Associated Press |
Θύματα συγκρούσεων στο Κασμίρ |
Μια «δύσκολη αποστολή» χαρακτήριζαν χθες αμερικανικά πρακτορεία και ΜΜΕ την προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στο ταξίδι του στο Πακιστάν και την Ινδία - σχεδόν ταυτόχρονα με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής και Πολιτικής Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα - καθώς, αν και ο κίνδυνος πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες μπορεί να μη βρίσκεται πλέον στα πρωτοσέλιδα, παραμένει, πάντως, υπαρκτός. Ο Αμιτάμπ Ματού, ακαδημαϊκός και μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ινδίας, εκτιμά, πάντως, πως αυτό που καλείται να κάνει ο Πάουελ είναι λιγότερο «διαχείριση κρίσης» και περισσότερο «προσπάθεια συμβολής στη λύση των αιτιών της διένεξης».
Ο Πάουελ είπε στους δημοσιογράφους σχετικά με το ταξίδι του ότι θα ενθαρρύνει τα μέτρα που ήδη έχουν αναληφθεί για να «μειωθεί το επίπεδο της βίας ή η πιθανότητα βίας». Πρόσθεσε ότι θα διερευνήσει την πιθανότητα έναρξης διαλόγου ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών. Ο Αζίζ Αχμέντ Καν, υπουργός Εξωτερικών της χούντας του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, εξέφρασε «την ελπίδα ότι η επίσκεψη Πάουελ θα είναι παραγωγική και θα μπορέσει να πείσει το Νέο Δελχί για τη σημασία της πραγματοποίησης ενός διαλόγου». Πάντως, η κυβέρνηση Βάτζπαϊ σκοπεύει να κρατήσει κάπου 700.000 στρατιώτες στα σύνορα του Κασμίρ, τουλάχιστον έως τις εκλογές στο κρατίδιο, που αναμένονται το Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο. Ενώ ως προϋπόθεση για την έναρξη οποιουδήποτε διαλόγου η ινδική κυβέρνηση θέτει την πλήρη παύση των «διεισδύσεων τρομοκρατών και των επιθέσεων» στο έδαφός της.
«Ασφαλώς, θα μεταφέρουμε την ανησυχία μας (στον Πάουελ) σχετικά με την παρούσα κατάσταση στη Γραμμή Ελέγχου», είπε η εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών Νιρουπάμα Ράο χθες, τονίζοντας πως «οι διεισδύσεις συνεχίζονται και αυτό που αποτελεί αιτία μεγάλης ανησυχίας είναι η υποστήριξη του Πακιστάν στη διασυνοριακή τρομοκρατία».
Σύμφωνα με τις στατιστικές που έδωσε στη δημοσιότητα Ινδός αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας, 224 κάτοικοι του Κασμίρ έχασαν τη ζωή τους τον Ιούνιο σε 230 επιθέσεις από αντάρτες μουσουλμανικών αυτονομιστικών οργανώσεων, που το Πακιστάν «στηρίζει».