Τετάρτη 10 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΕΤΕ
Ασφάλιση - συνταξιοδότηση καθολική και συλλογική

Το συνταξιοδοτικό πρόβλημα των ανασφάλιστων εικαστικών καλλιτεχνών και η κατάργηση των Τιμητικών Συντάξεων με το νέο σχέδιο νόμου που προτείνει η κυβέρνηση ήταν τα θέματα που ανέπτυξε το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Από το 1981 (καταμετρώντας μόνο τη μεταχουντική περίοδο) χρονολογούνται οι αγώνες των εικαστικών καλλιτεχνών για τη λύση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού προβλήματος του κλάδου. Στο διάστημα αυτό το ΕΕΤΕ έκανε προτάσεις νομοθετικής ρύθμισης, βασισμένες σε μελέτες νομικών, συγκριτικές μελέτες για το τι ισχύει διεθνώς, αναλυτική έρευνα για την κατάσταση των μελών του.

«Ολα αυτά τα χρόνια», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΤΕ Μ. Παπαδάκης «οι απαντήσεις των κυβερνήσεων είναι στερεότυπες: "Μελετούν" το θέμα και πάντα ως τώρα καταλήγουν στην πρόταση της αυτασφάλισης. Παράλληλα, οι Τιμητικές Συντάξεις βρίσκονται στην Προκρούστεια κλίνη, με το πρόσχημα "εφέσεων" που έχει ασκήσει από το 2000 ο διορισμένος από την κυβέρνηση Γενικός Επίτροπος Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Με τις εφέσεις αυτές, ζητείται η "εξαφάνιση" όλων των αποφάσεων για τη χορήγηση Τιμητικών Συντάξεων ως το 1999 με το Ν. 2435/96». «Αυθαίρετα και παράνομα», σύμφωνα με το ΕΕΤΕ, ο ν. 2435/96 έπαψε να λειτουργεί, με αποτέλεσμα πολλοί υπερήλικες δημιουργοί να βρίσκονται σε απόγνωση, αφού δεν έχουν άλλους συνταξιοδοτικούς πόρους.

«Αποκορύφωμα της κυβερνητικής αναλγησίας είναι ότι ενώ σε συνομιλίες με τον υπουργό Πολιτισμού αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα κατ' αρχήν αντιμετώπισης του καθολικού προβλήματος ασφάλισης και συνταξιοδότησης του κλάδου των εικαστικών, στην πράξη η κυβέρνηση προχωρά στη διαμόρφωση ενός σχεδίου νόμου για τις τιμητικές συντάξεις, όπου στην ουσία τις καταργεί και εμμέσως πλην σαφώς υποχρεώνει ξανά τους εικαστικούς να υπαχθούν στο ΤΕΒΕ. Αφ' ετέρου προωθεί δημοσιεύματα όπου εμφανίζεται να εντάσσεται ο κλάδος των εικαστικών σε φορέα κύριας ασφάλισης με όρους δυσβάσταχτους για τους δημιουργούς».

Το ΕΕΤΕ τάσσεται υπέρ μιας συλλογικής και καθολικής λύσης του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού των καλλιτεχνών. Μιας λύσης που θα «βασίζεται στη λογική ότι οι εικαστικοί θα πληρώνουν την εισφορά τους ως εργαζόμενοι, ποσοστιαία επί των εσόδων τους. Από την πλευρά του εργοδότη θα πρέπει να μετέχουν όλοι εκείνοι που εμπλέκονται στη διακίνηση του καλλιτεχνικού έργου και το κράτος, μ' ένα ποσοστό, αφού εκμεταλλεύονται την Τέχνη εσαεί και κερδίζουν από αυτήν». Ακόμη, το ΕΕΤΕ ζητά «να υλοποιηθεί άμεσα ο ν.2435/96 "για τη χορήγηση των Τιμητικών Συντάξεων" που σήμερα παράνομα και αυθαίρετα δεν υλοποιείται».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org