Πέμπτη 23 Απρίλη 2026
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεκίνησε η δίκη των μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης

Στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης κάθισαν χτες (22/4) τα μέλη της ακροδεξιάς Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης (ΕΝΕΘ) που εμφανίζεται και ως «DEFEND SALONICA», ως κατηγορούμενοι για μέλη εγκληματικής συμμορίας.

Πρόκειται για 15 άτομα, ανάμεσά τους και δύο που φέρεται να είχαν αρχηγικό ρόλο στην οργάνωση, οι οποίοι μετά την απολογία τους στον ανακριτή είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι. Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται και 13 ανήλικοι, οι οποίοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν ενώπιον του αρμόδιου Δικαστηρίου Ανηλίκων.

Τα 28 σε σύνολο μέλη της οργάνωσης είχαν ταυτοποιηθεί και συλληφθεί τον περασμένο Μάιο για την εγκληματική της δράση, ενώ διώκονται κατά περίπτωση, μεταξύ άλλων, για εγκληματική συμμορία, διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων και βιαιοπραγιών μέσω διαδικτύου, εμπορία ανθρώπων με στρατολόγηση ανηλίκων προς τέλεση εγκληματικών πράξεων, επικίνδυνη σωματική βλάβη (ηθική αυτουργία ή απλή συνέργεια σε αυτή), ληστεία (ηθική αυτουργία ή απλή συνέργεια σε αυτή), αδικήματα βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις, νόμος περί φωτοβολίδων και όπλων.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε χτες με τη συγκρότηση του δικαστηρίου σε σώμα (κλήρωση ενόρκων), αλλά και την εξέταση αιτημάτων που υπέβαλαν συνήγοροι των κατηγορουμένων. Στη συνέχεια το δικαστήριο διέκοψε για την επόμενη εβδομάδα, όπου αναμένεται να ξεκινήσει η αποδεικτική διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία περιλαμβάνεται αποδεικτικό υλικό για την παράνομη δράση τους, όπως συνομιλίες μέσω διαδικτύου, βιντεοληπτικό υλικό και άλλα τεκμήρια που επιβεβαιώνουν τη δράση τους.

Υπενθυμίζεται ότι από έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οπλισμός (σιδηρογροθιές, μαχαίρια, σπαθί, μεταλλικές και ξύλινοι ράβδοι, κυνηγετικά φυσίγγια, σφεντόνα και πυροτεχνική κατασκευή), ναρκωτικά, αντιασφυξιογόνες μάσκες, εθνικιστικά σύμβολα και βιβλία κ.ά.

Από τις έρευνες προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι εμπλέκονται - είτε ως φυσικοί αυτουργοί, είτε ως συνεργοί, είτε ως ηθικοί αυτουργοί - σε αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2024 έως και τον Μάρτιο του 2025.

Ωστόσο, η δράση της εθνικιστικής οργάνωσης ξεκινά τουλάχιστον από το 2019, με τα μέλη της να έχουν δώσει το «παρών» σε διάφορα περιστατικά φασιστικής βίας.

Τεράστιες οι ευθύνες κράτους, κυβέρνησης και Δικαιοσύνης

Οι συλλήψεις βέβαια και η δίκη που ξεκινά για την εγκληματική Εθνικιστική Νεολαία (ΕΝΕΘ) δεν ξεπλένουν τις ευθύνες κυβέρνησης, αστυνομίας και αστικής Δικαιοσύνης, αφού επί 6 χρόνια - από το 2019 - η συγκεκριμένη και άλλες φασιστοσυμμορίες αλώνιζαν στη Θεσσαλονίκη, εξαπολύοντας δολοφονικές επιθέσεις.

Μάλιστα, το 2021 η ΕΝΕΘ ενεπλάκη στις επιθέσεις στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Ευόσμου, στην πλατεία Τερψιθέας και στην Ηλιούπολη εναντίον μελών της ΚΝΕ, διαφημίζοντας με φωτογραφίες την εγκληματική της δράση. Ομως για τις περισσότερες από τις υποθέσεις αυτές δεν έχουν προχωρήσει συλλήψεις και διώξεις.

Η πείρα άλλωστε από την πορεία της σύλληψης και της δίκης της Χρυσής Αυγής αποδεικνύει ότι δεν χωράει κανένας εφησυχασμός, καθώς είτε επιστρατεύονται είτε αποσύρονται τέτοιες ομάδες, που αποτελούν μαντρόσκυλα της εργοδοσίας και του σάπιου κράτους της, η δράση τους πάντα πάει «χέρι - χέρι» με την ένταση της καταστολής, ειδικά σε περίοδο πολεμικής προετοιμασίας. Γι' αυτό άλλωστε είναι υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, της οργανωμένης δράσης σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, το να μη βρίσκουν τόπο να σταθούν τα φασιστόμουτρα, να στοχοποιείται η «μήτρα» που τα γεννά και τα συντηρεί, δηλαδή το σύστημα της εκμετάλλευσης και του κέρδους.

Πέρα λοιπόν από την παλλαϊκή απαίτηση για αυτονόητη καταδίκη των φασιστών, υπενθυμίζεται η απαίτηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ύστερα από σχετική πρόταση της «Εργατικής Ενότητας», προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών να σφραγιστούν άμεσα τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην πόλη, που λειτουργούν ακόμα και σήμερα - 5 χρόνια από την καταδίκη της ως εγκληματικής οργάνωσης - και μάλιστα σε περίοπτη θέση, απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ