαό σε αυτούς που επιθυμούν την ειρήνη και σ' αυτούς που την αποστρέφονται.

Η απάντηση ήρθε από τον Μ. Α. Ταλάτ ο οποίος δήλωσε ότι μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις στην Τουρκία ο Ντενκτάς άρχισε να επιτίθεται εναντίον των πάντων και να προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα κατά της ΕΕ.

Καταδίκη Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου

Κατοχικό δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση έξι μηνών τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Αφρίκα» Σενέρ Λεβέντ και το δημοσιογράφο Μεμντούχ Ενέρ, για άρθρο που δημοσίευσε η εφημερίδα, το οποίο επέκρινε το Ραούφ Ντενκτάς, το ψευδοκράτος και τον κατοχικό στρατό. Το κατοχικό δικαστήριο έκρινε το άρθρο δυσφημιστικό.

Εναντίον του Σενέρ Λεβέντ και άλλων Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων εκκρεμούν συνολικά τετρακόσιες υποθέσεις για άρθρα τους εναντίον του καθεστώτος. Η Ενωση Συντακτών Κύπρου καταδίκασε την απόφαση και τη χαρακτήρισε φίμωση και στραγγαλισμό κάθε ελεύθερης αντικατοχικής φωνής στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η Ενωση Συντακτών προβαίνει σε επείγοντα διαβήματα στα Ηνωμένα Εθνη, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΑΣΕ, ζητώντας ενεργό παρέμβαση για αποφυλάκιση των δημοσιογράφων και σεβασμό των δικαιωμάτων και ελευθεριών των Τουρκοκυπρίων.

Θα στηρίξει τον Ομήρου το ΔΗΣΥ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ο κόσμος του Δημοκρατικού Συναγερμού θα συστρατευτεί με την υποψηφιότητα του Προέδρου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκη Ομήρου και εξέφρασε τη βεβαιότητα για την εκλογή του στην προεδρία τον ερχόμενο Φλεβάρη.

Ωστόσο, ο Ν. Αναστασιάδης άφησε να εννοηθεί ότι το κλειδί για την υποστήριξη του Γιαννάκη Ομήρου είναι η συμμετοχή του ΔΗΣΥ σε κυβέρνηση συνεργασίας αν και κατέστησε σαφές ότι δε θα εμμείνει σε απόλυτη αναλογική εκπροσώπηση. Ο Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος δήλωσε ότι είναι έτοιμος για συζήτηση με τον κύριο Ομήρου ακόμη και στη διάρκεια των διακοπών του Αυγούστου, παρατήρησε ότι το κάθε κόμμα θέλει να έχει τα εχέγγυα για την υλοποίηση του προγράμματος, μέσω της συμμετοχής του στην κυβέρνηση. Ο Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι ο κόσμος του ΔΗΣΥ θα συστρατευτεί με την υποψηφιότητα Ομήρου, υποδεικνύoντας ότι αυτό είναι το νόημα της συνεργασίας όταν διακυβεύεται η νίκη. Αναφερόμενος στην επιστολή του βουλευτή Ρίκου Ερωτοκρίτου και στη θέση του ότι πρέπει να γίνει δημοσκόπηση για την εκλεξιμότητα Ομήρου, ενέταξε την κίνηση αυτή σε προβληματισμό για το πώς θα υλοποιηθεί καλύτερα η πολιτική της υπέρβασης.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΗΣΥ χαιρετίζει την πρόσκληση του Γ. Ομήρου για πολυμερή πολιτικό και κοινωνικό διάλογο.

Επαφές του Τ. Παπαδόπουλου

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος - τον οποίο στηρίζει και το ΑΚΕΛ - εξήγγειλε νέο κύκλο επαφών με τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης για διερεύνηση των δυνατοτήτων εκλογικής συνεργασίας.

Σε ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ο Τ. Παπαδόπουλος είναι Πρόεδρος, εξαγγέλλει επαφές με τα μικρά κόμματα, που όπως υποστηρίζει, βλέπουν την ανάγκη αλλαγής της σημερινής διακυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ