Σάββατο 19 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα ευρήματα της Μακεδονίας

Τμήμα χάλκινης μακεδονικής ασπίδας στο Δίον Πιερίας
Τμήμα χάλκινης μακεδονικής ασπίδας στο Δίον Πιερίας
Νέα σημαντικά ευρήματα αποκαλύφθηκαν στο Δίον και στους Φιλίππους, με την τελευταία ανασκαφική περίοδο του ΑΠΘ, και ανακοινώνονται στη Θεσσαλονίκη στο ετήσιο συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου Πιερίας, κοντά στο ιερό του Δία, όπου θυσίαζε ο Μ.Αλέξανδρος, αποκαλύφθηκε τμήμα χάλκινης ασπίδας (αρχές 3ου αι. π.Χ.). Η ασπίδα κοσμείται με ανάγλυφο δωδεκάκτινο αστέρι, όπου ανάμεσα στις ακτίνες υπάρχει η επιγραφή «Βασιλέως Δημητρίου». Το αστέρι περιβάλλεται από ομόκεντρους κύκλους, οι οποίοι σύμφωνα με τον καθηγητή Δ. Παντερμανλή, που έκανε την ανακοίνωση, συμβολίζουν το χρόνο και τις τροχιές που κάνουν στη διάρκειά του οι πλανήτες. Η ασπίδα το πιθανότερο ανήκει στον Δημήτριο Πολιορκητή, γιο του Αντιγόνου, ιδρυτή της δυναστείας των Αντιγονιδών.

Επίσης, σε κτιριακό συγκρότημα, δίπλα στην έπαυλη του Διονύσου, στον κεντρικό δρόμο του αρχαίου Δίου, αποκαλύφθηκαν πολυτελή αντικείμενα (χάλκινα λυχνάρια, μαρμάρινοι δίσκοι κ.ά.), που βρέθηκαν στην ίδια θέση και τοποθετήθηκαν το 2ο αι. π.Χ.

Ψηφιδωτό στους Φιλίππους

Ενα ψηφιδωτό δάπεδο οικίας, μοναδικό, όπως χαρακτηρίστηκε, (δεύτερο μισό του 3ου αιώνα μ.Χ. αι.) αποκάλυψε η πανεπιστημιακή ανασκαφή, που διενεργείται στους αρχαίους Φιλίππους, στην Καβάλα. Το ψηφιδωτό, διαστάσεων 4x10 μ., απεικονίζει σκηνή Ιπποδρόμου. Στα καλύτερα διατηρημένα μέρη του διακρίνονται άλογα με αναβάτες και ατύχημα άρματος στη διάρκεια αγώνα. Σώζονται επίσης ονόματα αρματοδρόμων και η επιγραφή «ΒΟΥΚΟΛΙΣ».

Ο καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Γ. Γούναρης, υπεύθυνος της ανασκαφής, παρουσιάζοντας το εύρημα στην ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε πως εντοπίστηκε στον προθάλαμο οικίας, και κάλυπτε πιθανότατα το δάπεδο δεξαμενής που χρησιμοποιούνταν ως πισίνα και χαρακτήρισε πρωτόγνωρη λεπτομέρεια τον εντοπισμό μολυβδόφυλλου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε προφανώς για μόνωση. Επίσης, βρέθηκε πλήρες εργαστήριο υαλουργίας (τέλη του 4ου μ.Χ.), που θεωρείται μοναδικό στη Β. Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ