Τετάρτη 7 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΡΑΚ
Ηχηροί «ψίθυροι» πολέμου

Αμερικανοί πολίτες διαδηλώνουν στη Βαγδάτη ενάντια στον πόλεμο και στο εμπάργκο κατά του Ιράκ

Associated Press

Αμερικανοί πολίτες διαδηλώνουν στη Βαγδάτη ενάντια στον πόλεμο και στο εμπάργκο κατά του Ιράκ
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με τον τρόπο που μιλούν, κάνουν δηλώσεις, αλλά και διαφωνούν οι ηγέτες των χωρών της «αντιτρομοκρατικής συμμαχίας», μία επίθεση κατά του Ιράκ θεωρείται αναπόφευκτη. Τα σχέδια της κυβέρνησης Μπους, πολλά και πολυεπίπεδα, να εισβάλει στο Ιράκ και να εγκαθιδρύσει μία κυβέρνηση - μαριονέτα μπορεί να είναι δημοφιλή και να ακούγονται λογικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως στην υπόλοιπη οικουμένη ξυπνούν τον τρόμο και κυρίως μνήμες.

Πολλοί κάνουν λόγο ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσέτρεξαν στην ιστορία, ώστε να αντλήσουν συμπεράσματα από την περίοδο της εκδήλωσης και εγκαθίδρυσης του βρετανικού ιμπεριαλισμού, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οπως τότε τα σχέδια πολέμου περνούσαν από το Λονδίνο, τώρα περνούν από την Ουάσιγκτον. «Το μέλλον του Σχεδίου για το Ιράκ» συζητιέται αυτές τις ημέρες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ουδείς, φυσικά, γνωρίζει τι ακριβώς συζητιέται εντός των ερμητικά κλειστών θυρών, ωστόσο μπορεί να βασιστεί στις δηλώσεις των ύπατων Αμερικανών αξιωματούχων και κυρίως του ίδιου του Αμερικανού Προέδρου, που, για άλλη μία φορά, μας διαβεβαίωσε το τελευταίο 48ωρο ότι «δεν είναι καιρός για λόγια, αλλά για πράξεις». Οσο για τις πράξεις αυτές, δε φαίνεται να βιάζεται, δίνοντάς μας ραντεβού στο άμεσο μέλλον.

Στο μεταξύ, ο «πόλεμος» διεξάγεται για το ρόλο του ΟΗΕ. Ενόσω, λοιπόν, οι ΗΠΑ πιέζουν για επίθεση, οι Ευρωπαίοι αντιτάσσουν και πάλι τις «νέες έξυπνες κυρώσεις» ή τη μερική άρση του εμπάργκο, με αντάλλαγμα την επιστροφή των επιθεωρητών. Δε χρειάζεται να απαντήσουν οι ΗΠΑ. Αντ' αυτού, απάντησε ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ, που σαφέστατα δήλωσε χθες ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ κατά του Ιράκ δε θα αρθούν εφέτος, ακόμα κι αν η Βαγδάτη επιτρέψει την επιστροφή των επιθεωρητών για τον αφοπλισμό και τους παράσχει απρόσκοπτη πρόσβαση για τη διεκπεραίωση του έργου τους.

Παρότι Ευρωπαίος και μάλιστα Σουηδός, ο Μπλιξ δε φαίνεται να συμμερίζεται τις ανησυχίες των υπόλοιπων Ευρωπαίων, όπως του Γερμανού καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, που επέλεξε ως αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος το ζήτημα του Ιράκ. Στέλνοντας μήνυμα προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση δε θα παράσχει καμία στήριξη σε έναν πόλεμο κατά του Ιράκ.

Ακόμη πιο δύσκολο σκηνικό διαμορφώνεται εντός των πυλών της «πιο πιστής φίλης χώρας», της Βρετανίας. Μετά τον πατέρα της Βουλής των Κοινοτήτων, Ταμ Ντίελ, που ζήτησε την εσπευσμένη συνεδρίαση της Βουλής, τις προειδοποιήσεις του Φόρεϊν Οφις, τώρα και ο νεοεκλεγείς αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Ρόουαν Ουίλιαμς, υπέγραψε μεταξύ άλλων και επέδωσε χθες στο γραφείο του πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, αίτημα κατά ενδεχόμενης πολεμικής επέμβασης κατά του Ιράκ. Ο 52χρονος Ουαλός, Ουίλιαμς, που τον Οκτώβριο αναλαμβάνει ως ηγέτης των περίπου 70 εκατομμυρίων Αγγλικανών σε όλο τον κόσμο, είναι ένας από πολλούς επώνυμους Βρετανούς που έχουν εκφραστεί κατά του ενδεχομένου εμπλοκής της Βρετανίας σε πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 20243
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ