Σάββατο 27 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΗΦΙΣΟΣ
Ετοιμος να ξαναπλημμυρίσει με την ανοχή της κυβέρνησης!

Ο κακός ο καιρός, ή έστω η κακιά η ώρα, ήταν η αιτία που προκάλεσε την πλημμύρα και τις μεγάλες καταστροφές στις 8 Ιούλη; Κάθε άλλο. Οι ζημιές θα μπορούσαν να είχαν περιοριστεί ή ακόμα και να μην υπήρχαν καθόλου, αν οι αρμόδιοι παράγοντες όπως το ΥΠΕΧΩΔΕ και οι εταιρίες, που κατασκευάζουν τα έργα στον Κηφισό, είχαν πάρει τα προβλεπόμενα μέτρα. Δεν το έκαναν τότε. Συνεχίζουν όμως να μην το κάνουν και σήμερα!

Το είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια στο μικρό χτεσινό οδοιπορικό μας στις περιοχές του Μοσχάτου και του Ρέντη δίπλα στην κοίτη του Κηφισού. Σε μήκος ενός ολόκληρου χιλιομέτρου τουλάχιστον η κοίτη του Κηφισού είναι γεμάτη από μπάζα και φερτά υλικά.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι μετά την πλημμύρα της 8ης Ιούλη, ο κίνδυνος τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερος. Κι αυτό γιατί τότε τα φρεάτια απορρόφησαν μετά τη βροχή γρήγορα τα νερά, επειδή ο κεντρικός αγωγός όμβριων ήταν καθαρός. Σήμερα είναι γεμάτος λάσπες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησης των νερών.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ μπορεί με έγγραφο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εργων Π. Βασιλείου, την περασμένη Τετάρτη και μόλις ανακοινώθηκε η επερχόμενη νέα καταιγίδα, να ζήτησε από τους εργολάβους και τις υπηρεσίες να πάρουν μέτρα και ιδιαίτερα για τον καθαρισμό της κοίτης του Κηφισού, όμως όλα αυτά έμειναν στα... χαρτιά. Το μόνο που έχουν κάνει οι εταιρίες κατασκευής του έργου είναι η απόσυρση των μηχανημάτων τους - και όχι όλων - από την κοίτη του ποταμού. Προφανώς όμως και αυτό το έκαναν μόνο και μόνο για να τα διαφυλάξουν!

Οι εικόνες είναι χτεσινές στην κοίτη του Κηφισού και μιλούν από μόνες τους!
Οι εικόνες είναι χτεσινές στην κοίτη του Κηφισού και μιλούν από μόνες τους!
Υπάρχει όμως και άλλη μια απόδειξη για την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης. Ο Δήμος Μοσχάτου σε έγγραφό του της 16/7/2002, μια εβδομάδα μετά την πλημμύρα της 8ης Ιούλη, με αποδέκτες το ΥΠΕΧΩΔΕ και τους εργολάβους σημειώνει: «Μετά τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις της 8ης Ιουλίου που έπληξαν την πόλη μας, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας επισημάνουμε ότι σήμερα η κοίτη του Κηφισού ποταμού στην περιοχή μας (από την οδό Λ. Κατσώνη έως τη Λαχαναγορά) είναι γεμάτη από μπάζα, φερτές ύλες φυσικά και τεχνικά εμπόδια, παράλληλα δε οι εργασίες για τη διευθέτηση του ποταμού συνεχίζονται, επιβαρύνοντας περισσότερο την ήδη διαταραχθείσα διατομή του». Ακολούθως ο δήμαρχος Τ. Παπαντώνης καλεί τους αποδέκτες του εγγράφου να του γνωρίσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ασφάλεια των κατοίκων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών. Απάντηση από τους αρμόδιους στη δραματική έκκληση του δημάρχου; Καμία!!!

Ο δήμος με δύο ακόμη έγγραφα στις 25 και 26 Ιούλη επανέρχεται και επαναλαμβάνει τους κινδύνους που εγκυμονεί η έλλειψη προληπτικών μέτρων για ενδεχόμενη υπερχείλιση του ποταμού. Ξανά καμία απάντηση. Παντελής αδιαφορία. Και να φανταστεί κανείς ότι οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΧΩΔΕ στις 8 Ιούλη παραδέχτηκαν απερίφραστα ότι βασική αιτία για την τραγωδία του ενός νεκρού και των τεράστιων καταστροφών ήταν τα έργα στον Κηφισό και ιδιαίτερα τα μπάζα που υπήρχαν στην κοίτη του!

Και το χειμώνα τι θα γίνει; «Ολο το χειμώνα θα ζούμε με την αγωνία» λέει ο Περ. Παπακώστας Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μοσχάτου, προσθέτοντας ότι ούτε από την αστυνομία έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία από κλοπές των πληγέντων που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Και το μέγα ερώτημα παραμένει: Σε επανάληψη των καταστροφών θα φταίει μόνο ο κακός ο καιρός, που μες στο κατακαλόκαιρο αποφασίζει να βρέχει;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ