Τετάρτη 10 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ενημέρωση» εκ των υστέρων...

«Ενημερωτική συνάντηση» για το νέο αρχαιολογικό νόμο πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Πολιτισμού, με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του και με τη συμμετοχή στελεχών των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ.

Αν και σύμφωνα με τον Ε. Βενιζέλο δεν έχει «ακολουθηθεί πιο μακρά, πιο πολυτελής και πιο ανοιχτή διαδικασία για κανένα νόμο του ελληνικού κράτους» - όπως είχε πει τον περασμένο μήνα σε ανάλογη συζήτηση που διοργάνωσε το ΤΕΕ - φαίνεται πως υπάρχουν προβλήματα στο να πειστεί ο «σκληρός πυρήνας» των αντιδράσεων για το νέο νομοθέτημα, δηλαδή οι αρχαιολόγοι.

Αυτό δε σημαίνει πως πείστηκαν και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς, αφού, εκτός από το ΤΕΕ και το ελληνικό τμήμα του ICOMOS, ανοιχτή συζήτηση διοργάνωσε πρόσφατα και η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μαζί με το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος.

Ο υπουργός στην ομιλία του απάντησε, εμμέσως, στην κριτική του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων περί «υπουργοκεντρικού» νομοθετήματος, λέγοντας πως την πολιτική ευθύνη την έχει ο υπουργός Πολιτισμού. Ασκησε κριτική στον προηγούμενο νόμο, που ίσχυε από το 1934, λέγοντας πως είχε τόσα και τέτοια προβλήματα που μόνο η προσπάθεια των ανθρώπων που εμπλέκονται με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς τα κάλυπταν. «Αν δε γινόταν αυτό, θα είχε καταρρεύσει προ πολλού» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι ο νέος νόμος διέπεται, μεταξύ άλλων, από τις αρχές της «πλήρους και συστηματικής προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», της «θεμελίωσης, δέσμευσης και οριοθέτησης της κρατικής δράσης», της «ανάθεσης ευθυνών και δικαιωμάτων στους πολίτες», του «ανοίγματος στις διεθνείς συνεργασίες, αλλά με σεβασμό στα δικαιώματα της Ελλάδας» κ.ά. Αναφέρθηκε επίσης στις δεσμεύσεις του νομοθέτη έναντι των διεθνών συμβάσεων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και έναντι του («περιβαλλοντοκτόνου») άρθρου 24 του αναθεωρημένου Συντάγματος.

Αναλυτική παρουσίαση του νόμου έκαναν ο Σύμβουλος Επικρατείας, Ν. Ρόζος, ο καθηγητής Αρχαιολογίας, Β. Λαμπρινουδάκης, η λέκτορας του Παντείου, Δ. Βουδούρη, ο διευθυντής Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Χ. Μπακιρτζής και ο Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων, Λ. Κολώνας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ